Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Rechten van afbeeldingen op een website

Anoniem
Gooly
8 antwoorden
 • Ik heb inmiddels al heel wat websites in elkaar geknutseld en op elke website waren wel wat plaatjes nodig. Het internet staat er vol mee, maar je kunt niet zomaar elk plaatje voor je website gebruiken natuurlijk. Als ik zoiets wil gebruiken probeer ik de rechthebbende op te sporen, wat meestal niet lukt, en als het wel lukt stuur ik een mail en krijg vervolgens nooit antwoord. (zelfs niet van het management van bekende bands) Nu schrijf ik tegenwoordig welliswaar: "Indien ik binnen een maand geen antwoord heb neem ik aan dat u geen bezwaren tegen het vrijblijvende gebruik van de afbeelding hebt". Maar ik waag het te betwijfelen of dat rechtgeldig is :-)

  Maar nu ben ik bijvoorbeeld bezig met een website voor iemand die een afbeelding van de vitruvius mens in zijn achtergrond wil hebben. Moet ik nu echt de nazaten van Leonardo da Vinci opsporen om toestemming te vragen? Hoe zijn die dingen geregeld? Eigenlijk weet ik daar erg weinig van en ik hoop dat er hier iemand rondhangt die er wat meer over weet te vertellen.
 • De beste man is al meer dan 70 jaar dood, auteursrecht is hier niet van toepassing.

  Wikipedia zegt dit erover: [quote:da2ca8537a]De maker van het werk moet enige creativiteit hebben gebruikt bij het maken van het werk, hij moet een bepaalde creatieve beslissing genomen hebben bij het maken om voor bescherming in aanmerking te komen. Een foto van een bestaand schilderij met niets anders erop is bijvoorbeeld niet een werk dat een eigen bescherming kan genieten[/quote:da2ca8537a]
  Een foto van zo'n oude afbeelding is publiek bezit. Anders zou het zijn als de foto een deel van de omgeving toont met bv andere of aktuele kunst. Dan is het iets eigens geworden.

  Bovendien, als je een afbeelding van wikipedia gebruikt handel je ter goede trouw. Deze site bestaat immer bij de gratie van het public domain.
 • Volgens google answers is de betreffende afbeelding public domain.
  wimb
 • Ik gebruik vaak stock(http://www.sxc.hu/) voor mijn foto's. Deze kan je bijna allemaal zonder problemen gebruiken en het zijn er enorm veel en vaak van goede kwaliteit.
 • Handige site bij dit soort vragen: http://www.iusmentis.com

  Meer precies: http://www.iusmentis.com/auteursrecht/nl/vvv/
 • (Grom.. weer een critical database error. Nog maar een poging dan…)

  Arnoud Engelfriet is inderdaad een goede bron als het om ICT recht gaat. Wel even opletten als je een blogpost van hem leest, daar zitten nogal eens aannames en/of meningen tussen. De artikelen, daar kan je goed van op aan.
  Even een iets specifiekere link: Foto's op Internet
 • Dat is een load aan informatie, bedankt!
  Ik heb in ieder geval antwoord op het specifieke Da Vinci probleem, een boel achtergrond informatie over het ontwerp en een pagina met een hele lading aan interessante afbeeldingen :-)
  Bedankt!
 • In dit specifieke geval had je het ook kunnen vinden door op de afbeelding op Wikipedia te klikken. Daar staat onder andere
  [quote:f81ff9ecbd]Het tweedimensionale kunstwerk afgebeeld op deze afbeelding valt in het publiek domein omdat het auteursrecht op dit materiaal is verlopen (de auteur is meer dan 70 jaar geleden overleden of de datum van publicatie is van voldoende ouderdom).

  Reproducties van het werk kunnen ook worden beschouwd als publiek domein omdat het geen oorspronkelijk karakter heeft. Dit is geldig voor reproducties gemaakt in de Verenigde Staten (zie Bridgeman Art Library v. Corel Corp.), Duitsland en veel andere landen.[/quote:f81ff9ecbd]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.