Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Juridische vraag: Hoe zit dat met domein verhuizen?

boelieboelie
6 antwoorden
 • Ik werd vandaag geraadpleegd door een kennis met de volgende kwestie.

  Hij heeft zijn domein ondergebracht bij een (budget) webhoster. Na een tijd van probleem op probleem is hij het beu en hij wil weg, naar een andere hoster. Dus een kwestie van elders een pakketje regelen en de (.nl) domeinnaam verhuizen. Dat hij net een maand geleden nog voor een jaar had verlengd bij zijn oude host neemt hij voor lief. Hij begrijpt dat hij dat geld kwijt is en accepteerd dat verder ook.

  Nu is het rare dat zijn oude host weigert mee te werken aan de domeinnaam verhuizing met als argument dat hij net voor een jaar heeft verlengd. Zijn antwoord, dat hij begrijpt dat hij dat geld kwijt is maar toch wil verhuizen, maakt weinig indruk: er wordt niet verhuisd.

  Nu ben ik van mening dat die webhost gewoon verplicht is om mee te werken aan die verhuizing, als hij de consequenties accepteerd (het bedrag voor een jaarabonnement kwijt). Maar je leest het addertje al, "ik ben van MENING", zeker weten doe ik het ook niet.

  Dus voordat ik hem naar Spong advocatenkantoor laat bellen en hem samen met de SIDN een inval bij de betreffende host adviseer weet ik het toch liever eerst zeker.

  Als ik op internet zoek kom ik regelmatig de bewering tegen dat het inderdaad verplicht is om mee te werken aan een domeinnaam verhuizing, maar de onderbouwing ontbreekt steeds. (En er zullen toch ook situaties bestaan waarbij een oude webhost niet verplicht is om mee te werken lijkt me? B.v. als je nog betalingen hebt open staan of zo?)

  Dus is hier iemand hier die iets (meer) van die materie weet?
 • SIDN is de bepalende partij hier. Zij geven domeinnamen uit, en bepalen welke voorwaarden eraan hangen. Zoals je hier kunt lezen, hebben zij ook bepaald dat iedereen vrij is om de registrar te kiezen en dat bij verhuizing meegewerkt dient te worden door de scheidende registrar. Zoals je daar ook kunt lezen (onder het kopje problemen) kan de nieuwe registrar vaak helpen om de boel toch rond te krijgen. Hoe goed zij helpen, is dan ook weer een indicatie of je een goede keus hebt gemaakt.

  Voorop staat in elk geval: je kennis is houder van de domeinnaam, niet de registrar.
 • Tnx! Tja, zit ik het halve internet af te zoeken, vergeet ik bij SIDN zelf te kijken :-) Dit is duidelijk.
 • Als het domein op naam van die kennis staat, kan hij ermee doen wat ie wil. Gewoon een nieuw account bij een andere provider opzetten, en die het domein laten instellen.
 • Ik heb het advies inmiddels doorgegeven om gewoon door te zetten en bovengenoemde informatie meegegeven.
  Bedankt!
 • Onze firma heeft recentelijk een domeinnaam overgekocht van een andere domeinhouder.

  Zodra de huidige provider het verhuis-request ontvangt maken hun een authorization code aan. Deze code neem je vervolgens mee naar de nieuwe provider en hun regelen de rest.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.