Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Gekleurde scrollbalk html-xhtml probleempje

Klimop
2 antwoorden
 • Hallo,

  Ik ben een website aan het verbouwen. Ik maak de site in frames (ik weet dat de meeste mensen daar niet zo enthousiast over zijn) en ik maak ze zelf, alle codes voer ik zelf in. Meestal met html-pad2008.

  Om de scrollbalk een gezellig kleurtje te geven, gebruikte ik in de css:

  [i:6a0bd388b8]body {scrollbar-base-color: black; scrollbar-face-color: green;
  scrollbar-arrow-color: black; scrollbar-track-color: yellow;
  scrollbar-highlight-color: black; scrollbar-darkshadow-color: white;}[/i:6a0bd388b8]

  Maar: Omdat html pad de volgende doctype bovenaan de codes zet:

  [i:6a0bd388b8]<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
  "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

  <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="en" lang="en">[/i:6a0bd388b8]

  Werkt de css van de gekleurde schuifbalk niet meer.

  Hoe kan ik dit oplossen?
  - Is er met xhtml ook een gekleurde schuifbalk te maken?
  - Of moet/kan/mag ik de doctype weghalen en wat zijn de voor/nadelen/gevolgen daarvan?

  Groetjes, Klimop
 • Wat betreft frames, da's niet zozeer vanuit modieus of esthetisch oogpunt dat mensen er negatief over doen, maar omdat het gewoon slecht is voor je bezoekers, voor zoekmachines en voor je site. Wat je met die info doet, moet je inderdaad helemaal zelf weten.

  Een doctype hoort [i:5769ecf423]altijd[/i:5769ecf423] boven een pagina. Er zijn nog te veel slechte tutorials en boeken die dat niet vermelden. Het geeft de browser aan hoe hij de pagina moet interpreteren. Hij kan het wel gokken, maar dan krijg je veel sneller dat de ene browser jouw pagina net wat anders weergeeft dan de ander. M.a.w. geen doctype weghalen.

  De scrollbarkleurtjes zijn alleen te zien voor mensen met Internet Explorer; iedereen met een andere browser (inmiddels zeker 15% van de NL-internetters) ziet gewoon de normale kleuren. Het behoort niet tot CSS-standaarden. Hoewel het op het eerste gezicht leuk is voor de eigenaar van de website, is er verder niemand die het boeiend vindt of de scrollbar kleurtjes heeft of niet; veel belangrijker is de inhoud van de site en probleemloze navigatie. Ik zou de kwesie laten rusten. Het is veel nuttiger om te bedenken wat er gebeurt als iemand via een zoekmachie een pagina van je site vindt, maar zich dan afvraagt waar de menubalk is gebleven ..

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.