Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Afbeelding groter dan resolutie maar niet scrollen

Maarten81
7 antwoorden
 • Beste mensen,

  Ik ben een websiteje aan het bouwen en ben tegen een probleem aangelopen terwijl ik hem wil optimaliseren voor verschillende schermresoluties.
  Aan de rechterkant van het scherm wil ik een paar afbeeldingen (GIF) onder elkaar plaatsen, van ongeveer 1/4 van de bovenkant tot helemaal onder. Nou is het zo dat als ik het bijvoorbeeld netjes heb voor 1024x768, er een grote lege ruimte onderaan ontstaat als ik hem bekijk in bijv. 1280x1024 (logisch uiteraard). Het idee wat ik had was er meer afbeeldingen bij te plaatsen dat het voor elke resolutie "vol" staat, maar dan is het de bedoeling dat in lagere resoluties, waar dus niet alle afbeeldingen te zien zijn, er niet gescrolled kan worden. Ik wil de afbeeldingen ook geen procentuele hoogte meegeven want dan worden ze lelijk uitgerekt.
  Ik heb al geprobeerd om het geheel in een frame zonder scroll te zetten, maar hij laat dan alleen de scrollbalken weg, maar scrollen met wieltje kan dan nog steeds…

  Heeft iemand een tip hoe ik dit kan doen?
 • Werken met CSS: absoluut positioneren van de plaatjes. Je kunt met CSS aangeven dat het plaatje bijv. 1034px van de top staat, en 600px van links. Dan valt 'ie bij 1024x768 buiten het beeld, maar bij hogere resoluties niet.

  http://www.w3schools.com/css/
 • Dankje voor je reactie, maar ik weet niet of dat is wat ik bedoel… ik wil er eigenlijk dus voor zorgen dat je een pagina niet kan scrollen, ook al zitten er elementen in die buiten het veld van het venster vallen. De positionereing van de afbeeldingen op zich is het probleem niet…
 • Gebruik hiervoor[code:1:c53a5ab287]overflow:hidden;[/code:1:c53a5ab287]
 • Dank, dank… ik heb de oplossing gevonden (en zoals altijd is het zo verrekte simpel dat ik me schaam dat ik er niet zelf op con komen)…

  Gewoon een kwestie van
  [code:1:1f874237ca]scrolling="fixed"[/code:1:1f874237ca]
  in de body zetten…
 • OK ik ben er weer… het blijkt toch niet te werken :oops: althans op mijn werk niet… met het muiswieltje kan ik toch nog scrollen.

  @lorem ipsum: die tip die je geeft, waar moet ik die neerzetten? In de body, of in het aanroepen van de image?
 • Omdat je aangaf dat het positioneren geen probleem was ging ik er vanuit dat je css gebruikt.
  "overflow" is dus een CSS-property. Die kun je op drie manieren toekennen: via een extern CSS-bestand, een CSS-regel in de head-sectie of inline.
  De laatste doe je zo:[code:1:45d901cdd3]<html style="overflow:hidden">[/code:1:45d901cdd3]
  Voor de andere opties raad ik je aan een tutorial op te zoeken.
  Overigens blijft scrollen met "overflow:hidden" ook mogelijk (met je muiswiel). Vergeet niet dat een heleboel mensen hun scherm niet volledig gemaximaliseerd gebruiken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.