Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Foto's voor website - welke resolutie bij opname?

Speed2
17 antwoorden
 • Weet niet goed of ik mijn vraag hier moet plaatsen of bij Webdesign.
  Ik wil met een digitale camera foto's nemen om op een website te plaatsen. De camera kent 4 resolutie-instellingen:

  2560 x 1920
  2048 x 1536
  1600 x 1200
  640 x 480

  Wat kan ik het beste doen tijdens de opnamen? De hoogste resolutie gebruiken en na opslaan op de computer de foto's tot een aanvaardbare grootte terugbrengen om op de website te kunnen gebruiken, of tijdens het nemen van de foto's al rekening houden met het uiteindelijke doel (plaatsen op een website) en een lagere resolutie gebruiken?

  Naast de instelling van de resolutie kent de camera ook nog een "kwaliteits"-stand: fijn (hoge kwaliteit) - standaard, en economy. Om het niet te ingewikkleld te maken zal ik die maar op standaard laten staan, het gaat me nu vooral om de resolutie.

  Op de website moeten de foto's maximaal een kwart van het scherm innemen (waarschijnlijk nog minder). Liefst zou ik kleine foto's plaatsen, die door erop te klikken kunnen worden vergroot.
  Bij voorbaat dank voor de reacties.
 • hmm..

  Dilemma. Als je echt zeker weet dat de foto's nooit afgedrukt/uitvergroot moeten worden is 640x480 nog steeds heel gebruikelijk.

  Aan de andere kant is 640x480 echt te klein om er iets mee te doen buiten het web.

  Verder kan je niet goed zeggen wanneer een foto "een kwart" van de pagina moet beslaan, dat ligt nl aan de resolutie van het scherm waarmee de site bekeken wordt.

  Mijn tip:

  maak de foto's op 1600x1200, verklein ze naar 800x600 voor de vergroting op de website en naar 200x150 voor de thumbnails.

  Eea kan je heel eenvoudig doen met irfanview.
 • Dank voor het antwoord,
  daar kan ik in elk geval al mee verder.
 • Hou ook de bestandsomvang in de gaten. 100 kB lijkt me een aardige richtlijn.
 • [quote:c66f1338f2="gerben"]Hou ook de bestandsomvang in de gaten. 100 kB lijkt me een aardige richtlijn.[/quote:c66f1338f2]
  Zal ik zeker doen.
  Bedankt voor de tip.
 • Ik heb ook wel eens sites gezien met drie resoluties. Dus thumbnails, linkend naar een voor het web aardige grootte, en dan uiteindelijk de originele foto daar weer aan gekoppeld.
 • Mits je genoeg ruimte hebt op je geheugenkaartje, altijd je foto’s nemen in de hoogste resolutie. Stel dat de foto van je leven er tussen zit…. :D
 • Als je héél gemakkelijk je foto's met behoud van kwaliteit wilt verkleinen voor o.a. webgebruik is er een makkelijke manier….
  Je selecteerd al de foto's (mag ook één voor één hoor ;-) ) klikt vervolgens rechts op de foto's en kiest voor kopieëren naar…. email ontvanger en je stuurt ze aan jezelf op….. windows xp vraagt nu of je ze wilt verkleinen…ja dus !! ….. en zie daar ….. je ontvangt ze in een perfect formaat zonder denkwerk… je kunt zelfs blond zijn en dan lukt dit nog !!!! success :lol: je moet alléén wel windows XP hebben…. :oops:
 • Het fotograferen zelf zou ik altijd op de hoogste resolutie doen. Stel dat je later van gedachten veranderd over de resolutie op je website, of dat je de foto's ook nog ergens anders voor wilt gebruiken, dan kun je nog terug. Bovendien vertrouw ik apparaten nooit als ze afbeeldingen verkleinen, doe het liever zelf :)
 • Hallo,

  Ik worstel eigenlijk met hezelfde vraagstuk..
  Op mijn website wil ik foto's, gemaakt met mijn digitale camera, tonen. Op die website wordt door het aanklikken van een thumbnail een foto in een nieuw venster geopend. Mijn camera produceert jpg-foto's in verschillende -vaak omvangrijke- bestandgroottes, maar ik begrijp dat voor het tonen van een foto op een website een resize naar 100-150 KB een soort standaard is om te voorkomen dat het openen van zo'n zo'n foto voor een bezoeker van de site te tijdrovend wordt..
  Ik zit echter nog altijd te knoeien in Paint Shop Pro met dat resizen. Als ik keihard naar 100 KB verklein wordt het vaak een te kleine foto. Er is mij ooit verteld dat je om de beste kwaliteit te behouden, hiervoor beter kunt resizen op pixelgrootte, maar dan krijg ik de betreffende foto's nooit naar 100KB zonder ze te vervormen..Moet je dan de keuze "resize all layers" uitzetten of juist aanvinken? Is er een soort vuistregel voor? Gelden die waarden voor zowel landscape als portrait?
  bvd
 • Je kunt ook eens wat spelen met de kwaliteit vs compressie. Een wat hogere compressie geeft kleinere bestanden, maar wat mindere beeldkwaliteit. Gewoon even kijken wat er voor jou acceptabel uitziet. Ik zou de grootte in pixels zelf wel gelijk houden.
 • Gerben,

  Dank voor je reactie, maar ik kan je hier niet volgen…Kwaliteit vs. compressie?
  Voorbeeld: ik open in Paint Shop Pro een foto, gemaakt met mijn camera. Vervolgens ga ik naar Image -> Resize en krijg dan een keuzescherm te zien met o.m. een selectie voor pixel dimensions, waar ik kan kiezen voor pixels of percent. Ook kan ik hier instellen of ik voor resample Smart Size of pixel resize wil gebruiken, Lock aspect ratio (uitgevinkt) en een checkbox voor resize all layers. Ga ik nu proberen de foto te verkleinen met 75 %, dan krijg ik een lachspiegel effect. Er moet toch een eenvoudige manier zijn om foto's snel naar een acceptabele bestandsgrootte te verkleinen met behoud van kwaliteit?
 • Ik ken PSP niet zo, maar er zit vast wel een optie in om de compressie in te stellen. Ik zou zelf hiervoor irfanview gebruiken. Als je daar een foto opent, dan save as.., bestandsformaat JPG, dan krijg je naast het opslagvenster een klein venster met opties te zien. Daarin een schuifregelaar voor de save quality. Bij een lagere kwaliteit hoort een hogere compressie, en dus een kleiner bestand. Je kunt ook meerdere foto's in een keer doen (file, batch conversion). Onder options weer hetzelfde venstertje.
 • apeka, Welke versie van PSP gebruik je, want wat jij wilt kan heel makkelijk in PSP alleen moet je de instellingen even weten. En dat ziet er per versie misschien iets anders uit, geef even op welke versie je hebt dan kan ik even voor je kijken.
 • Hallo Moos,

  Ik gebruik de laatste (Engelse) versie van Paint Shop Pro Photo XI, sinds gisteren geupdated naar versie 11.11…
  Volgens mij zijn dit soort instellingen sinds versie 9 en 10 nauwelijks veranderd.
  Het gaat mij er dus om dat ik zonder teveel moeizame bewerkingen een selectie foto's van mijn camera op mijn website kan zetten, zonder dat de omvang te groot is en daardoor dus vertragend gaat werken bij het bekijken (als je de thumbnail namelijk aanklikt opent een nieuw venster met daarin de geuploade foto). Mijn CMS zorgt dat van die geuploade foto's een keurige thumnail wordt gemaakt, met daarin een automatische koppeling naar het origineel.
  Ik wil dus de camera foto's in een bescheidener omvang gaan uploaden met behoud van de best mogelijke kwaliteit. Ik heb me ooit eens laten vertellen dat je hierbij dan uit moet gaan van maximaal 100KB, maar krijg het nu niet voor elkaar om bij deze bestandsgrootte nog redelijke kwaliteit te houden…
  Bedankt voor het meedenken..!
 • Google Picasa heeft een Export to HTML functie, die doet precies wat je wil (en wat extra). Selecteer simpelweg de foto's die je wil hebben, kies de genoemde functie, geef de maximale dimensies van de foto aan en kies vervolgens voor Export to XML. Allemaal heel makkelijk en snel. Er wordt een map aangemaakt met de verkleinde foto's, het gegenereerde XML-bestand kan je vervolgens negeren.

  - Bas
 • Hallo apeka,

  Misschien dat je het in PSP al hebt gevonden om de bestandsomvang van een foto te verkleinen, zoniet dan hier nog een kleine uitleg:
  Klik op , opslaan als en in het venster die nu verschijnt klik je op , opties en bij compressie factor kun je de compressie instellen.
  Gewoon kijken wat het beste lijkt bij een bepaalde compressie factor.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.