Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Vreemde talen op website weergeven.

henk52
12 antwoorden
 • Hallo,
  Ik heb een probleem met vreemde talen op mijn website. De vreemde leestekens worden niet goed weergegeven in de browser van bijv. Duits, Tsjechisch en Deens.
  Weet iemand een oplossing? Ik kan er niets over vinden in de manuals op internet.
 • ik dacht dat je zoiets regelt in de head van je pagina met:
  <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
 • Het is niet alleen een kwestie van een regeltje erboven plakken en dan werkt het automagisch, het gaat erom dat je tekens invoert op de manier die bij die karakterset hoort. Je vermijdt problemen door bijv. een & te schrijven als &amp; of een " als een &quot; . Leesvoer:[list:9f7040dd4f][*:9f7040dd4f]Webrichtlijnen: Karaktercodering
  [*:9f7040dd4f]LeftLogic: HTML Entity Character Lookup[/list:u:9f7040dd4f]
 • Grote kans dat je voor Tsjechisch in ieder geval een UTF-8 codering dient te gebruiken. Google er maar eens op, want ik denk niet dat een standaard Westerse codering gaat volstaan.

  - Bas
 • Goeie vraag dit, laat ik hier even bij aansluiten.
  Hoe doe ik dat bijvoorbeeld met Japanse en Chinese karakters die in een verder Nederlandse (dus Westerse) tekst staan?
 • Het antwoord is wederom: character encoding van UTF-8 (of UTF-16).

  Voor zover ik weet zijn er in ieder geval geen html entities voor gedefinieerd.

  - Bas
 • Ik heb dat geprobeert met die utf-8 characterset. Het heeft echter niet tot de gewenste resultaten geleid. Er is geen verschil te zien.
 • Zolang dit nog niet goed werkt wil ik de buitenlandse teksten in .PDF op mijn website aanbieden. Weet iemand welke code ik moet gebruiken om een bestand te laten downloaden door de bezoekers?
 • Het PDF probleem heb ik intussen opgelost. Het is dezelfde code als een willekeurige link naar bijvoorbeeld een ander website of een image.
 • Om verschillende talen op een web pagina te krijgen moet echt alles op utf8 staan. De editor moet "utf8 without bom" ondersteunen. Het font van de editor moet ook iets met unicode zijn, bv Arial unicode. Om te bewijzen dat hat dan werkt heb ik een test pagina gemaakt.
  Als die niet goed te zien is kan het nog zijn dat de browser niet op utf8 is gezet. Dat is te testen met de Google nieuws pagina.
  wimb
 • Henk52, heb je wel eerst alle vreemde tekens veranderd in numerieke entiteiten, dus heb je bijv. een é herschreven tot '& #233;'? Want zoals gezegd, eventjes een regeltje aanpassen doet erg weinig. Je moet dus álle vreemde tekens vervangen.

  Los daarvan kan het dan nóg zijn dat er nix verandert, omdat je server er waarschijnlijk iso-8859-1 van maakt, terwijl het waarschijnlijk utf-8 moet zijn, zoals bas al aangeeft. Dan moet je daar dus iets aanpassen, bijv. je .htaccess aanpassen, of bijv. met php in je headers meegeven welke karakterset gebruikt moet worden.

  Da's iets voor gevorderden, daar zou ik me nu nog even niet druk om maken, want je moet toch éérst alle vreemde tekens omzetten in codes van het type é (in álle gevallen).

  Overigens is het niet de bedoeling dat je voor elke stap die je zet, een berichtje plaatst. Daarvoor kun je beter je oude bericht bewerken, door de volgende knop te gebruiken: [img:41c6151412]http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/templates/ct/images/lang_dutch/icon_edit.gif[/img:41c6151412].

  (P.S. @admins: waarom kan er geen &#-code geplaatst worden zonder dat het wordt vervangen, ook niet tussen code-tags?!?)
 • Tikkie off topic:[quote:eea2e73bbc="boelieboelie"]
  (P.S. @admins: waarom kan er geen &#-code geplaatst worden zonder dat het wordt vervangen, ook niet tussen code-tags?!?)[/quote:eea2e73bbc]Daar kunnen de admins niets aan doen, da's gewoon zoals het werkt. Dan moet je dus eerst de &-code ingeven en dan de rest. Zo dus:

  &#233;
  ;)


  (PS: je moet in phpBB wel de numerieke codes gebruiken. #38 dus voor &)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.