Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Css: positioning: Kan dat alleen binnen de scherm-resolutie?

Jos1966
4 antwoorden
 • Als ik probeer iets met positioning te plaatsen op mijn pagina, dan lijkt dat alleen te kunnen binnen mijn scherm resolutie 1024 x 768.
  Hoe moet dat als iets aan de onderste rand van de pagina hebben wil, als ik dus enigszins moet scrollen naar beneden? Bijv. "pagina aangepast op" enz.?

  Alvast bedankt.

  Jos
 • Aangezien er diverse schermgroottes op internet worden gebruikt, is het handig om op een manier te bouwen waarbij de schermgrootte er weinig toe doet. Dat kan heel goed met CSS.
  Enkele voorbeelden:
  http://glish.com/css/2.asp
  http://glish.com/css/7.asp
  http://glish.com/css/8.asp

  In dat geval zijn meldingen als 'pagina geschikt voor 1024x768' niet nodig, immers je site verandert mee met de schermgrootte. Sowieso is die melding niet nuttig, want ten eerste ziet iemand met een klein scherm wel dat het niet op zijn scherm past, ten tweede: wat kan iemand er aan doen als het niet op het scherm past, een ander scherm kopen?

  Verder snap ik je vraag niet helemaal.
  - Wil je een footer die gewoon onderaan de tekst staat, maar niet per se aan de onderkant van het scherm? (zoals hier op dit forum onderaan, het 'Powered by phpBB')
  - Wil je een footer die altijd aan de onderkant van het scherm staat, ongeacht lengte van de tekst? (Zoals op Sitepoint staat uitgelegd, maar dan zonder animatie? Dus bijv. zoals op Limpid)
  - Wil je een footer die alleen aan de onderkant van het scherm staat als er weinig tekst is, maar die bij meer tekst gewoon uit het scherm verdwijnt en weer te zien is als je scrollt? (Zoals The Man in Blue uitlegt?)
 • Ik wil graag op de laatste regel iets als "pagina bijgewerkt op…"
  Dus niet onder aan het scherm, maar onder aan de pagina.
  Dat had ik steeds, omdat ik het boven de </body> tag plaatste.
  Daar staat het nog steeds, maar in het beeldscherm boven het midden, omdat ik objecten nu met positioning een plekje geef.
  Soms was een pagina zo lang dat er gescrolled moest worden.
  Misschien snap ik de positioning techniek nog niet helemaal.
 • Maak je gebruik van absoluut positioneren? Zo haal je elementen uit de flow van het document en kun je inderdaad niet meer voorspellen wat er met de positie gebeurt, ook al lijkt dat op het eerste gezicht wel het geval.

  Als je wilt positioneren m.b.v. CSS, dan moet je bijv. weten dat:
  - een div altijd een width van 100% heeft;
  - een div altijd linksbovenaan wil staan, tenzij daar al iets staat, dan wil het eronder.
  Zo bouw je dus als het goed is van boven naar beneden een soort torentje van div-blokjes (meestal #header, #content, #footer), die automatisch onder elkaar komen te staan. (Bijkomend voordeel is dat de footer ook echt onderaan de pagina komt te staan als je 'm onderaan in de source zet.)
  Die div-blokjes vul je vervolgens weer verder in met zaken die resp. in de #header, #content en #footer moeten.

  Zie voor een uitleg van een twee kolomslayout op 456 Berea Street (incl. link naar het eindresultaat) Bij het maken van een layout kun je het best gebruik maken van bronnen op internet i.p.v. zelf bedenken, vaak is de layout die je bedenkt al uitgewerkt op internet te vinden.
  Zie bijv.:
  http://coda.co.za/archive/20050616/17:11:16
  http://particletree.com/features/an-overview-of-current-css-layout-techniques/
  http://css-discuss.incutio.com/?page=ThreeColumnLayouts

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.