Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

[HTML of CSS2] Iframes

Klaasje
3 antwoorden
 • Hoi allemaal,

  Wat kan ik beter doen om een iframe effect te bewerkstelligen? CSS2 gebruiken of gewoon ouderwets met HTML door het <IFRAME> element.
  Volgens mij worden beide methodes zowel door Opera, Mozilla als IE ondersteund.

  Wie kan me precies de voor- en/of nadelen van beide methodes laten zien? Ik vind vooral gekleurde scrollbalken en transparantie erg belangrijk.

  Bedankt alvast.
 • Er zijn alleen een héleboel nadelen aan iframes:
  http://webrichtlijnen.overheid.nl/handleiding/ontwikkeling/productie/frames/nadelen/
  (Iframes zijn inline frames, dus alle nadelen van frames gelden ook voor iframes).

  Met gekleurde scrollbalken moet je ook oppassen, aangezien je dan rommelt met basale navigatie-elementen. Doorbreken van een stevig verankerd verwachtingspatroon (in dit geval grijze scrollbalken) kan tot minder gewenste effecten leiden, bijv. dat men de balk niet goed ziet, hetzij omdat je geen goed contrast hebt aangebracht, hetzij omdat je verkeerde kleuren(combinaties) hebt gebruikt, etc.
  Bovendien werkt het kleuren van de scrollbalk alleen in IE.

  Makkelijkst voor iedereen is dus om de scrollbalk gewoon grijs te laten.
 • Als je transparantie-effecten wilt gebruiken is een element dat via CSS bepaalde afmetingen en overflow: auto heeft gekregen de beste oplossing. Je kunt dan de opacity-property (in IE moet je een of ander IE-only ding gebruiken natuurlijk :)) gebruiken. Het nadeel hiervan is dat je de pagina steeds opnieuw moet aanroepen als je alleen het gedeelte in de "fop-iframe" wilt veranderen, hoewel dit makkelijk op te lossen is m.b.v. javascript of een server-side-scripttaal i.c.m. templates.

  iframes hebben eigenlijk als enige voordeel dat ze makkelijk in te passen zijn in bestaande pagina's en dat je expliciet naar een pagina in een iframe kunt bookmarken (in tegenstelling tot de inhoud van een <p> of een <div>). Of dit voordeel voor jou opgaat hangt natuurlijk van het soort site af. Verder hebben frames veel nadelen die in de link van boelieboelie staan.

  Gekleurde scrollbalken zijn m.i. niet zo'n probleem. Als je er voor zorgt dat door de kleuren wel duidelijk te zien is dat het om scrollbalken gaat hebben de IE-gebruikers er een leuk effect bij en gebruikers van andere browsers zien geen verschil :). Gekleurde scrollbalken zijn in principe toe te passen op alle elementen, dus niet alleen iframes. Dit hoef je dus niet echt mee te laten wegen in je keuze.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.