Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Welk html-programma voor iemand met(enkel) offline ervaring?

Anoniem
Ali Jas
6 antwoorden
 • Ik heb redelijk veel ervaring met het ontwerpen in programma's als Pagemaker, Photoshop etc. maar tot nu toe heb ik internetpagina's gemaakt enkel in de, door hostingbedrijven meegeleverde, 'simpele' programma's.

  Dit levert uiteraard beperkingen op en dus ben ik begonnen in Coffeecup, dit staat toch bekend als makkelijk mee om te gaan en gemaakt voor de niet kenner van html etc.

  Op één of andere manier wil het me toch niet lukken hier een goed resultaat mee te behalen. Nou kan het natuurlijk liggen aan het feit dat ik gewend ben aan een vrij hoge standaard en wellicht is dat bij internetpagina's moeilijker te bereiken?! Maar er zijn heel veel hele mooie sites dus dat lijkt me niet het geval…..

  Ik begrijp het wanneer jullie zeggen, daar heb je er weer één die met een goedkoop of gratis programma iets fantastisch wil maken….

  Het gaat me in eerste instantie eigenlijk meer om de gebruikersvriendelijkheid dan de prijs. En er wachten op dit moment toch al een aantal sites (eigen beheer dus geen commercie) die aan een flinke opknapbeurt toe zijn….
 • ik denk dat het belangrijk is om onderscheid te maken in design en code.
  Coffeecup is een code editor (heb er jaren mee gewerkt), maar je maakt er natuurlijk geen design mee.

  Webdesign is een vak apart en kan je niet zo 123 leren, in tegenstelling tot code kloppen.

  Maar, wat wil je precies? Je design opfrissen? Of je code actualiseren/opfrissen?
 • Het is niet het programma dat de website maakt het is de ontwerper en de coder, met Cofeecup kan je op zich elke site maken. Dreamweaver (ruim 500 euro) is geen vereiste voor het maken van een profesionele site.

  Het klinkt een beetje alsof je niet een coder bent maar eerder een WYSIWYG man. Als je echt controle wilt krijgen over het ontwerpen en het in elkaar knutselen van een site zul je toch echt XHTML en CSS moeten leren, en dat heb je niet zomaar gedaan als je geen voorkennis hebt.
 • Gerelateerd topic: http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=177550
 • Oké, als ik het goed begrijp is er dus een enorm verschil tussen WYSIWYG en code programma's…..

  Ik begrijp uit jullie reacties ook dat het handig is wanneer ik meer leer over XHTML en CSS. Het lijkt me dat het eerste een nieuwere HTML is en het tweede?

  Ik kan nu een site maken (we zijn een paar dagen verder inmiddels) maar het is allemaal HTML en voor iemand die het vooral gaat om de uitstraling is dat toch een enorme beperking (mooie sites in HTML, kan dat?).

  Wanneer het vooral gaat om de uitstraling (ontwerpen, een vak dat ik buiten internet om wel redelijk goed beheers), welk programma raden jullie dan aan? Een goede webdesigner, waar werkt hij of zij mee? En ik begrijp dat dit me wat studiewerk gaat opleveren, maar das niet erg…..

  alvast bedankt weer voor de reacties!
 • [b:20041afacf](X)HTML[/b:20041afacf]
  XHTML is nieuwer dan HTML, maar door beperkingen van IE niet bruikbaar zoals de bedoeling is. Gebruik daarom gewoon HTML. (X)HTML wordt gebruikt om de tekst op je webpagina een structuur mee te geven: kopjes krijgen een heading (h1 voor de 'hoofdtitel' van de pagina, h2 voor paragraaftitels van een pagina, etc.), alinea's zet je in p-elementen, opsommingen (dus ook menu's) zet je in een lijst, etc..

  [b:20041afacf]CSS[/b:20041afacf]
  CSS is bedoeld om de HTML met platte tekst te voorzien van layout. Met CSS geef je tekst kleurtjes, bold, italic, maar zorg je ook dat bijv. een menu links op de pagina verschijnt en het artikel rechts. Hiermee zorg je ook dat je site het ontwerp meekrijgt dat je bijv. in Photoshop hebt gecreëerd. (Het misleidende is dat HTML soms ook kan zorgen dat je tekst opmaak meekrijgt, maar dat is slechts een bijwerking en verouderd gebruik; het is nadrukkelijk [i:20041afacf]niet[/i:20041afacf] de bedoeling om opmaak met HTML te regelen, ook geen bold en tekstgroottes.)

  [b:20041afacf]Sitebouwen bestaat uit meerdere onderdelen[/b:20041afacf]
  Het 'fysieke' bouwen van een website bestaat dus uit:
  - een HTML-structuur waar je tekst in past (dit wordt vaak geschreven met text-editors, voorbeelden zijn Notepad++, Ultraedit, Nvu, Dreamweaver)
  - een grafisch ontwerp van een webpagina (gemaakt in bijv. Photoshop, the GIMP, Paintshop Pro)
  - CSS, dat het ontwerp koppelt aan de HTML-structuur (ook in een text-editor)

  [b:20041afacf]Professioneel[/b:20041afacf]
  Dit kan allemaal gewoon met gratis software worden gedaan, het wordt niet per se professioneler als je geld uitgeeft. Ook hoe mooi het wordt, hangt helemaal af van jouw creativiteit. Op CSS Zen Garden zie je dat je aan dezelfde HTML compleet verschillende designs kunt hangen bij goed gebruik van CSS (gebruik het menu om het design te veranderen).

  [b:20041afacf]Leren[/b:20041afacf]
  Goed startpunt voor HTML en CSS vind ik http://modernmarkup.nl . Er zijn ook sites zoals HandleidingHTML en W3Schools, maar dan ben je binnen de kortste keren hier terug met vragen die je anno 2007 echt niet meer zou moeten stellen (vragen over frames of tabellen), omdat het achterhaalde informatie is. Maar een boek zoals 'HTML en CSS, het begin' van Andree Hollander lijkt me nog beter voor het begrip.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.