Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Lettertypen verschijnen lelijk

carlobernardini
17 antwoorden
 • Ik wil verschillende lettertypes implementeren in een website en nu heb ik bijvoorbeeld gekozen voor Francophil Sans of Lucida Grande (http://www.dafont.com/francophil-sans.font). Ik heb alleen een probleem hiermee, en dat is dat de fonts ontzettend lelijk worden weergegeven en ik vraag me dus af hoe dit mogelijk is.. Er zijn genoeg andere websites die ook Lucida Grande bijvoorbeeld gebruiken, maar daar word het gewoon keurig netjes weergegeven.. Het helpt ook niet als ik de fontweergave instellingen van mijn computer naar ClearType verander ipv normaal..
  Wat doe ik fout / hoe kan ik dit oplossen? Voorheen heb ik dit probleem nog nooit gehad…

  Alvast bedankt!
 • Tekstcorps in je opmaak wel met 72 ppi ingevoerd? Was het toen al mis?
  Experimenteer anders met de optie Punten ipv Pixels, of andersom.
  Andere mogelijkheid om tekst op te knappen: Antialiasing opties veranderen/uitzetten.
 • Dat heeft geen zin, dpi en ppi instellingen hebben geen enkel effect op het beeldscherm. Een computer scherm is compleet anders dan een stukje drukwerk. Dpi en ppi komen alleen van pas zodra er wat op papier moet worden gezet.

  Jouw anti-alias suggestie zou wel het gewenste resultaat kunnen leveren.

  Heb je een voorbeeld waarin het font wel goed wordt getoond en waarin het font niet goed wordt getoond (je eigen pagina, dus)? Dan kunnen we het verschil zien.
 • [quote:a48a3301df="Buur"]Dat heeft geen zin, dpi en ppi instellingen hebben geen enkel effect op het beeldscherm. Een computer scherm is compleet anders dan een stukje drukwerk. Dpi en ppi komen alleen van pas zodra er wat op papier moet worden gezet.[/quote:a48a3301df]Nou, bij gerasterde tekst heeft het wel degelijk zin. En ik ging daar van uit omdat hij geen standaard lettertype gebruikt. Raster/Tekengrootte en beeldschermresolutie kunnen elkaar dan in de weg zitten.

  Maar ik lees nu inderdaad dat hij het wil IMPLEMENTEREN in zijn site, dan staat het gerasterde verhaal hier buiten. Ja en dan is het een lastige kwestie.
  Tekengrootte iets groter maken misschien? :roll:
 • [quote:57d98f6049="Ali Jas"]Raster/Tekengrootte en beeldschermresolutie kunnen elkaar dan in de weg zitten.[/quote:57d98f6049]Hmm, slordig geformuleerd. Een pixel is een pixel op het scherm. Dat staat vast. Neemt niet weg dat er moet worden geïnterpoleerd TIJDENS het rasteren. Daar zit het probleem.

  Kreeg net een tip van iemand. Mocht hij toch met gerasterde opmaak bezig zijn: Ontwerp in minstens het dubbele formaat dan wat je nodig hebt. Resize het daarna. Geeft vaak een beter resultaat.
 • Carlo ik heb iets meer voor je uitgezocht, was zelf ook benieuwd.

  Er zijn dus 2 manieren om een basislettergrootte in te stellen op je body-tag.
  In het geval van ‘relatieve grootte’ ga dan alleen voor een procentuele waarde, bij ‘em’ bijvoorbeeld kan een Browser fouten gaan maken. Misschien is dit wat jij merkt.

  Heb je ‘absolute grootte’ ingevuld kijk dan naar het verschil tussen ‘points’ en ‘pixels’ zoals ik hierboven ook omschreef. ‘Points’ wordt groter weergegeven. Probeer sowieso een fractie groter of kleiner te schalen.

  En uiteraard de anti-ALI JAS optie. What’s in a name. :P

  Hoop je daarmee te hebben geholpen.
 • Dank jullie wel voor de antwoorden :wink:
  Ik heb het ook zelf even uitgezocht en wat blijkt is dat dat font zelf ook erg slordig inelkaar gezet is, vandaar dat ik een alternatief uitgezocht heb (Trebuchet MS, ziet er mooi uit voor de kop van een blog).
  Iig bedankt voor het uitzoeken, wellicht heb ik het nog nodig :)
 • [quote:1bce047830="carlobernardini"]Ik heb het ook zelf even uitgezocht en wat blijkt is dat dat font zelf ook erg slordig inelkaar gezet is, [/quote:1bce047830]Dat is zonder meer vaak het geval. Letterontwerpers nemen het niet zo nauw met de grootte van hun corpsjes. :(

  Wil je meer met tekst, maak 'ns een ontwerp in Quark of Illustrator (niet Photoshop). Lekker strak. 8)
 • Wat ik nou eigenlijk nog steeds wil weten: Heb je plaatjes gemaakt van de kopjes of gebruik je gewoon het font via je stylesheet? Dat is nogal een verschil, omdat plaatjes er (als het goed is) op elk systeem hetzelfde uit zien, en het lettertype gerenderd wordt door de browser. En wat zou er in het laatste geval volgens jou gebeuren als de bezoeker van jouw blog het lettetype Trebuchet MS niet op de computer heeft? :roll:
 • [quote:dfeab13113="Buur"]Wat ik nou eigenlijk nog steeds wil weten: Heb je plaatjes gemaakt van de kopjes of gebruik je gewoon het font via je stylesheet? Dat is nogal een verschil, omdat plaatjes er (als het goed is) op elk systeem hetzelfde uit zien, en het lettertype gerenderd wordt door de browser. En wat zou er in het laatste geval volgens jou gebeuren als de bezoeker van jouw blog het lettetype Trebuchet MS niet op de computer heeft? :roll:[/quote:dfeab13113]
  Tuurlijk gebruik ik gewoon fonts via een stylesheet… Plaatjes is uiteraard helemaal niks :roll:
  En, als iemand geen Trebuchet op zn pc heeft, dan kan je het ttf bestand gewoon op je server zetten en linken… :wink:
 • Waar ik eigenlijk op doelde is dit:[code:1:f26b4b5777]body {
  font-family: "Trebuchet MS", Verdana, Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif;
  }[/code:1:f26b4b5777]maar laat maar zitten… Ik geloof het allemaal wel… :wink:
 • Plaatjes niks? Hangt helemaal van je ontwerp af. Als je meer wilt doen met je tekst (het bewerken van individuele karakters bv.), zul je je tekst toch moeten converteren of rasteren.

  Overigens, ik las een stukje over dit probleem met weergeven van tekst, voor de liefhebber:
  http://www.microsoft.com/typography/tools/trtalr.htm
 • [quote:146158a728="Ali Jas"]Plaatjes niks? Hangt helemaal van je ontwerp af. Als je meer wilt doen met je tekst (het bewerken van individuele karakters bv.), zul je je tekst toch moeten converteren of rasteren.

  Overigens, ik las een stukje over dit probleem met weergeven van tekst, voor de liefhebber:
  http://www.microsoft.com/typography/tools/trtalr.htm[/quote:146158a728]
  Ik maak een site die makkelijk te bezoeken en te wijzigen moet zijn door wie dan ook (het wijzigen uiteraard alleen door de admin). Er komen dus een hele hoop artikelen op te staan (en ik praat dan over in de tientallen tot honderden) en dan is het geen doen om voor ieder artikeltje photoshop te gaan openen :wink: Laat staan voor de admin die helemaal geen verstand heeft van computers / html.

  @Buur: als ik het goed heb kan je naar mijn weten via de <link /> tag ook aparte fonts toevoegen aan je pagina. Correct me if im wrong.
 • Ik ben er geen voorstander van, maar er bestaat zoiets als dynamic image replacement. Je kunt van de teksten automatisch plaatjes genereren (dus zonder photoshop, maar gewoon door de computer laten doen zodra er een nieuw artikel op je site verschijnt, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen) of je kunt het vervangen door Flash.

  Zie ook dit topic.

  Wat betreft een font toevoegen via de <link> tag… Er staat me iets van bij dat dat niet kan of niet werkt, maar dat weet ik niet zeker. Ik kan zo snel niks met google vinden en de erwtensoep staat koud te worden… :o Als iemand anders er wat meer over weet is het misshien wel leuk om te horen…
 • [quote:b383e92faf="carlobernardini"]als ik het goed heb kan je naar mijn weten via de <link /> tag ook aparte fonts toevoegen aan je pagina. Correct me if im wrong.[/quote:b383e92faf]Heb er ook nooit van gehoord. Exotische fonts op je website krijgen is iets wat veel designers graag zouden willen, maar het enige dat momenteel veel wordt gebruikt, zijn de diverse image replacementtechnieken.
 • wellicht een suggestie:

  http://thesource.ofallevil.com/typography/web/embedding/weft3/default.htm
 • Die WEFT komt wel vaker voorbij.. Maar die werkt alleen in IE.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.