Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

ruimteverschil FF vs IE

akbor75
2 antwoorden
 • Hallo,

  Ik ben momenteel bezig met de restyling van mijn website en het valt mij op dat er steeds verschil zit in de opmaak als ik de website bekijk in FF en IE. Soms zijn het maar kleine verschillen (enkele pixels), maar vaak zit er ook meer ruimte tussen twee divs, terwijl IE en FF hetzelfde css-document lezen.

  Hoe kan het bijvoorbeeld dat ik aangeef dat een menu 100 pixels naar beneden moet en dat het in het ene programma wel werkt en het andere niet en het meer dan 100 pixels naar beneden is gegaan? En wat zou hiervoor de oplossing kunnen zijn? Ik wil mijn nieuwe website voor beide browsers gelijk hebben.
 • Belangrijk zijn:
  - een correct doctype (dat heb je).
  - begrip van de manier van positioneren (floats, position), waarbij je niet alles door elkaar gebruikt. Voor blocklevel-elementen meestal wordt gekozen voor positioneren m.b.v. floats. Daar komt verder geen position-nogwattes aan te pas (hoewel die in eerste instantie de indruk wekken dat je op die manier pixelprecies kunt en zou moeten positioneren).
  - dat je een element niet én margin én padding én border meegeeft, maar dat verdeelt over de parent- en childelementen (dus bijv. de ene alleen margin meegeven, de andere alleen padding).
  - dat validatiefouten niet zorgen voor een verkeerde opmaak.
  - dat het er in FF goed uitziet en op later bepaalde punten voor IE aanpast.
  - dat je op de hoogte bent van bugs in IE en wat je eraan kunt doen om het op te lossen of te vermijden.
  - dat je geen hacks gebruikt, maar conditional comments om problemen in IE aan te pakken.
  - dat je beseft dat het bijna onmogelijk is om het pixelprecies te designen zonder in een bepaalde browser een afwijking waar te nemen, dus dat je daar evt. al rekening mee houdt in je layout (ook bijv. met het door de gebruiker aanpassen van de tekstgrootte e.d.).

  Maar 100 pixels verschil is wel erg veel, dus dan zou ik naar de positioneringsmethode kijken. Als het over het menu in je huidige site gaat, dat menu kun je volgens mij gewoon op z'n plek zetten door alleen maar margin te gebruiken, verder nix (geen float, geen position).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.