Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Beginnend website ontwerper

Klimop
13 antwoorden
 • Ik ben een poging aan het wagen een website op te zetten met Dreamweaver MX 2004. De website moet uit meerdere pagina's gaan bestaan maar ik begrijp niet helemaal hoe je dit aanpakt. Ik geloof dat ik de eerste pagina "index.html" moet noemen maar hoe maak ik nu meerdere pagina's aan en hoe noem ik die achtereenvolgens. Ik kan dit niet helemaal vinden in de beschrijving van het boek van Lowery. Schijnbaar gaat men ervan uit dat je deze kennis al hebt maar zover ben ik nog lang niet.
 • Afgezien van de "begin" pagina, de pagina waar mensen komen als op www.jouwdomeinnaam.nl in tikken, mag je helemaal zelf weten hoe de pagina's heten. Het is alleen wel handig, voor je zelf en voor google, als je ze een naam geeft die een relatie heeft met de inhoud, en niet pagina1.html, pagina2.html, pagina3.html enz…

  Als je in mijn zig kijkt of in dit topic boven aan, zie je een sticky met veel info en links maar pagina's die je meer vertellen (vooral aan sceneone.nl heb ik veel gehad toen ik begon met webdesign). Als je serieus (ook "hobby serieus";) bent met je voornemen om een website of meerdere websites te gaan maken, leer dan html en css, dat heft je afhankelijkheid van programma's als DreamWeaver op en geeft je een fundamenteel begrip van wat je nou eigelijk aan het doen bent.
 • je hebt helemaal gelijk voor wat betreft een studie in html en CSS maar als ik je vertel dat ik nog niet zover ben om me daar in te gaan verdiepen. Ik heb het programma en het boek Dreamweaver MX 2004 niet aangeschaft om het nu weer gelijk aan de kant te gooien. Ik kan me goed voorstellen dat je zo'n opmerking maakt als ervaren webbouwer maar zelfs het boek bij Dreamweaver is al erg moeilijk voor mij. Zoals ik ze, ben ik een echte nitwit op het niveau van webdesign en moet nog een hoop leren. Ik denk als ik de site eens gereed heb en veranderingen wil doorvoeren dat dan een cursus html en CSS op zijn plaats is maar ik wilde het eerst maar eens op de voorgekauwde manier proberen. Maar nog even bedankt voor jouw tip van het hernoemen van de volgende pagina's. :D
 • Met alle respect…..

  Ik ben zelf ook een beginner op het gebied van Webdesign, maar zoals jij het wilt doen is gewoon de omgekeerde volgorde.

  Hoe kun je (nadat je site draaiende is) wijzigingen aanbrengen als je de basis hebt overgeslagen?

  Ik denk dat het JUIST belangrijk is om te beginnen met de basis-cursus(sen) terwijl je je site gaat maken om zo spelenderwijs wegwijs te worden in het webdesign.

  Succes.
 • We begrijpen elkaar geloof ik niet helemaal. Ik ben juist net begonnen met het opzetten van een site. Ik heb dus nog niets op het web en zeker niet draaiende. Ik zei toch ook in mijn eerste bijdrage, dat ik poging aan het wagen was om een website op te zetten. Ik heb het net voor elkaar om links te plaatsen naar volgende pagina's en ik heb het voor elkaar gekregen een plaatje te plaatsen.
 • [quote:2960f4c293="rob bogers"] Zoals ik ze, ben ik een echte nitwit op het niveau van webdesign en moet nog een hoop leren. Ik denk als ik de site eens gereed heb en veranderingen wil doorvoeren dat dan een cursus html en CSS op zijn plaats is maar ik wilde het eerst maar eens op de voorgekauwde manier proberen.[/quote:2960f4c293]Het probleem met die redenatie is dat je niets leert over html en css van het gebruik van de "design view" van Dw. Je steekt nu veel moeite in het begrijpen van functies van Dw die je nooit gebruikt als je alleen de "code editor" gebruikt. Dus als je daarna weer css en html wilt leren moet je weer bij punt nul beginnen en dat is op zich zonde van je tijd, tijd die je nu steekt in de design view kan je ook steken in html en css, en dan kan je een website bouwen met notepad (niet dat dat perse handig is, ik gebruik meestal ook gewoon Dw, alleen dan de "code view";).
 • Ik ben ook "ooit" begonnen in een trialversie van Dreamweaver nadat ik al snel Frontpage naast me had neergelegd. Toch heeft het mij gebracht tot op het punt waar ik nu ben. Ik vind het een beetje onzin om onze topicstarter te pushen om gelijk code te gaan schrijven, er is genoeg wat hij via de grafische interface en diverse wizards voor elkaar kan krijgen.

  Als ik het goed begrijp is hij een volledige beginner en is de site voorlopig niet meer dan een hobbywebsite voor een beperkt publiek. Gebruik dan ook gewoon de relatief makkelijke en laagdrempelige design view van Dreamweaver, daar is niets mis mee.

  Voor een eerste resultaat zal het toereikend zijn. Begrijp echter wel dat je op termijn tegen problemen zal oplopen die je niet meer "even snel" in Dreamweaver kan oplossen. Vroeg of laat zal je html en css moeten leren, maar om het boeiend te laten zijn moet je wel eerst weten wat je wel en niet kan met Dreamweaver, daarbij is het altijd leuk om snel resultaat te boeken bij je website.

  Mijn advies is dan ook: gebruik gewoon Dreamweaver, lees het boek, leer ervan. Als je tegen problemen oploopt weet je waar je terecht kan voor advies, zelfs voor Dreamweaver-sites. ;)

  - Bas
 • [quote:469bbf3b86="BasHamar"]Ik ben ook "ooit" begonnen in een trialversie van Dreamweaver nadat ik al snel Frontpage naast me had neergelegd. Toch heeft het mij gebracht tot op het punt waar ik nu ben. Ik vind het een beetje onzin om onze topicstarter te pushen om gelijk code te gaan schrijven, er is genoeg wat hij via de grafische interface en diverse wizards voor elkaar kan krijgen.

  Als ik het goed begrijp is hij een volledige beginner en is de site voorlopig niet meer dan een hobbywebsite voor een beperkt publiek. Gebruik dan ook gewoon de relatief makkelijke en laagdrempelige design view van Dreamweaver, daar is niets mis mee.[/quote:469bbf3b86][quote:469bbf3b86="Drewster"]Als je serieus (ook "hobby serieus";) bent met je voornemen om een website of meerdere websites te gaan maken, leer dan html en css…[/quote:469bbf3b86]Dus idd als de TS geen voornemen heeft om van het maken van websites "een gewoonte te maken", dan [i:469bbf3b86]by all means[/i:469bbf3b86] gebruik WYSIWYG. Alles wat ik wilde zeggen is dat als je wel van plan bent om ooit html/css te leren, er geen goede reden is om het uit te stellen. Ik heb ook nog dit topic in mijn achterhoofd. Het is een goede illustratie van de limitatie van de "design view"…
 • Even ter aanvulling op Drewster
  [quote:1bf32e9e9c="Drewster"]Afgezien van de "begin" pagina, de pagina waar mensen komen als op www.jouwdomeinnaam.nl in tikken, mag je helemaal zelf weten hoe de pagina's heten. Het is alleen wel handig, voor je zelf en voor google, als je ze een naam geeft die een relatie heeft met de inhoud, en niet pagina1.html, pagina2.html, pagina3.html enz….[/quote:1bf32e9e9c]
  index.html is dus de beginpagina.
  En de rest noem je fotoalbum.html, biografie.html of gastenboek.html en je linkt er gewoon naartoe vanuit je index.html:
  <a href="gastenboek.html">Gastenboek</a>
 • En als je de andere pagina's namen geeft (dit geldt ook voor afbeeldingen!), zorgn dan dat ze geen vreemde tekens bevatten, geen spaties en geen hofdletters. Als je dit consequent aanhoudt, voorkom je al een hele hoop beginnersproblemen.
  Voorbeeld:
  niet: 'Een foto van Beyoncé.JPG'
  wel: 'foto-beyonce.jpg'

  Het argument om dit niet te doen is meestal 'maar het werkt nu toch', maar aangezien je het wilt leren, zou ik het meteen goed aanleren.
 • [quote:7fe0beed3f="Drewster"]Alles wat ik wilde zeggen is dat als je wel van plan bent om ooit html/css te leren, er geen goede reden is om het uit te stellen.[/quote:7fe0beed3f]Tijd om te leren? Al dan niet snel resultaat? Minder stijle leercurve? Lijken me drie goede argumenten om het wat rustiger aan te doen. Misschien niet ideaal, maar soms bevinden we ons in een niet-ideale situatie.

  - Bas
 • Tja, maar met een topic titel als "Beginnend website ontwerper" verwacht ik dat de TS op zijn minst het voornemen heeft om van webdesign een hobby te maken. Dan mag je verwachten dat hij er toch wel wat tijd en moeite in wil steken. Haastige spoed is zelden goed :wink:. En ook al leerde ik mezelf webdesign naast mijn voltijd studie, vriendin en vrienden, ik vond de leercurve beduidend stijl. Dat je via WYSIWYG eerder iets online kan zetten is zeker waar…maar ik weet niet of dat nou zo'n goed argument is.
  Maar anyway, er veranderd niets voor mij als de TS voor html/css gaat of voor WYSIWYG, ik wilde alleen mijn onderbouwde visie op de situatie geven :), wat de TS er mee doet is geheel aan hem.
 • ontopic graag :)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.