Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Tekstgrootte wisselt in browsers

Lex-Tech
10 antwoorden
 • Hallo,

  Net nieuw hier (trouwens ook redelijk nieuw in webdesign) en nu al een dilemma..

  Ik ben druk bezig met mijn eigen website ontwerpen, Zie hier. Hij is inmiddels redelijk ver gevorderd, moet nog een paar pagina's schrijven..

  Nu zit ik met het volgende;

  - De tekstgrootte wisselt in dezelfde browsers. Gisteren was ik bij een vriend van me en daar viel me op dat de tekst buiten de tekstachtergrond liep.. Hij gebruikt IE7, wat ik oa ook heb, maar bij mij staat het gewoon goed.. Ik kan het bij mij ook voor elkaar krijgen door de tekst te zoomen, maar hoe voorkom ik dat dat al is gebeurd in browsers?

  Daarnaast nog 2 vraagjes;
  - Hoe houdt ik de tekst toch in HTML, maar zorg ik dat het lettertype nooit verandert? Voor de stijl heb ik 2 lettertypes in gedachten, maar die heeft bijna niemand..

  - Hoe krijg ik de PNG-afbeeldingen transparant in oudere browsers? Er verschijnt nu een heel lelijk aquablauw vak achter de plaatjes.. Zeker in de tekstachtergrond komt dat het design niet echt ten goede…


  Alvast super bedankt!!
 • Ik heb niet zo heel goed gekeken, maar het ziet er naar uit dat je een lettertype gebruikt dat niet iedereen heeft, en dat moet je gewoon niet doen. Als je met een computer naar jouw site gaat waar het lettertype niet op is geinstalleerd, wordt het vervangen met een ander, en dit kan er groter of kleiner uitzien. Er is een klein aantal lettertypen dat over het algemeen als standaard wordt beschouwd (Arial, Verdana, Courier, Comic Sans :evil: , enz), dus kies er daar eentje uit.

  Overigens is een site het meest toegankelijk als je er rekening mee houdt dat sommige mensen (denk aan slechtzienden) hun letters standaard groter hebben ingesteld. Je site zou er eigenlijk niet door kapot moeten gaan. Uiteraard binnen normale grenzen ;)

  Voor transparantie van PNGs in domme browsers zoals IE6 gebruik ik altijd het scriptje super sleight.
 • Wel fraai: webdesign als commerciële aktiviteit aanbieden en zelf een aantal basisvaardigeheden missen!

  Als zelfstandige ondernemer een advies: het is uit commercieel oogpunt niet erg handig al te uiteenlopende zaken in één reclame uiting aan te bieden. Botenbouw, schilderwerk+ webdesign alle goed doen gaat er bij de gemiddelde klant niet in.
  Tevens: laat iemand eens naar het Nederlands op je site in aanbouw kijken. Niet dat er veel fouten inzitten, maar het leest absoluut niet 'wervend'. Ik ben een tegenstander van gladde verkooppraat maar wil je klanten interesseren dan mag de tekst wel soepel te behappen zijn.
 • - De tekstgrootte wisselt in dezelfde browsers. Gisteren was ik bij een vriend van me en daar viel me op dat de tekst buiten de tekstachtergrond liep.. Hij gebruikt IE7, wat ik oa ook heb, maar bij mij staat het gewoon goed.. Ik kan het bij mij ook voor elkaar krijgen door de tekst te zoomen, maar hoe voorkom ik dat dat al is gebeurd in browsers?

  [quote:7be8a2ffd8="Lex-Tech"]- Hoe houdt ik de tekst toch in HTML, maar zorg ik dat het lettertype nooit verandert? Voor de stijl heb ik 2 lettertypes in gedachten, maar die heeft bijna niemand..[/quote:7be8a2ffd8]Bekijk sIFR eens.
 • Aanvulling bij de suggestie van boelieboelie:

  sIFR is eigenlijk alleen geschikt voor het gebruiken van lettertypen in kopjes, niet echt voor hele lappen tekst. Overigens is Adobe in onderhandeling met verschillende browsermakers en zoekmachine-exploiteurs om over (met name) de [i:053816a2c5]accessibility[/i:053816a2c5]-bezwaren die nu bestaan heen te stappen, maar zo ver is het voorlopig nog niet.

  - Bas
 • Lettertypes die je vrijwel zonder problemen kunt gebruiken (geïnstalleerd op >95% van de NL Windows computers): Arial, Bookman, Century Gothic, Century Schoolbook, Comic Sans MS, Courier New, Georgia, Times New Roman & Verdana. Niet alle Mac's hebben dat, bij Mac's zijn deze de meest gebruikte: Avant Garde, Bookman, Courier, Helvetica, New Century Schoolbook, Palatino &, Times. Als je een font-family opgeeft waar beiden mee om kunnen gaan, zit je goed.

  Er zijn weliswaar trucjes om ook andere fonts te gebruiken, maar die vertragen je site toch weer. Da's niet iets wat je wil (of beter gezegd: wat ik zou willen).
 • Ok, bedankt voor deze tips!!

  In font-family heb ik inderdaad een aantal lettertypes die blijkbaar niet uniform zijn. Dacht dat Tahoma wel redelijk ingeburgerd was.. Het beoogde lettertype (Eurostile) gaat m dus sowieso niet worden in HTML..

  @buur; Super scriptje! thanx!! Niet helemaal ideaal omdat ik de tabelachtergrond nu niet kan laten repeaten; juist de oplossing om de tekst binnen het vak te houden..

  @KeesA; Dit is een ondersteuning op andere reclameuitingen. Mijn klanten kijken nadat ze mijn advertentie/offerte hebben gezien op de site. Dit heeft tot nu toe goed geholpen, want mensen kennen dan wel mijn achtergrond.. Bovendien is flash geen probleem voor me voorbeeld, en wil ik met mijn eigen site XHTML proberen te leren alvorens dat commercieel aan te bieden.. Tegen de tijd dat de site af is, kan ik het zeer waarschijnlijk!

  @rest; het is juist de bedoeling niet teveel flash te gebruiken voor deze site.. Stijltechnisch gezien zal ik toch voor Verdana gaan. Deze komt het dichtst in de buurt.. Ik had Tahoma gekozen om niet voor de standaard te gaan, maar dat levert teveel problemen op..
 • Tahoma is wel redelijk veilig hoor. Je kunt natuurlijk best Tahoma als eerste zetten in je font-family, gevolgd door Verdana. Dan wordt in principe gewoon Tahoma gebruikt en als die niet beschikbaar is wordt Verdana gebruikt.
 • Most common fonts on all systems

  En voor Lex-Tech is het zoals KeesA ook aangeeft, aan te raden voor elk onderdeel een aparte site te bouwen. Als men via andere kanalen op jouw site komt, staat het net zo goed onprofessioneel: wat eerst een dedicated professional leek, blijkt een manusje-van-alles te zijn.

  Als je mocht kiezen tussen brood van de bakkerij en brood uit de supermarkt, wat lijkt volgens jou het beste brood?

  De reden dat men naar een supermarkt gaat, is meestal dan ook niet vanwege het superieure aanbod van het brood, maar omdat je er in één shopsessie alles kunt krijgen. Maar in jouw geval betwijfel ik of iemand die een website wil, ook tegelijkertijd een boot of huis wil verbouwen. Vandaar dat je die beter los kunt koppelen. Men is namelijk niet op zoek naar een manusje-van-alles, maar naar een specialist.
 • Point well taken! Ben een beetje eigenwijs, maar als je het zo stelt kan ik er niet meer omheen denk ik..

  [quote:291671fe63="boelieboelie"]Most common fonts on all systems[/quote:291671fe63]

  Heel handy! Gebookmarked! Blijken de lettertypes die ik wilde op respectievelijk 29% en 21% te liggen.. Origineel, maar niet handig!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.