Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Browsersafwijkingen

Wiep Corbier
19 antwoorden
 • Ik heb een borderprobleempje:

  Heel simpele opzet:
  ik heb een container die een border heeft.
  in die container links twee div's onder elkaar en rechts daarvan nog een div. (float: left; )

  De twee linker div's zijn menu-items
  De rechter div is " content" waarvan de lengte varieert per pagina.

  De container past zich perfect aan, aan de inhoud van de rechter div in IE maar in andere browsers gaat de content over de border-bottom heen die.
  Ook de linker en rechterborder gaan niet mee naar beneden.

  Ik heb al valles geprobeerd maar het lukt me niet om dit op te lossen.

  Wie helpt me verder?
 • Ik heb dat probleem lang geleden ook gehad, maar ken de exacte details niet meer. Ik weet wel dat ik het opgelost heb door ergens een overflow toe te voegen. Ik meen dat ik een overflow:hidden aan de parent div heb toegevoegd, maar heel zeker weet ik het niet meer.
 • Ga ik daar even naar zoeken, vast bedankt :D

  update: top, dat is de oplossing. :lol:
 • Mooi zo :D
 • Vervolgprobleem:

  ik dien rechts naast de container en onder de container een div te plaatsen. (2 div's dus)

  Maar die zweven bij de niet-IE browsers een stukje naast en onder de container.
  In IE gaat het prima.

  Wat te doen?

  ps. Als ik de rechter div met float: left aangeeft moet ie tegen de container aankomen.
  De onderste div kan ik gewoon toevoegen zonder verder iets te doen, dan zou die keurig aan moeten sluiten.

  [b:733121a242]Update: ik had IE 6 als browser zonder dat ik het wist en dat gaf de problemen[/b:733121a242]

  Dit topic is verder opgelost.
 • Gemiddeld gebruikt nog ruim twintig procent van de internetters IE6 (vooral veroorzaakt door win2k) dus als de pagina niet goed weergegeven wordt in IE6 dan kan een redelijk deel van je doelgroep daar "last" van hebben.
 • [quote:757e0c66d3="Drewster"]Gemiddeld gebruikt nog ruim twintig procent van de internetters IE6 (vooral veroorzaakt door win2k) dus als de pagina niet goed weergegeven wordt in IE6 dan kan een redelijk deel van je doelgroep daar "last" van hebben.[/quote:757e0c66d3]

  20%?
  ik weet niet waar je die statistieken vandaan haalt maar ik kom tot hele andere getallen :S

  http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp

  maar dat is idd ook nog genoeg om niet te negeren…
 • Kom kom…
  [quote:ad498a9189]W3Schools is a website for people with an interest for web technologies. These people are more interested in using alternative browsers than the average user. The average user tends to use Internet Explorer, since it comes preinstalled with Windows. Most do not seek out other browsers.

  [b:ad498a9189]These facts indicate that the browser figures above are not 100% realistic.[/b:ad498a9189] Other web sites have statistics showing that Internet Explorer is used by at least 80% of the users.

  Anyway, our data, collected from W3Schools' log-files, over a five year period, clearly shows the long and medium-term trends.[/quote:ad498a9189]En houd daarbij ook in het achterhoofd dat het per land verschilt, terwijl dit natuurlijk gericht is op de hele (westerse/verwesterde) wereld.

  Als je dus iemand terecht wil wijzen ten aanzien van zijn bron, moet je zelf ook wel met een goede bron komen.

  Overigens kan ik het cijfer van Drewster o.b.v. mijn statistieken wel ongeveer bevestigen. IE6 wordt bij mijn sites tussen de 20 en 25 procent gebruikt.
 • Ik ben het eens dat je vooral moet kijken naar je doelgroep. Een groothandel in bouten en moeren zal wellicht meer IE6 gebruiken dan ome henk op zoek naar hippe gadgets.

  Eerlijk gezegd houd ik geen rekening meer met deze browser. Misschien niet op en top gebruiksvriendelijk maar ik moet ergens een lijn trekken.
 • [quote:695e17331b="Ger"]Kom kom…
  [quote:695e17331b]W3Schools is a website for people with an interest for web technologies. These people are more interested in using alternative browsers than the average user. The average user tends to use Internet Explorer, since it comes preinstalled with Windows. Most do not seek out other browsers.

  [b:695e17331b]These facts indicate that the browser figures above are not 100% realistic.[/b:695e17331b] Other web sites have statistics showing that Internet Explorer is used by at least 80% of the users.

  Anyway, our data, collected from W3Schools' log-files, over a five year period, clearly shows the long and medium-term trends.[/quote:695e17331b]En houd daarbij ook in het achterhoofd dat het per land verschilt, terwijl dit natuurlijk gericht is op de hele (westerse/verwesterde) wereld.

  Als je dus iemand terecht wil wijzen ten aanzien van zijn bron, moet je zelf ook wel met een goede bron komen.

  Overigens kan ik het cijfer van Drewster o.b.v. mijn statistieken wel ongeveer bevestigen. IE6 wordt bij mijn sites tussen de 20 en 25 procent gebruikt.[/quote:695e17331b]

  nou nou was niet lullig bedoelt… kwam misschien een beetje lomp over.
  maar ik ben gewoon benieuwd hoe hij aan die cijfers komt, aangezien dat voor mij en voor anderen erg handig kan zijn.

  Daarnaast zal geen enkele bron 100% betrouwbaar zijn en zullen ze gebasseerd zijn op eigen bevindingen en doelgroepen.
 • Ik geloof dat het grootste probleem met IE6 het gebruik van windows 2000 is (ondersteund geen IE7), vooral gebruikt door bedrijven die hiervan afhankelijk zijn door gebruik van bepaalde programatuur. Ik weet niet meer zeker waar ik het vandaan heb maar ik had ergens een artikel gelezen hierover. Als MS ophoud met de ondersteuning van Win2K (extended support, tot zomer 2010) dan zien we misschien een algehele "end of life" voor IE6. Daarnaast zijn er nog genoeg "clueless" consumenten die niet beter weten.
  Hopelijk komt het einde van IE6 eerder, ik kan geen woorden verzinnen die mijn afschuw voor IE6 sterk genoeg uitdrukken. Miscrosoft is de wereld en vooral alle website-makers een verontschuldiging schuldig voor de ontwikkeling van dat abominabele hoopje code en alle extra tijd en moeite en geld die gestoken is in de ondersteuning van hun gedrocht. Gelukkig laten de statistieken een gestage daling in gebruik zien….

  Dat neemt niet weg dat de komende tijd waarschijnlijk nog een belangrijk deel, zij het 20%, 15% of 10%, dat doet er niet zoveel toe (W3schools is wat dat betreft niet echt een goede bron), gebruik maakt van IE6. Dus realiseer je dat als je ervoor kiest om IE6 niet te ondersteunen en je site is een zooitje in IE6, je een niet te verwaarlozen deel van gebruikers uitsluit. Als je daar geen moeite mee hebt dan is dat prima… (jezus wat een verhaal…)
 • Er is een mooi filmpje (MIX08) over de nieuwe browser IE 8 waarin Scott Dickens, Lead Program Manager vertelt over zijn eigen website gemaakt voor IE6. Hij scheldt eerst mensen uit totdat hij zich realiseert dat hij zelf verantwoordelijk is voor de diverse browserversies.

  Hij geeft toe dat MS niet goed opgelet heeft maar ook dat er gewoon geen regels zijn. Hij nam contact op met W3C maar daar had hij ook weinig aan.

  De conclusie luidt dan ook: er zullen - waarschijnlijk -altijd verschillen blijven tussen browsers van verschillende " bedrijven".

  Nu IE 8 uit is zullen ook grote websites zoals Wahington Post etc hun site opnieuw moeten bekijken want daar gaan vanaf nu ook weer dingen " mis".

  Ach, zo houden we werk :lol:
 • Overigens: IE8 is geen nieuwe versie van IE7 maar vanaf nul opnieuw gemaakt.
 • Haha. [size=9:b90e218834](Silverlight alert! Overigens kan je het ook in andere formaten bekijken. Zelf heb ik een wmv-stream gekeken met MPC-HC, ook via dezelfde site.)[/size:b90e218834][quote:b90e218834="Wiep Corbier"]De conclusie luidt dan ook: er zullen - waarschijnlijk -altijd verschillen blijven tussen browsers van verschillende " bedrijven".[/quote:b90e218834]Dit is natuurlijk wel een beetje een open deur. Al is het maar omdat er (als het goed is) continu wordt geïnnoveerd en er nieuwe specificaties komen. Verschillen tussen browsers an sich zijn het probleem dan ook niet. Waar de discussie over IE vs De Rest over ging was veel meer het feit dat IE [i:b90e218834]bewust en intentioneel*[/i:b90e218834] afweek van wat gold als de standaard zonder dat er specificaties beschikbaar waren van deze afwijkende regels. Daarbij hebben alle betrokken partijen inspraak in de standaarden, dus het is ook niet zo dat die van bovenaf opgelegd worden, in principe gaan alle partijen er mee akkoord (na eventueel hier en daar een compromis).

  De zgn standaarden zijn er dan ook met name om te [i:b90e218834]streven naar eenheid in het renderen[/i:b90e218834] van een pagina, terwijl de browsers als geheel juist zo veel van elkaar kunnen afwijken als ze willen met allerlei verschillende ingebouwde opties.

  Ach, met het huidige browserklimaat geloof ik wel dat alles goed gaat komen, de ergste tijd ligt inmiddels ver achter ons.

  [size=9:b90e218834]Overigens denk ik dat je dit al wist hoor, Wiep, het is meer een reactie in het algemeen waarvan ik hoop dat sommigen hier er nog iets aan hebben (zonder dat ze er per sé mee eens hoeven te zijn).[/size:b90e218834]

  - Bas

  [size=9:b90e218834]* Is dat een woord? :D[/size:b90e218834]
 • Je hebt helemaal gelijk. Probleem is misschien wel dat Microsoft vindt dat zij degene zijn die de standaard bepalen.

  Maar goed, MS past zich aan.

  Overigens gaf ik mijn werkgever de volgende uitleg: neem het stopbord. Dat 8-hoekige rode verkeersbordl met in het wit het woord STOP.

  W3C zegt dan: dit bord is "geldig". Maar dat is het dan. Hoe diverse landen het interpreteren is aan hen. In Nederland moet je stoppen. In de VS - ik zeg maar wat - moet je niet alleen stoppen maar ook 6 seconden halthouden. Als je in de VS na 4 seconden wegrijdt kun je een bekeuring krijgen, in Nederland niet.

  Je kunt dan niet aan de makers/bedenkers van dat verkeersbord vragen hoe ermee om te gaan.
  Zij zeggen slechts: het bord is rood, achthoekig met de witte tekst STOP. Dat is een geldig verkeersbord.

  Scott vroeg aan W3C wat de regels zijn. Antwoord: er zijn geen regels.
  Hoe kunnen we testen of we de dingen goed doen: antwoord, u kunt niets testen.

  Zoiets zit het in elkaar… 8)
 • Verschil is wel dat er tegenwoordig beter wordt samengewerkt naar een soort consensus. Er was een tijd dat MS zo dominant was dat ze dacht zelf standaarden te kunnen bepalen, maar die tijd is duidelijk geweest, zie ook hoe IE8 zicht heeft ontwikkeld.
  Tegenwoordig heb je bijvoorbeeld op het gebied van CSS3 dat browserleveranciers er in het begin eigen interpretaties op nahouden, maar na overleg komt er uiteindelijk wel een soort overeenstemming over hoe het eindresultaat zou moeten zijn. Dus in de praktijk zul je gelukkig niet meer veel last hebben van die verschillende verkeersregels…
 • [quote:1464f30f60="Wiep Corbier"]Je kunt dan niet aan de makers/bedenkers van dat verkeersbord vragen hoe ermee om te gaan.
  Zij zeggen slechts: het bord is rood, achthoekig met de witte tekst STOP. Dat is een geldig verkeersbord.

  Scott vroeg aan W3C wat de regels zijn. Antwoord: er zijn geen regels.
  Hoe kunnen we testen of we de dingen goed doen: antwoord, u kunt niets testen. [/quote:1464f30f60]Dat is een beetje kort door de bocht, of misschien moet ik eerder zeggen een beetje wijd door de bocht. In dat praatje heeft hij het vooral over de CSS 2.1 specificatie die eigenlijk heel specifiek is, ga maar eens kijken bij de W3C. Er zijn maar op een paar situaties "onduidelijkheid", en dat zijn dan nog situaties die je in de echte wereld zelden tegen zal komen (bv, relatief positioneren van afzonderlijke tabel onderdelen…). Wat zeker waar is dat de W3C geen mogelijkheid bied om te testen of je browser doet wat ze zeggen dat ie zou moeten doen, iig niet op alle fronten. Dingen zoals de Acid testen zijn leuk maar niet bruikbaar voor ontwikkeling en niet afkomstig van W3C.

  Wat ik wil zeggen is dat je verkeersbord verhaal een beetje misleidend is. Het is niet echt een bruikbare analogie en geeft de indruk dat als browser makers maar een beetje aanklooien het nog steeds aan de W3C specificaties kan voldoen, dat is maar voor een heel select aantal onwaarschijnlijke gevallen waar. Wat natuurlijk niet betekend dat de browser makers niet met onwaarschijnlijke gevallen rekening moeten houden maar wel dat de problemen in IE6 en de enkele in IE7 weinig tot niets met onduidelijkheden in de specificaties te maken hadden.
 • [quote:0a646c10ff="Drewster"]

  Wat ik wil zeggen is dat je [b:0a646c10ff]verkeersbord verhaal[/b:0a646c10ff] een beetje misleidend is. Het is niet echt een bruikbare analogie en geeft de indruk dat als [b:0a646c10ff]browser makers[/b:0a646c10ff] maar een beetje aanklooien het nog steeds aan de W3C specificaties kan voldoen, dat is maar voor een heel select aantal onwaarschijnlijke gevallen waar. Wat natuurlijk niet [b:0a646c10ff]betekend[/b:0a646c10ff] dat de browser makers niet met onwaarschijnlijke gevallen rekening moeten houden maar wel dat de problemen in IE6 en de enkele in IE7 weinig tot niets met onduidelijkheden in de specificaties te maken hadden.

  [/quote:0a646c10ff]

  Let op: dit is geen persoonlijke aanval maar is slechts als voorbeeld genomen!!

  Laat ik het uitleggen a.d.h.v. van jouw tekst: [i:0a646c10ff]verkeersbord[/i:0a646c10ff] en [i:0a646c10ff]verhaal[/i:0a646c10ff] zijn [b:0a646c10ff][u:0a646c10ff]geldige[/u:0a646c10ff][/b:0a646c10ff] Nederlandse woorden. Het misverstand is dat jij denkt je het los van elkaar dient te schrijven. Volgens [i:0a646c10ff]De Dikke van Dale[/i:0a646c10ff] doe je niets fout. Maar feit is dat je het aan elkaar schrijft: [i:0a646c10ff]verkeersbordverhaal[/i:0a646c10ff].

  Ik vraag me af waarom W3C spreekt over "geldig". Dat moet een bewuste keuze zijn geweest. Vandaar mijn verhaal over het stopbord. Het ding op zich is geldig. Net als de woorden verkeersbord en verhaal.

  Wat ik wil aangeven: wat doe je vervolgens met geldige dingen. Dat is volgens mij het verhaal achter de verschillen tussen browsers.

  Het is feitelijk heel simpel. Afgesproken is dat verkeersbord en verhaal een zogenoemde samenstelling is. Jij wijkt van de afspraak af. Dan gaat het vervolgens voor heel mensen niet fout, ze begrijpen echt wel wat je bedoelt.

  Nu ook weer met Scott en IE8. Hij zegt tegen zijn toehoorders: IK heb de boel aangepast en jullie hebben jullie website maar aan te passen.
  Waarom is wat Scott nu gemaakt heeft wel goed? Blijkbaar denkt hij dat hij de standaard bepaalt en helaas is dat met MS heel vaak het geval.
  En er zijn jammer genoeg heel veel mensen zoals Scott.

  ps. ik zeg met bovenstaande verhaal niet dat ik het allemaal zo goed weet. Ook niet op het gebied van de Nederlandse taal. Ik ben geen expert op beide gebieden. Ik zoek slechts een verklaring.
  Soms gaan duidelijke afspraken toch een eigen leven leiden.

  Goed, we kunnen hier nog uren over doorgaan maar dat heeft wellicht niet zoveel zin. :?
 • Tja de Nederlandse taal, en taal op zich, is mijn manke (zie voor reden mijn sig) maar je ad hominem argument doet weinig om je standpunt meer kracht bij te zetten en is even vaag als je [i:64c9514091]verkeersbordverhaal[/i:64c9514091]. Ik heb genoeg verstand van zaken om een concreet voorbeeld te begrijpen er is dus weinig reden om vage analogieën te gebruiken.

  Scott heeft het in zijn presentatie over twee concrete voorbeelden waar de W3C regels onduidelijk zijn en ze vrijheid van interpretatie toelaten. Hij zegt ook dat ze in die gevallen in overleg gaan met de W3C, kijken hoe de andere browsers de regels interpreteren en dan hetzelfde doen omdat ze nu interoperabiliteit belangrijker vinden (eindelijk). Zelfs zo belangrijk dat sommige websites niet meer goed zullen werken in IE8, vooral die websites die aan "browser sniffing" doen.

  Het lijkt er dus eigenlijk heel erg op dat de verschillen tussen browsers alleen maar kleiner worden. De verschillen tussen moderne versies van Firefox, Opera, Chrome, Safari, Konqerer enz zijn al heel klein, alleen IE had zich in negatieve zin onderscheidden. De regels zijn blijkbaar dermate duidelijk dat 9 van de 10 browser ontwikkelaars ze op dezelfde manier kan interpreteren.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.