Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Linken naar een Div?!

None
7 antwoorden
 • ok, ik ben bezig met een nieuwe layout voor mijn website, www.djmarsh.nl

  Daarin zit een divje, maar kan iemand mij misschien vertellen hoe ik naar een divje moet linken?!
  Ik heb gewoon een menuutje, daarin wil ik de pagina's naar dat divje linken.
  of is het handiger dat ik het met een iframe doe?

  Alvast bedankt, voor jullie reactie.

  Groetjes,

  Marsh.
 • Wat bedoel je precies met 'naar een div linken'? Bedoel je dat je naar de betreffende link wil scrollen bij het openen van de pagina? Of wil je bepaalde inhoud in de div inladen bij het openen van een link?

  In het eerste geval kan je de div een id geven en daar naartoe linken met pagina.html#id. Bijvoorbeeld:
  [code:1:dc892834dc]
  <a href="index.html#divje">ga naar divje</a>


  <div id="divje"></div>
  [/code:1:dc892834dc]

  In het tweede geval moet je de inhoud dynamisch includen in de div. Bijvoorbeeld met php:
  [code:1:dc892834dc]
  <?php
  $paginas = array('contact.html', 'index.html'); //alle mogelijke pagina's
  $pagina = (isset($_GET['p']) ? $_GET['p']: '');

  echo '<div>';
  if (in_array($pagina, $paginas)) include($pagina);
  echo '</div>';
  ?>
  [/code:1:dc892834dc]
  Je roept je pagina dan aan met bijv: index.php?p=contact.html

  De source van een div wijzigen zonder reload (ongeveer hetzelfde gedrag als een iframe) kan overigens ook; je moet dan met AJAX aan de slag. Maar de include-methode is niet alleen eenvoudiger te implementeren, maar ook zoekmachine-vriendelijker.

  Overigens: je homepage bevat een javascript fout. Dat weet je?
  [quote:dc892834dc]Security Error: Content at http://www.djmarsh.nl/welkom.html may not load or link to file:///C:/Program%20Files/Microsoft%20Office/OFFICE11/fpclass/animate.js.[/quote:dc892834dc]
  Het lijkt me ook niet helemaal de bedoeling dat je bestanden van het local filesystem van de bezoeker wil toevoegen.
 • Nog eenvoudiger en zoekmachinevriendelijker is door simpelweg te verwijzen naar een nieuwe pagina waarin de div is gevuld met de nieuwe tekst.
  Volgens mij denken veel mensen nog dat het onhandig is om een nieuwe pagina te laden, doordat het extra laadtijd met zich meebrengt en dat de layout van de nieuwe pagina mogelijk niet overeenkomt met de oude. Wanneer je voor elke pagina hetzelfde extern CSS-bestand gebruikt, is dat laatste probleem opgelost. In het CSS-bestand staan als het goed is namelijk de posities van de pagina-elementen vastgelegd.
  De extra laadtijd wordt weggenomen door de browsercache: plaatjes e.d. worden niet opnieuw gedownload bij het laden van een nieuwe pagina met dezelfde afbeeldingen.
 • Ik weet niet of het waar is, maar ik heb zelf het idee dat "de verschillende browsers" hier toch iets anders mee omgaan. Ik merk dat alleen maar bij langzame computers en/of dito internet verbindingen, en dan denk ik te zien dat IE6 toch eerst een wit scherm toont en vervolgens de pagina opnieuw rendert (de plaatjes en de CSS zijn wel gecached, dus het gaat sneller dan het eerste bezoek). Ik vind dat een klein beetje storend en afbraak doen aan de "surf beleving". FF rendert de pagina volgens mij op de achtergrond en laat deze zien zonder wit tussenscherm, wat een veel prettiger effect teweeg brengt. Maar goed, het wordt een beetje te offtopic allemaal. Het leek mij toch de moeite waard om dit nog even te melden.
 • [offtopic]@Buur: doel je op de flash of unstyled content? Los daarvan lijkt mij die rare 'flash' geen reden om CSS te laten, immers, de pagina werkt op de tijdelijk 'flash' in een bepaalde browser na gewoon zoals het moet. Zou niet om tot een bepaalde browser beperkte, slechts tijdelijk geldende esthetische reden een aan te raden methode afwijzen. Heeft verder ook niet echt te maken met het cachen van afbeeldingen e.d., maar met een browserbug.[/offtopic]
 • [offtopic]
  Nee die fouc ken ik ook, maar die bedoelde ik niet. En volgens mij is er een manier om wat tegen die bug te doen, maar dat wordt nog offtopicer dan dit.

  Het gaat echt om een flikkering of knippering die je ziet als je van de ene naar de andere pagina gaat. Neem bijvoorbeeld deze site. Als ik in de linker oranje balk op de hoofdnavigatie items klik krijg ik met Firefox het idee dat alleen de onderdelen die veranderd zijn worden vervangen. De achtergrondkleur en het grote plaatje met de titel lijken naar mijn idee te blijven staan. Doe ik hetzelfde in IE6, dan krijg ik toch echt het idee dat de pagina steeds opnieuw wordt 'getekend'. Bij FF gebeurt dat wellicht ook wel, maar op de achtergrond of zo want je ziet het dan niet. Het is echt maar een fractie van een seconde, maar toch net die fractie die er wat de beleving betreft voor zorgt dat je echt naar verschillende pagina's zit te kijken ipv van 1 site. Maar goed, misschien is dat mijn afwijking…

  Vergeet alles maar. Ik sluit mij helemaal aan bij Boelieboelies onderbouwing en om een lang verhaal kort te maken, zo maak ik mijn eigen sites ook… En ik gebruik toch FF dus ik heb nergens last van :wink:
  [/offtopic]
 • Ik heb het al gefixt via een Iframe. :)
  Alsnog bedankt voor de goede hulp!
  Div was toch iets te ingewikkeld, en niet echt handig.
  Zal een deze dagen mijn nieuwe design hier neerzetten, hij wordt echt super vet.
  Maar het is nogal een gedoe om het ook helemaal werkend te krijgen in Firefox.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.