Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Waar te beginnen? boeken programma's enz

JBS
8 antwoorden
 • Ik wil gaan beginnen aan een website voor eigen doeleinden. Nu ben ik een groentje op het gebied van websites.
  Dit zijn dingen die ik er op wil: [i:0f85284295]Informatie/foto's en als het op chello kan een blog.[/i:0f85284295]

  Zijn er aan te raden boeken voor beginners?
  Wat voor programma's worden er gebruikt, wat is handig voor mij?
 • Ik ben begonnen met Frontpage. Dat is ongeveer het zelfde idee als Word. Redelijk eenvoudig. Kort daarna ben ik overgestapt op Dreamweaver. Na zelf wat knutsellen i.c.m. Basiscursus Dreamweaver (Inmiddels is dit de nieuwste) kom je een heel eind. Daarbij is op internet ook erg veel te vinden. Bijvoorbeeld: www.dreamweaverhulp.nl . Is je Engels voldoende, dan is de te vinden info via google helemaal "oneindig". Succes :)
 • Een online blog is bij chello onmogelijk, aangezien je daar geen scripts kunt draaien. Er is echter ook wel software, waarmee je offline een blog kunt bijhouden. Mensen (online) reacties laten plaatsen is dan wel onmogelijk. Of je plaatst gewoon een blog bij een van de vele blog services.

  Wat betreft websites. Ik denk dat je eerst een keuze moet maken. Hoeveel tijd wil je erin steken, en hoe serieus wil je ermee aan de gang. Het beste is nog altijd goed html etc. te leren, en zelf te coden. Wil je er geen tijd in steken, dan kun je gaan denken aan Dreamweaver en consorten.

  Kijk ook eens hier: http://www.weballey.nl/
 • Ik wil snel een opzetje maken, dat vind ik handig voor mijzelf. Maar ik wil er dus wel serieus mee aan de slag, dus het begrijpen van de codes en hoe ze aan te passen naar eigen smaak.

  @gerben
  Nog gefeliciteerd met je promotie hier op het forum.
 • [list:092a846d12][*:092a846d12] Boek lezen is veruit het beste. Voor inzicht en een goede start. Goede schrijvers: Molly Holzschlag, Jeffrey Zeldman, Eric Meyer.
  [*:092a846d12] Op internet is ook een hoop info te vinden, maar goede bronnen voor beginners met de principes van webdesign zijn schaars.
  [*:092a846d12] Goed startpunt vind ik de serie artikelen op Validweb over hoe je een website bouwt. Het gaat in de serie vooral om het principe, richt je er niet op dat jouw site net als in het artkel in XHTML moet (beter van niet namelijk).
  [*:092a846d12] Iets drogere stof, maar zeer goede leidraad zijn de Webrichtlijnen voor overheidswebsites. Ik zou niet alles lezen, maar zaken zoals Paginastructuur zijn wel nuttig.
  [*:092a846d12] www.weballey.net , www.handleidinghtml.nl , www.w3schools.com , www.echoecho.com zie ik meer als naslagwerk dan als leidraad hoe een site te bouwen, omdat er nog vooral wordt uitgegaan van oude webbouwprincipes zoals frames. Dus als naslagwerk bij het bouwen, niet als leidraad hoe te bouwen.
  [*:092a846d12] Beter voor inzicht in webbouwprincipes zijn sites zoals www.naarvoren.nl
  [*:092a846d12] Ben je iets verder, dan kun je naar weblogs van en voor designers. Sommige weblogs staan vol handige artikelen, zoals www.456bereastreet.com of www.alistapart.com .
  [*:092a846d12] Toverwoord voor het (quote) 'aanpassen naar eigen smaak' zijn Cascading Style Sheets (CSS). De complete stijl van een website (kleuren, tekstgroottes, achtergrondplaatjes, etc.) leg je vast in een stylesheet. Bij het laden van een pagina wordt de stylesheet opgevraagd en weet de browser hoe de pagina eruit moet zien. Veranderingen voor de opmaak van de gehele site regel je in één keer, m.b.v. een stylesheet. [/list:u:092a846d12]
 • Ahhh informatie.. :lol:

  Kan ik gaan lezen. Ik hoop toch snel een opzet te kunnen maken.

  Nu heb ik ooit getracht een website te maken en ik wilde mijn 800*600 pagina gecentreerd in het scherm hebben. Om dit te doen heb ik Tabel in tabel gedaan. is dit de juiste manier om dit te doen of zijn er betere.
  Een tijd geleden werd 800*600 gezien als standaard maat, wat is nu een gangbare maat?
 • Voor schermresoluties: zie overzicht van juni 2005 van the counter.com. Tegenwoordig surft nog steeds 20 à 25% met 800x600, dus daar moet je nog steeds rekening mee houden.

  Let ook op dat je je site niet slechts bouwt voor gebruikers van Internet Explorer (IE), maar liefst voor iedereen. Inmiddels heeft één op de tien een andere browser, zie WebsideStory of The Counter.

  Een idee is om je site te testen met Firefox (FF) en vervolgens te gaan kijken hoe je de weergave in IE verbetert, want IE bevat een aantal bugs in de weergave van sites. (Dit is geen verkooppraatje voor FF, dit is feitelijk zo.)

  Tabel in tabel is tegenwoordig niet meer de manier, beter is met CSS te centreren en tabellen niet voor opmaak te gebruiken. Een uitleg hoe te centreren met CSS vind je op Max Design.

  O ja, je vroeg nog wat voor programma's er worden gebruikt. Kladblok werkt erg handig, vooral als je geen opmaak meer in je pagina hebt staan (dingen zoals <font size="-2"> en <b>;), maar het in een stylesheet hebt gezet. Dreamweaver werkt ook wel. Frontpage zou ik niet doen.
 • Gelukkig surf ik alleen met firefox en heb ik IE alleen voor mijn vriendin nog op de pc staan. Heb gisteren avond moeten klussen maar ik ga zeker vanavond wat dingen doorlezen.
  Ik hoop snel iets te kunnen laten zien! :)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.