Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Website Maken

Anoniem
Drewster
20 antwoorden
 • Hey beste mensen

  Ik ben nieuw hier maar ik lees al lange tijd mee.

  Nu mijn probleem.

  Ik en een vriend van mij willen een website maken, en daar zijn we al een tijdje mee bezig, om te kijken hoe dat allemaal moet enzo.
  we hebben al eens een website in kladblok en html gemaakt, en ook al een met frames in expressionWeb van Microsoft.
  Dat lukte allemaal goed maar dat was dan ook wel simpel.

  we willen nu echter een grotere professionele website maken, zoals Http://www.gamez.nl of zoals http://www.ndesign-studio.com.
  Met Asp.net dus dynamische pagina's.
  Mijn vriend heeft al een mooie achtergrond ( dat is automatisch ook de header) een Footen en een Head-menu.

  Hier een plaatje van hoe het eruit moet komen te zien.

  [img:fca4a20652]http://img244.imageshack.us/img244/9562/bgimage1xy3.th.jpg[/img:fca4a20652]

  Nu het "echte" probleem:

  We hebben al veel rondgekeken op fora en op sites naar ideeën en hoe we nou zo'n site met ASP moeten maken. En we zien ook dat veel sites met wordpress werken. We hebben zelfs al Visual Studio 2008 van MS gedownload. Daar hebben we al iets makkelijks gemaakt (gespeeld met buttons etc :P) maar.. we snappen eigenlijk nog geen zak van de rest hoe we alles moeten maken.. met divjes en asp enzo..

  We hebben al erg veel websites gezien waar ze met ASP/PHP en DIV werken. (zo ongeveer allemaal) En ik geloof echt niet dat al die mensen verstand van ASP, PHP etc hebben..

  Iemand die ons zou kunnen helpen??

  Tot nu toe hebben we alvast een trailerpagina: www.wstudios.com

  Alvast erg bedankt!

  Groet,

  Niels
 • je moet even 2 dingen scheiden:

  1. client side (knoppen, menu's, lay-out, vaste content)
  2. server side (mailforms versturen, forum, "dynamische" content).

  Dat laatste doe je idd met een taal als ASP/PHP/PERL, maar die staan los van wat er client side gebeurd.

  Ik zou zeggen, maak je site, en voeg daarna dynamische elementen in.

  t.
 • [quote:9d3a291262="teacher"]je moet even 2 dingen scheiden:

  1. client side (knoppen, menu's, lay-out, vaste content)
  2. server side (mailforms versturen, forum, "dynamische" content).

  Dat laatste doe je idd met een taal als ASP/PHP/PERL, maar die staan los van wat er client side gebeurd.

  Ik zou zeggen, maak je site, en voeg daarna dynamische elementen in.

  t.[/quote:9d3a291262]

  Bedankt voor je snelle bericht!

  We willen dus dat als je iets in t menu (bijvoorbeeld een link toevoegen/verwideren/veranderen) dat dit dan op alle pagina's die onze site zal bevatten ook veranderen. Dus dat het menu/footer uit 1 bestand wordt gehaald. Ik dacht dat dit kon met ASP in combinatie met masterpages of zoiets.

  Maar hoe moeten we dit nou aanpakken dan? (alles wat we nu hebben is een achtergrond :oops: )
 • Als je geen CMS en geen prefab templates wilt gebruiken, maar wel een dynamische website wilt maken, dan zou ik gaan leren programmeren als ik jou was. Dus hoe pak je dat aan? Een studieboek kopen, of een cursus doen, of een tutorial lezen (en uitvoeren)… Het kan allemaal. Verder zou ik zelf eenvoudig beginnen en niet meteen verwachten dat je met beperkte kennis zoiets als gamez.nl kunt maken, maar je mag het uiteraard altijd proberen :D Succes!
 • Een site maak je over het algemeen gewoon met html en css, de dingen die op de achtergrond werken worden, zoals teacher schreef, met PHP/ASP gedaan. Je kan dit allemaal zelf doen, maar ik denk dat je dan op zijn minst (!) een half haar verder bent voor je een beetje iets leuks kan doen met PHP, tenzij je er echt dagelijks mee bezig gaat zijn. Nou hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden want er bestaan CMS's die je het meeste van het programmeerwerk uit handen nemen. Er zijn heel veel soorten CMS, Opensource, commercieel en van beiden veel verschillende smaken. Kijk bij voorbeeld eens naar CMSMS of naar MODx. Maar er zijn er echt heel veel (lijst niet volledig), zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

  Dus het uiterlijk van je web page staat (gedeeltelijk) los van de server side handel, ga dus vooral vast je frontpage omzetten in HTML!
 • tja..

  Ik denk dat dat een "bridge too far" is nu.

  Kijk anders eens op http://opensourcecms.com/

  Hier zit vast wel een cms tussen wat doet wat jullie willen. Daarna is het een kwestie van de template maken zoals jullie hem willen.

  t.
 • Weer bedankt voor de reacties!

  ik zie bij de meeste cms sites, dat ze met PHP werken, maar weinig doen het met ASP..

  Van beiden hebben we nog weinig verstand, maar wat is nou het verschil er tussen, en wat is er beter/slechter en handig/minder handig voor ons als beginner mee te werken. We beschikken over het programma frontpage en de visual studio..

  iemand nog ideeën?

  En nog even iets over templates.. we hebben nu web devloper expressions voor ons, en daar gaan we zo te werk:

  1) we openen een nieuwe HTML
  2) we rechtsklikken op de witte pagina >> dan properties >> dan achtergrond >> selecteren onze achtergrond.
  3) nu zettten we een layer (div) erin.. die centreren we dmv left-
  ight-margin op auto te zetten.. dan maken we de layer relative zo dat ie mooi in het midden in onze achtergrond valt. Dan zetten we in de layer een nieuwe layer, genoemd "header".. Daarin zetten we het css menu.
  5) hieronder houden we de eerste layer een grote open ruimte, zodat hierin de content (rechts) en links de leftside-menu komt. Onder die eerste layer komt dan een nieuwe layer, waar onze footer-afbeelding in komt. (alle genoemde layers zijn natuurlijk relative)

  Het probleem is, voor een template, (dus de client side als we het goed hebben..) dan moet alleen nog de leftside-menu gemaakt worden, en verder niets meer in de content, toch? want dat is dan server side.?

  De menu's in die layers die moeten we uit één bestand halen, zodat als er een wijziging komt, we alleen dat ene bestand hoeven aan te passen..
  Dit kan dan met masterpages.. alleen dit is toch alleen voor ASP?

  Kan zoiets ook met PHP?
 • Dat kan ook met php.

  Je maakt een (bijvoorbeeld) menu.php en die 'include' je in de pagina's waar deze moet komen te staan.
  Nu hoef je maar 1x menu.php aan te passen en deze is dan voor je hele website gewijzigd.

  kijk anders hier: maar eens
  [code:1:d9b3d820ce]
  <?php

  include "menu.php";

  ?>[/code:1:d9b3d820ce]
 • Als je snel een werkende site wilt hebben, ga dan zelf niet een cms in elkaar flansen. Er zijn honderden bestaande, waar vast wel een bruikbare tussen zit. Begin eens met wordpress, die is eenvoudig te installeren, en toch vrij krachtig. De layout kun je relatief eenvoudig wijzigen, door een template aan te passen, of zelf te maken.
 • Ik heb eigenlijk alleen maar een redelijk volledige ervaring met de MODx CMS. Hiervoor heb ik eerst gewoon een template gemaakt, dus gewoon in html en css, daarna moet je die aanpassen voor CMS.
  Bij voorbeeld het deel waar de content kom zit in een div en daarin staat in de template [*#content], hierin plaatst de CMS dan de content, afhankelijk van welke pagina het is, iets vergelijkbaars voor het menu en de footer. Ergens anders bepaal je dan hoe die content eruit moet zien.

  De html/css voor je template kan je gewoon maken in notepad als je dat wilt, daar heb je echt geen speciaal programma voor nodig, het zelfde geld voor php. Dan moet je echter wel bekend zijn met die talen.

  PHP en ASP kunnen vergelijkbare dingen, alleen PHP is eigenlijk wel de standaard, vooral omdat het een open standaard is en het zich heeft bewezen, ook als een relatief eenvoudig te leren taal. Wil je persee ASP, dan is dat prima, maar dan zal je veel minder 'community' hulp vinden. De overgrote meerderheid van de gratis CMSen gebruiken PHP. En in dit geval is goedkoop geen duurkoop…
 • Hoewel hierboven uitgelegd, toch nog even hoe veel sites tegenwoordig werken.

  Een site bestaat tegenwoordig vaak uit software die arbeidsintensieve taken uit handen neemt. Het vergemakkelijkt bijvoorbeeld het plaatsen van teksten (contentmanagement), het vergemakkelijkt het koppelen van deze teksten (linken), het kan mooie overzichten maken van de beschikbare teksten (genereren van menu's, lijst van recente artikelen, etc.), het kan ervoor zorgen dat sommige teksten zichtbaar zijn op plekken of tijden of voor mensen die jij bepaalt, etc. Dit is de back-end, het cms. Deze software installeer je op de server. De software doet zijn kunstjes door gebruik te maken van scripts in bijv. php of asp.

  Dat cms kan mooie trucs met je content, maar het moet ook nog mooi op het scherm komen. Je cms poept de output van die scripts uit als HTML-code. Er moet echter wel een plek zijn waar die output in geplaatst kan worden, je hebt een soort kapstok nodig, anders krijg je gewoon een ongeordende brei output (of je ziet helemaal geen output). Dan bouw je dus een sjabloon of template, waar je op bepaalde plekken aangeeft dat daar output moet komen. Een template is vaak in de basis een HTML-pagina, met daarin stukjes php- of asp-script. Met die stukjes script geef je aan dat op die plek de server een kunstje mag doen, bijv. een menu tonen.

  Hoe dat menu eruit komt te zien, regel je met een taal die CSS heet. Je zou wellicht denken dat je dat met HTML-codes regelt (bold, italic, font, table, etc.), maar layout regel je met CSS. Daarmee kun je voor je hele site in één bestand regelen hoe alles eruit moet zien. Als je op elke pagina Verdana wilt gebruiken, dan typ je in je CSS gewoon 'body {font-family: Verdana}' en je hele site staat in Verdana; geen <font> meer nodig! Ook de afmetingen, kleuren en positie van elk pagina-onderdeel (menu, teksten, afbeeldingen, etc.) regel je met CSS.

  Concreet heb je dus webspace nodig met php of asp, waar je die cms-software op installeert. In het adminpanel van die software kun je instellen welke functies wel of niet op jouw site gebruikt worden (en hoe), bijvoorbeeld leesbare urls, nieuwsarchieven, etc. Je hebt geen kennis van php of asp nodig, het is gewoon een kwestie van software installeren.

  Ook heb je een template nodig. Die kun je zelf maken met Frontpage of Expression, maar zonder ervaring is het al moeilijk genoeg om een bestaand template aan te passen, dus probeer eerst dat maar eens (er zijn genoeg gratis templates te downloaden). In het template (dat bestaat uit HTML en CSS) plak je php- of asp-code die nodig is voor het cms om output te genereren, en de CSS gebruik je om je slices van je (Photoshop)design op de juiste plek op de pagina te zetten (Photoshop is niet per se nodig; is meer om aan te geven dat voor design weer andere software wordt gebruikt).
 • …en bovendien kun je in de meeste gevallen ook nog kiezen uit honderden te downloaden templates. Al is dat natuurlijk niet zo origineel, maar in de praktijk valt het mee omdat het er zoveel zijn zullen er maar weinig mensen zijn die dezelfde hebben gedownload. En je kunt ze natuurlijk zelf aanpassen zoals boelieboelie al aangaf.

  Een CMS waarbij ik het persoonlijk heel handig vond om met de templates te werken is overigens Pivot. Het is pure (X)HTML waar je de dynamische content simpelweg vervangt met een tag. B.v. [[link_list]] in je template geeft op die plek alle links die je in je admin/management gedeelte hebt ingevoerd. Bijna alle CMSses doen dat, maar bij Pivot ging het wel heel gemakkelijk. (Bij Wordpress b.v. werk je alweer met PHP in je templates. Maar overigens vind ik ook Wordpress een fantastisch CMS)
 • Bedankt voor de heldere uitleg :D

  maar is het ook mogelijk om met ons eigen design een soort van template te maken. En dan rechts waar de content komt dat is het enige dat steeds moet veranderen.

  Zie afbeelding : http://img244.imageshack.us/my.php?image=bgimage1xy3.jpg

  we willen dit HEad menu gebruiken : http://www.cssplay.co.uk/menus/pro_left_right_line.html#nogo
  Dus dat komt onder de header.

  links komt dus een ander menu inclusief Register/login en Zoek optie
  Zie website : Http://www.eagames.nl

  wij willen ook zoals bij Electronic arts dat de content uit losse delen bestaat. in (aparte divjes denk ik) waar dan een achtergron in zit waarvan de alpha is verlaagd zodat het doorzichtig wordt.
  Wij hebben een "Mooie" Achtergrond gemaakt die ook in het midden bestaat. dus willen wij ook zo'n doorzichtig content achtergrond.

  en die verschillende bladzijden dus bijvoorbeeld Home en Nieuws en Games. die allemaal in de content komen als je in het menu erop klikt.

  moet je die contents dan gewoon in expression maken en die uploaden bij de Cms, of alles typen in de Cms maar dan weet ik niet hoe je die divjes maakr met allemaal doorzichtige achtergronden, en die los staan.

  weet iemand een goede gratis Webhost die zoeen Cms en php ondersteund, wij gebruiken nu Webng, maar ik denk niet dat het darmee kan.
 • [quote:bf20dcd9f3="Calaghi"]weet iemand een goede gratis Webhost die zoeen Cms en php ondersteund, wij gebruiken nu Webng, maar ik denk niet dat het darmee kan.[/quote:bf20dcd9f3]Een gratis webhost die PHP MySQL ondersteund ga je niet vinden. voor een paar euro per maand heb je eigen webspace plus domeinnaam.

  Voor je andere vragen; download gewoon een CMS die kan je ook gewoon op je computer uitproberen, hiervoor moet je wel even een webserver downloaden, zoiets als WAMP. Met een CMS kan je dan zelf antwoord geven op je eigen vragen (want je stelt vragen waar we al antwoord op hebben gegeven).
 • [quote:5769088802="Drewster"]
  een paar euro per maand heb je eigen webspace plus domeinnaam.

  Voor je andere vragen; download gewoon een CMS die kan je ook gewoon op je computer uitproberen, hiervoor moet je wel even een webserver downloaden, zoiets als WAMP. Met een CMS kan je dan zelf antwoord geven op je eigen vragen (want je stelt vragen waar we al antwoord op hebben gegeven).[/quote:5769088802]

  Bedankt voor de reply.

  We denken dat we een powerweb hosting package kopen van Strato

  http://www.strato.nl/webhosting/packages.html

  Is dit een aanrader?

  Verder hebben we nu WAMP geinstalleerd alsook Joomla! als CMS. Hier hebben we al een beetje mee gespeeld en we vinden Joomla echt heel erg fijn om mee te werken. Nu willen we dus onze eigen template ín de server zeggen zeg maar. (ik hoop dat jullie begrijpen wat ik bedoel)

  Joomla! heeft een standaard site, waar je van alles aan kan veranderen. We vinden alleen geen manier om de index te openen via IE ofzo..
  Er bevinden zich zo'n 10 index.html bestanden in de hele mappenstructuur van Joomla! in onze server. Ook meerdere index.php bestanden.. Hoe zouden we de standaard Joomla! template kunnen aanpassen, en nog belangrijker: waar bevindt het bestand zich waar bepaald wordt waar alles zich bevind op de site.

  We waarderen jullie replies heel erg.
  Sorry dat we die vraag hadden gesteld die al zo'n 10x was beantwoord :oops:

  Groet,

  Niels


  EDIT:

  Een beetje verduidelijking..

  Als je die template wilt openen in IE, hoe moet je dit dan doen.. we dus nog steeds nergens een index die te openen is ofzo.. :cry:
 • Google eens op joomla templates, of mambo templates :)

  Het is een kwestie van in de back end van joomla uploaden en de template kiezen.

  je zou ook zelf je template kunnen maken voor joomla, ik weet dat er een plug in voor dreamweaver voor is…

  Leesvoer:
  http://wiki.dutchjoomla.org/index.php/Template_tutorial
  http://www.dutchjoomla.org/
  http://www.whelp.nl/2007/02/28/een-eigen-joomla-template-maken-1/
  http://www.whelp.nl/2007/01/24/joomla-templates-vinden-en-installeren/

  enjoy.. :)
 • [quote:d354c5d9c1="Calaghi"]
  We denken dat we een powerweb hosting package kopen van Strato

  http://www.strato.nl/webhosting/packages.html

  Is dit een aanrader?
  [/quote:d354c5d9c1]
  Hij wordt zo te zien matig tot redelijk beoordeeld
  Op dezelfde website kun je nog veel meer hosts en ervaringen vinden.
  Ze hebben trouwens ook een handige hulp bij het kiezen van een host
 • Strato is nog duur ook want bij hun goedkoopste basispakket zit geen PHP en MySQL dus je moet dan een duurder hosting pakket kiezen… Watsnel.nl is niet zo heel duur, maar loopt dan ook weer erg achter (php 4.3.2 en MySQL 3.23.58 :o ). Voor jouw doeleinden (waarvan ik overigens sterk mijn twijfels heb dat je die gaat realiseren) lijkt me dat meer dan genoeg. Webreus schijnt ook goed te zijn, hosting2go, enz enz

  Het is niet aardig van me om dat te zeggen, maar de dingen die jij wilt zijn gewoon echt niet mogelijk zolang je het vertikt om een beetje te leren programmeren. Je denkt toch niet dat de sites die je steeds als voorbeeld opnoemt (eagames, gamez.nl, cssplay, etc) ook door een beginner met Joomla of Wordpress of whatever gemaakt zijn? Het is tegenwoordig zo'n trend om maar te denken dat alles automatisch gaat, maar nee, helaas, de realiteit is hard en anders: wil je een professioneel ogende topsite maken die dan ook maar een klein beetje boven de rest uitsteekt, dan zul je daar toch echt iets meer voor moeten doen.

  Kortom, zolang je maar eenvoudig begint en niet meteen alles wilt en denkt te kunnen maken wat er op dit moment mogelijk is met websites, dan zou je met een beetje doorzettingsvermogen ooit wel een keer zo'n vette site kunnen bouwen, maar begin gewoon bij het begin.

  Ik snap sowieso niet waarom je zo'n duur pakket als Microsoft Visual Studio hebt gekocht terwijl je niet weet hoe ASP moet. Dat kan heel anders. Installeer Apache (desnoods IIS), PHP en MySQL gewoon eens thuis op je eigen computer, en ga dan eens wat tutorials doorwerken, of installeer het CMS gewoon thuis. Je kunt dan kosteloos eens kijken of het iets voor je is, en of je er mee uit de voeten kunt. De links die teacher heeft opgegeven voor Joomla zouden je al heel ver moeten kunnen helpen. Heel veel succes ermee, maar heb geduld.
 • [quote:a239a1876b="Buur"]Het is niet aardig van me om dat te zeggen, maar de dingen die jij wilt zijn gewoon echt niet mogelijk zolang je het vertikt om een beetje te leren programmeren …[/quote:a239a1876b]Dito, een site maken is nog tot daar aan toe, maar een site maken waar mensen op komen/op willen komen en ook terug komen is een heel ander verhaal. Er zijn tal van sites over games ed., om je onderscheiden van de massa is niet makkelijk en om je te onderschijden en oom nog bezoekers trekken is nog moeilijker…

  Ook; Joomla is niet het meest ideale CMS, vooral omdat het 'out of the box' met een table layout werkt, waarom dat zo is en waarom Joomla desondanks nog zo populair is weet ik niet en kan ik ook niet bij, maar het is in dat op zicht hopeloos achterhaald.
 • Welke CMS acht je dan wel geschikt?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.