Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Wijze raad...

.:ToBee:.
5 antwoorden
 • Hallo,

  Ik ben een website aan het maken voor een kennis van me. Ik maak hem geschikt voor verschillende resoluties vanaf 800x600. Op nog hogere resoluties dan 1024x768 ziet de vlakverdeling er wat ongunstig uit: de site neemt dan maar iets meer dan de helft van het scherm in beslag.

  Nu blijkt in het eindstadium van de productie dat mijn kennis een 17” flatscreen heeft op een resolutie van 1280x1024. En hij vindt het wel jammer dat zijn site er op zijn eigen kantoor zo ‘klein’ uitziet.

  Wat doe ik nu? Ik heb voor mezelf twee opties geselecteerd:

  1. Een tweede versie van de site maken en met JavaScript de bezoeker automatisch doorsturen naar de juiste versie van de site.

  2. Hem overtuigen van het feit dat gemiddeld zo’n 80% van de surfers op resoluties tot en met 1024x768 surft en dat degenen die op een hogere resolutie surfen in veel gevallen hun browserwindow niet beeldvullend hebben (dit laatste is een aanname van me - klopt dit?). Bovendien is die 80% bij zijn surfende doelgroep waarschijnlijk nog een flink stuk hoger. Een site in twee versies is dus niet nodig.

  Het komt er dus op neer: wie bepaalt er wat ‘nodig’ is? De opdrachtgever of de opdrachtnemer? Natuurlijk is de klant koning, maar de klant heeft natuurlijk ook recht op deskundig advies.

  Alvast bedankt voor de raad.

  René

  PS. Om goed bedoelde adviezen voor te zijn: de site re-designen en in een liquid design jasje gieten is nu geen optie.
 • Je kunt hem sitestatistieken laten zien van vergelijkbare websites,
  als hij ziet dat daar 80% van de bezoekers met 1024x768 surft is hij misschien wel te overtuigen,
  daarnaast zou je de site kunnen centreren waardoor die bij hogere resoluties ook beter tot zijn recht komt :wink:
  [quote:59bcd3f0e7]PS. Om goed bedoelde adviezen voor te zijn: de site re-designen en in een liquid design jasje gieten is nu geen optie.[/quote:59bcd3f0e7][edit]
  Het centreren valt onder redisignen dus beschouw die opmerking maar als niet gemaakt :oops:
  [/edit]
 • There are lies, damn lies and statistics. ;)

  http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp
  http://www.upsdell.com/BrowserNews/stat_trends.htm
  http://www.millennialliving.com/Webusability/browserusability.htm
  http://www.google.nl/search?q=browser+resolution+statistics

  Ik zou zelf beslist niet hoger gaan dan 1024. Je zou je ontwerp ook wat rekbaar kunnen maken, maar dan moet je weer oppassen dat je met hoge resoluties niet de mist in gaat.
 • Bedankt voor de reacties! En interessante links, gerben. Ik had ook al wat gezocht maar had deze nog niet bekeken.
  [quote:1c115473be="smeenk"]
  Het centreren valt onder redisignen dus beschouw die opmerking maar als niet gemaakt :oops:
  [/quote:1c115473be]
  Het ging me hierbij meer om het liquid dan om het re-designen. Want met een liquid design heb je op hoge resoluties weer een ander nadeel zoals Gerben terecht opmerkt:
  [quote:1c115473be="gerben"]
  Je zou je ontwerp ook wat rekbaar kunnen maken, maar dan moet je weer oppassen dat je met hoge resoluties niet de mist in gaat.
  [/quote:1c115473be]
 • Ik zal jullie even op de hoogte houden.

  Gisteren gesproken met de klant. Ik heb hem weten te overtuigen dat het design op het 'juiste' formaat is. En dat er geen design voor 1280x1024 hoeft (bij) te komen.

  Hij wil dan wel graag dat het geheel gecentreerd in beeld staat, zodat de niet gebruikte beeldruimte wat evenwichtiger over de monitor verdeeld is. Precies wat smeenk al opperde.

  Aldus zal geschieden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.