Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

(waarschijnlijk css) probleem met printen van pagina's

maIRnaairruJ
13 antwoorden
 • Hoi,
  Ik werd er gisteren door iemand gewezen dat het printen van de pagina's bij mijn site niet goed gaat. Als je op printen drukt dan drukt de printer alleen de eerste pagina af en verder ziet hij lege pagina's. Ik denk dat dit komt doordat ik css gebruik, want als ik de pagina print, dan wordt ook de scrollbar uitgeprint en dat is gewoonlijk niet het geval.
  Weet iemand hoe ik dit kan verhelpen??
  (o ja, als je het zelf wilt zien: www.osmbasketball.nl/spelregelwijziging.htm)
 • Je bootst frames na, waarom? Dat kan problemen veroorzaken. Probeer deze er ff weg te halen, en kijk dan hoe het gaat.
  En defineer je lettertype, 'Times New Roman' staat een beetje amateuristisch.
 • [quote:c549439db0]Je bootst frames na, waarom?[/quote:c549439db0]

  Waarschijnlijk omdat hier altijd hard geroepen wordt dat frames heel slecht zijn, maar hij wel graag de navigatie altijd in beeld wil hebben.

  [quote:c549439db0]En defineer je lettertype, 'Times New Roman' staat een beetje amateuristisch.[/quote:c549439db0]

  Het lettertype is gedefinieerd, of het al dan niet een amateuristisch lettertype is is een kwestie van smaak. Zelfs comic sans ms kan op zijn tijd functioneel zijn (hoe krijg ik het over mijn lippen). Hoogstens kun je zeggen dat alleen 'Times new roman' niet genoeg is en daar voor de volledigheid serif zou moeten worden toegevoegd, zodat je op systemen zonder Times ook een lettertype met schreef krijgt.

  Een oplossing is een aparte print-stylesheet te gebruiken, die dergelijke effecten weer opheft. Dus als je div#content een style geeft in je content.css dan kun je die in de de print stylesheet weer opheffen om het geschikt te maken voor een printer.

  De aanroep naar zo'n printerstylesheet vanuit je html is dan:

  [code:1:c549439db0]<link rel=stylesheet media=print href="printer.css">[/code:1:c549439db0]

  zoiets doe je eigenlijk al, maar je linkt alleen naar een .doc bestand?
 • ja, ik link nu naar een .doc, dat is gewoon de printbare versie van elke pagina die ik in word heb gemaakt. Dit kost iets meer werk, maar het geeft naar mijn mening een mooier resultaat (als er wordt geprint dan wordt de navigatie en de topbar niet mee geprint)
 • [quote:a7938aece9]En defineer je lettertype, 'Times New Roman' staat een beetje amateuristisch[/quote:a7938aece9]
  Ik heb het inderdaad gedefineerd en ik vind 'Times New Roman' nog altijd het mooiste en duidelijkste lettertype dus dit laat ik gewoon zo. Ik ben niet zo'n fan van die blokletter-achtige lettertypes
 • Er vanuit gaan dat iedereen Word heeft lijkt me inderdaad een gegarandeerd succes…
 • [quote:5012b9a1d3="pc_freak17"]Ik heb het inderdaad gedefineerd en ik vind 'Times New Roman' nog altijd het mooiste en duidelijkste lettertype dus dit laat ik gewoon zo. Ik ben niet zo'n fan van die blokletter-achtige lettertypes[/quote:5012b9a1d3]? Ooit wel is wat gelezen over "usability"?
 • dat is volgens mij niet eens nodig, omdat 'Word' helemaal niet bij het printen komt kijken. De printbare versie is alleen in een .doc formaat maar daar kan de browser ook gewoon mee omgaan
 • [quote:79fa67abf6]? Ooit wel is wat gelezen over "usability"?[/quote:79fa67abf6]
  Nee, eigenlijk niet.
  Kun je dat ff uitleggen aub?
 • [quote:75ed21acc7="pc_freak17"]dat is volgens mij niet eens nodig, omdat 'Word' helemaal niet bij het printen komt kijken. De printbare versie is alleen in een .doc formaat maar daar kan de browser ook gewoon mee omgaan[/quote:75ed21acc7]Euh. Misschien moet je dat nog is nakijken. Een '.doc' document heeft een bepaald MIME type, een browser zal kijken of hij dat MIME type ondersteund en zo ja er iets mee doen. De meeste browsers zullen het echter niet ondersteunen denk ik zo.[quote:75ed21acc7]Kun je dat ff uitleggen aub?[/quote:75ed21acc7]Vertaald: "gebruiksvriendelijkheid". Heel simpel, er zijn vele onderzoeken gedaan naar lettertypes op het scherm en daaruit blijkt dat je het beste een schreefloos lettertype kunt gebruiken. Dus geen Times.
 • o, ok.
  Dan zal ik er nog eens voor gaan zitten en kijken of ik een ander lettertype kan vinden dat naar mijn smaak goed is.

  Nog een laatste vraagje aan jou Anne: wat is een schreefloos lettertype precies??

  Nog een vraagje aan maIRnaairruJ: als ik doe wat jij zegt, een apart stylesheet voor het printen maken kunnen alle browsers het dan wel aan (want met een .doc schijnt dat dus niet het geval te zijn)
 • Een print style sheet wordt wel ondersteund. (IE5.x+, Mozilla, Opera, Safari, Konquerer etc.)

  Schreefloos is zonder die "fancy" streepjes. 'sans-serif' is de lettertype familie binnen CSS (hieronder vallen Arial, Verdana, etc.). Times valt binnen 'serif', net als Georgia en dergelijke.
 • ok, heel erg bedankt, dan weet ik genoeg

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.