Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

layer altijd tot bottom browser

SkyWarrior
11 antwoorden
 • Ik ben bezig met het maken van een website met 3 layers en css. De bovenste layer is de titel, daaronder de navbalk en daaronder de layer waar de tekst in staat. De layers heb ik allemaal een vaste breedte gegeven, en de bovenste 2 een vaste hoogte. De tekst-layer wil ik echter afhankelijk maken van de resolutie qua hoogte zodat deze altijd aan de bottom van het browservenster blijft plakken. Dit krijg ik niet voor elkaar. De hoogte heb ik ingesteld op 100%, maar bij een hogere resolutie dan 1024 x 768 is de layer te kort (komt dus niet tegen de onderkant van het venster) en bij een resolutie van 1024 x 768 is de layer weer te lang en komt er een scrollbar in het venster. Bij 800 x 600 hou de layer weer te vroeg op en staat de tekst buiten de layer…?? kortom ik snap het ff niet meer en hoop dat iemand mij kan helpen, hieronder de css van de layer:
  [code:1:fd7c65851a]div#main {
  background-color: #D0B77F;
  position: absolute;
  left: 50%;
  margin-left: -385px;
  width: 770px;
  z-index: 1;
  border: 2px none #000099;
  background-image: url(../images/main.jpg);
  background-repeat: repeat-y;
  background-attachment: fixed;
  background-position: center 138px;
  height: 100%;
  top: 138px;
  }[/code:1:fd7c65851a]
 • Hoe dat moet, is recentelijk al behandeld. Lees het volgende topic maar:
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=149589
  En zie met name de reactie van :ben: (maar ook de rest).
 • Je kunt ook nagaan hoe hoog hij moet wezen met javascript.
  Je moet dan werken met screen.height. Hoe het precies werkt weet ik niet maar daar kan google anwoord op geven.
 • [quote:3326aad063]Je kunt ook nagaan hoe hoog hij moet wezen met javascript.
  Je moet dan werken met screen.height.[/quote:3326aad063]
  Niet helemaal natuurlijk, je krijgt dan gewoon de verticale resolutie. En een browser heeft verschillende menustructuren, adres en werkbalken bovenaan die per gebruiker in hoogte verschillen, dus de overgebleven ruimte voor de website ook.
 • Voor dit probleem zou je ook de faux columns kunnen gevruiken van alist apart. Klik hier.

  Dan geef je de textdiv geen achtergrond, maar je body wel. en deze strekt zoiezo tot de bodem van je scherm. En de oplossing in de hierbovengenoemde thread zou natuurlijk ook kunnen helpen. (Kijk vooral naar de css voorbeelden van stijlstek.nl)
 • [quote:b6980602e6="bierk"]Dan geef je de textdiv geen achtergrond, maar je body wel. en deze strekt zoiezo tot de bodem van je scherm. [/quote:b6980602e6]Dit is in de meeste gevallen idd waar, maar als je bijvoorbeeld de pagina als application/html+xml stuurt loopt het volledig in het honderd. De body is namelijk dan ook niet meer dan een div. Maar als de quircksmode aanstaat maakt het niet uit. Dit is ook de reden dat je vaak in stylesheets ziet[code:1:b6980602e6]html,body{
  color: #bla;
  padding: bla;

  }[/code:1:b6980602e6]Dus even samengevat, houd er rekening mee dat een pagina die in Standards Compliants mode wordt gerenderd [i:b6980602e6]niet[/i:b6980602e6] een body heeft die het hele beeldscherm vult. Is jouw site nog niet zo vooruitstrevend (no offence) dan kan je er gewoon vanuitgaan dat de body tot de onderkant komt.

  - Bas
 • [quote:0a67be039c="BasHamar"] de pagina als application/html+xml stuurt loopt het volledig in het honderd. De body is namelijk dan ook niet meer dan een div. Maar als de quircksmode aanstaat maakt het niet uit. [/quote:0a67be039c]

  Offtopic:
  Is dit hetgeen wat je in je doctype aangeeft? die aplication/html+xml ? Dus met de juiste doctype, kom ik jouw probleem nooit tegen. toch?
 • [quote:da74530b81="bierk"]Offtopic:
  Is dit hetgeen wat je in je doctype aangeeft? die aplication/html+xml ? Dus met de juiste doctype, kom ik jouw probleem nooit tegen. toch?[/quote:da74530b81]
  application/html+xml is een zogenaamd MIME-type dat nog voordat de html (en doctype) wordt verstuurd. Dit geeft aan welk soort data wordt verstuurd. Bij normale html is dit text/html. Omdat (het nieuwere) XHTML op XML gebaseerd is en grote overeenkomsten vertoond met HTML kun je dit zowel als HTML (text/html) als XML (aplication/html+xml) versturen. Als je je webpagina's als XML verstuurd levert dit bijna altijd problemen op omdat XML. Meer info hier.
 • [quote:a00c710a73="SHARK"]Omdat (het nieuwere) XHTML op XML gebaseerd is en grote overeenkomsten vertoond met HTML kun je dit zowel als HTML (text/html) als XML (aplication/html+xml) versturen.[/quote:a00c710a73]Niet juist. XHTML 1.0 dient als text/html verstuurd te worden, terwijl XHTML 1.1 altijd (!) als application/xhtml+xml verstuurd dient te worden. Dat dit niet altijd gebeurd is meestal het gevolg van onwetendheid. De meeste mensen zijn dan ook het beste af met XHTML 1.0, al dan niet Strict.

  - Bas
 • Lekkere offtopic discussie zo, maareh..
  [quote:396da223eb="BasHamar"]XHTML 1.0 [i:396da223eb]dient[/i:396da223eb] als text/html verstuurd te worden[/quote:396da223eb]
  Bedoel je niet zoiets als '[i:396da223eb]in de praktijk wordt voor XHTML 1.0 text/html aangeraden[/i:396da223eb]'? XHTML 1.0 mag immers ook als application/xhtml+xml worden verstuurd (maar is vanwege IE niet handig).
  XHTML 1.1 [i:396da223eb]moet[/i:396da223eb] idd als application/xhtml+xml worden verstuurd.

  www.w3.org/TR/xhtml-media-types/
  www.webstandards.org/learn/askw3c/sep2003.html

  @bierk:
  Of je text/html of application/xhtml+xml stuurt, hangt af van serverinstellingen. Je kunt het o.a. regelen d.m.v. content negotiation. Maar aangezien IE application/xhtml+xml niet ondersteunt (ook de komende jaren niet), kun je net zo goed blijven werken met HTML 4.01.
 • Je hebt gelijk. ;)

  - Bas

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.