Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

[sitecheck]LymeNet en LymeMed

Kw3Ls
7 antwoorden
 • Hallo allen,

  Ik heb twee medische websites gemaakt over Lyme-ziekte, één gericht op patiënten, één gericht artsen.

  Voor patiënten:
  LymeNet: www.lymenet.nl

  Voor artsen:
  LymeMed: www.lymemed.nl

  Voor beide websites geldt: er komt nog een aparte pagina bij met afbeeldingen.

  Graag ontvang ik een kritische beoordeling. Is het overzichtelijk, duidelijk, goed leesbaar, hoe zijn de kleuren, wat kan beter, etc.

  Opmerkingen en tips zijn welkom.

  Groet, Martijn
 • Ovrezichtelijk, informatief, strak.

  Maar ik mis een afbeelding of een contrasterende kleur, om de uitstraling wat 'spannender' te maken. Nou is het een medische site, dus het moet inderdaad serieus zijn, maar misschien kan het grafisch wat uitnodigender gemaakt worden.

  Hoewel ik persoonlijk van blauw/paars hou, vond ik de groenige site een aangenamer uitstraling hebben.

  Ook kun je codetechnisch gezien nogal wat verbeteren, zoals valt te lezen in deze uitleg over beschrijvende markup. Op die site is ook te vinden waarom dat handig is.
  En het menu valt te vereenvoudigen d.m.v. CSS rollovers.

  Maar als codetechnisch je niet zo interesseert, dan zou ik dat stukje commentaar gewoon vergeten. Belangrijkste is dat de site overzichtelijk en informatief is. Informatieve plaatjes heeft men liefst in de tekst, niet op een aparte pagina. Overigens zou het taalgebruik op sommige plekken nog wel iets toegankelijker mogen (zoals bij de teek en de spirocheet), maar met een plaatje erbij wordt dat natuurlijk ook makkelijker.

  Het is mij overigens vooral op de patiëntensite niet duidelijk welke organisatie achter de site zit of welke deskundigheid er achter zit. Daaraan kan men namelijk afleiden hoe geloofwaardig de informatie is.
 • [quote:2528bfaa35="boelieboelie"]Ovrezichtelijk, informatief, strak.

  Maar ik mis een afbeelding of een contrasterende kleur, om de uitstraling wat 'spannender' te maken. Nou is het een medische site, dus het moet inderdaad serieus zijn, maar misschien kan het grafisch wat uitnodigender gemaakt worden.[/quote:2528bfaa35]
  Hallo boelieboelie,

  Bedankt voor je reaktie en de tips. De website valt inderdaad nog wel een beetje bij te schaven, maar het belangrijkste is eerst dat de site overzichtelijk en informatief is.

  De afbeeldingen voor de patiëntensite doe ik dan toch maar in de tekst. Voor de artsensite heeft een aparte pagina met afbeeldingen wel voordelen, men kan zo snel een afbeelding vinden als men die zoekt. Zowel afbeeldingen in de tekst als op een aparte pagina is ook nog een optie, natuurlijk.

  Wat de kleuren betreft, ben ik het met je eens. De blauwe heeft mooie kleuren, maar de groene is prettiger. Groen staat ook bekend als een rustgevende/kalmerende kleur. Bij de blauwige site is de achtergrondkleur bij de tekst misschien iets te donker, al hangt dat ook af van de monitor en de instellingen van het beeld.

  De tekst kan her en der nog wel wat beter, ja; het valt soms niet mee om de materie kort en eenvoudig uit te leggen.

  [quote:2528bfaa35]Het is mij overigens vooral op de patiëntensite niet duidelijk welke organisatie achter de site zit of welke deskundigheid er achter zit. Daaraan kan men namelijk afleiden hoe geloofwaardig de informatie is.[/quote:2528bfaa35]
  Er zitten geen organisaties achter, maar wellicht verandert dat in de toekomst. De artsensite is een initiatief van een aantal artsen en patiënten. De patiëntensite is een initiatief van mezelf, al zijn er wel kritische meekijkers.

  Groet, Martijn
 • Strakke sites, zeer informatief en helder geschreven, maar idd een afbeelding doet wonderen.

  Als ik me even in de kleuren mag mengen: doe mij die (frisse) blauwe kleuren maar ipv de groene. De groene doen wat ouderwets aan. Misschien iets 'fellere' groentinten gebruiken.

  CB
 • [quote:bf99a84db0="CB"]Strakke sites, zeer informatief en helder geschreven, maar idd een afbeelding doet wonderen.[/quote:bf99a84db0]
  Bedoel je dan een afbeelding bijv. bovenaan de pagina bij de titel of afbeeldingen tussen de teksten?

  [quote:bf99a84db0]Als ik me even in de kleuren mag mengen: doe mij die (frisse) blauwe kleuren maar ipv de groene. De groene doen wat ouderwets aan. Misschien iets 'fellere' groentinten gebruiken.[/quote:bf99a84db0]
  Tot nu toe is het ongeveer 50%-50% wat betreft de voorkeur voor de groene of blauwe kleuren. Ik heb ook gemerkt dat het moeilijk is om écht goede kleurcombinaties te maken. Als je één kleur ook maar een klein beetje verandert, heeft het vaak een heel grote invloed op het geheel. Zulke details maken websdesign natuurlijk wel interessanter.
 • Voor lymenet en lymemed:
  Eigenlijk bedoelde ik beide. Voor bijvoorbeeld de cel waar je titel óf menu staat, zou je een figuur kunnen gebruiken. Dan bedoel ik een achtergrondopmaak/kleurverloop en niet zozeer een concrete afbeelding van iets.

  Voor lymenet en in minder mate voor lymemed:
  In de tekst kun je dat laatste juist wel doen (tracht telkens dezelfde afmetingen te gebruiken). Dit om de tekstmassa wat luchtiger te maken (geen kritiek op de tekst, puur layout-technisch!!) en tevens mensen zich er wat bij voor kunnen stellen als ze een figuur zien.
  Tot slot ben ik en waarschijnlijk vele andere bezoekers: leek.
  Het lijk me lastig om goede afbeeldingen van de ziekte weer te geven. Nadat ik de huidsaandoeningen ('rashes'/EM) gezien had, zou ik als leek niet weten of ik al dan niet de aandoening heb. Maar dan nog lijkt het mij duidelijker enkele en wat grotere afbeeldingen in de tekst op te nemen in plaats van geen. Op de een of andere manier werkt doorklikken voor een figuur vaak niet fijn/overzichtelijk/duidelijk.
  Tevens zou ik als je het bijv. hebt over de teek, een figuur in de tekst opnemen en bij de info over het verwijderen een beschrijving maken met afbeeldingen (bij wijze van spreken de foto's uit de handleiding van de tekenpincet gebruiken).

  Nog even over de vele pdf-files. Neem even aan dat toch nog niet iedereen weet wat pdf is. Ondanks dat je regelmatig (maar niet overal!!) in je menu een uitleg geeft met verwijzing naar Acrobat reader zou ik daarover duidelijker zijn in de tekst zelf.

  Tot slot: kleuren zijn lastig, iedereen heeft een voorkeur en ook nog eens iedere monitor geeft ze anders weer. 't Is nooit voor iedereen goed.

  Succes.

  CB
 • Ik heb even heel snel inhoudelijk gekeken: het ziet er goed uit!
  Wel mis ik op het eerste gezicht risicogebieden voor vakantiegangers. (Baltische staten, en het voormalig GOS, Duitsland, Oostenrijk), en tegenwoordig is er voor bepaalde gebieden (Duitsland, Oostenrijk) een vaccin beschikbaar: FSME
  Actieve immunisatie bestaat uit 3 doses (0, 1, 9-12 maanden)
  Bescherming onstaat 2 weken na de 2e injectie en duurt 3 jaar na de complete serie van 3 doses.
  Verder: gebruik bronvermelding onderaan elke pagina. Geef aan waar je de informatie vandaan hebt. Zet er ook een datum bij, zodat lezers weten dat je info up to date is.
  Zal straks nog even verder kijken en alle info goed doorlezen.
  Nog tips voor links:
  www.travelalert.nl
  www.lcr.nl

  Nog even verder gekeken: in de patienten site zie ik voor een leek nogal wat moeilijke woorden en afkortingen.
  Te denken van aan: RIVM (weet iedereen wat dat is?)
  Leg uit wat DEET is en waar het verkijgbaar is. (Apotheek)
  Vermeldt ook het gewenste percentage DEET.
  (Het is geen olie trouwens, maar verkrijgbaar als spray, milk of lotion).
  Vertaal het woord pathogenese in gangbaar Nederlands.

  Richt je ook een beetje op reizigers en vakantiegangers. Breng risicogebieden in kaart, en adviseer mensen om altijd informatie in te winnen als ze naar een risicobegied gaan. Niet bij een reisbureau, maar bij de GGD of bij een in tropenzorg gespecialiseerde apotheek.
  En verder nog: laat een of meerdere goede plaatjes zien van een teek, en van tekentangen.
  Leg ook kort uit hoe een tekentang werkt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.