Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Webdesigner via avond studies/cursussen> potentieel?

Anoniem
Gooly
6 antwoorden
 • Momenteel ben ik werkzaam bij de Koninklijke Luchtmacht als F-16 wapensystemen technicus, maar om in de toekomst verzekerd te zijn van een baan, zijn er bepaalde opleidingen en studies die ik moet volgen wil ik uberhaupt langer dan 4 jaar aan de bak blijven.

  Hoewel deze opleidingen door de overheid voor mij worden betaald en geregeld, zie ik dit persoonlijk niet zo zitten. Mijn interesses liggen namelijk ergens anders, namelijk bij ontwerpen, design(en) en websites. Zelf ben ik al druk aan de slag gegaan met het bestuderen en beoefenen van de verschillende programma´s, codes en scripts zoals xHTML, CSS, Javascript, Dreamweaver etc. maar ik ben bang dat ik zonder officiele diplomas niet erg veel kans maak op de huidige arbeidsmarkt. En omdat ik een fulltime baan heb, en deze niet zomaar kan opgeven, is het voor mij ook niet mogelijk om terug naar school te gaan en daar een soortgelijke opleiding te volgen.
  Dus, aangezien ik weinig andere keuzes heb, ga ik beginnen met thuis-studies. Nu luid vraag: worden deze studies wel gewaardeerd door werkgevers, en kan ik er uberhaupt wat mee? Het zou zonde zijn van mijn tijd én geld als deze studies en cursussen niet serieus worden genomen.
 • Laat ik vooropstellen dat ik er ook niet bovenop zit, maar ik "schrijf ook wel eens wat code" en ik heb hier op het forum al eens vaker soortgelijke vragen voorbij zien komen.

  Het valt me op dat er nooit een sluitend antwoord komt op de vraag: "Wat is de beste opleiding". Zelf heb ik nooit geprobeert om als werknemer een baan bij een webdevelopment bedrijf te krijgen en ik heb zowat alles mezelf aangeleerd. De enige cursussen die ik heb gehad was een vierdaagse cursus jQuery en in mei volgt een Magento cursus. De (X)HTML, CSS, PHP en (My)SQL heb ik mezelf aangeleerd.

  De branche valt te verdelen in 'gespecialiseerde segmenten' zeg maar. Het beroep "Webbouwer" bestaat eigenlijk alleen nog maar onder ZZPers. Grotere bedrijven hebben designers, scripters en HTML'ers in dienst, om het maar even kort door de bocht te omschrijven. Dus als je een baan in die branche nastreeft dan is het volgens mij zaak om je na de uiteraard verplichte basiskennis van HTML, CSS en een scripttaal te gaan specialiseren in het een of ander.

  Zoals ik al zei heb ik het zelf nooit geprobeert, maar ik heb de indruk dat men in het wereldje meer kijkt naar kennis dan naar het instituut dat er achter zit. Kun je omgaan met Zend, CodeIgniter, jQuery, heb je goede kennis van MySql, dat soort dingen wordt gevraagd. En Zend is Zend en jQuery is jQuery, dus als je dat beheerst maakt het volgens mij niemand een bal uit waar je dat hebt geleerd.

  Zoals gezegd, ik spreek niet echt uit ervaring, maar dat is wel de indruk die heb, zo dicht tegen 'het wereldje' aan.
 • Klopt wat je zegt. Ik ben momenteel bezig met de cursus Webdesigner van het NHA. Het is wel een beetje verouderd, aangezien het alleen met HTML werkt en niet met xHTML, maar het is allemaal duidelijk uitgelegd en is naar mijn mening een goede cursus om mee te starten wanneer je nog niks van scripten en codering af weet.

  Maar daar doe ik het ook voor; eerst de basis leggen, en dan pas verder kijken.

  En tja, specialiseren. Ik wil eigenlijk wel all-round worden, maar mijn hartje gaat toch uit naar het echte 'design' aspect.
 • Als je allround wilt werken dan ben je volgens mij meer op jezelf (ZZP) of hele kleine bedrijven aangewezen. Ik doe in beginsel ook alles zelf. Mijn hart gaat vooral uit naar het scripten, maar een doorgewinterde PHP specialist ben ik ook niet. Op deze manier kan ik prima websites leveren voor b.v. ZZPers of kleine bedrijven. En mocht een van de aspecten toch een grote specialiteit vereisen, dan ken ik nog wel wat webdesigners, (web)tekstschrijvers, een 'echte' PHP specialist en een SEO specialist.

  Overigens is HTML niet verouderd hoor. Het bestaat gewoon naast XHTML. Daar hebben we hier onlangs nog een discussie over gehad. Uiteraard is het wel belangrijk om geen deprecated HTML te gebruiken en je opmaak en structuur gescheiden te houden, maar dat zal elk zichzelf respecterend instituut je leren. Je hebt ook weinig rechtenstudies die uitgaan van het wetboek van 1927 :-)
 • [quote:8f46074bde="Gooly"]Uiteraard is het wel belangrijk om geen deprecated HTML te gebruiken en je opmaak en structuur gescheiden te houden, maar dat zal elk zichzelf respecterend instituut je leren. Je hebt ook weinig rechtenstudies die uitgaan van het wetboek van 1927 :-)[/quote:8f46074bde]Nou, het zal me niets verbazen als er nog genoeg cursusjes zijn die je tabellen voor layout aanleren, het center element als een valide optie naar voren schuiven en heel enthousiast worden van comic sans.

  Verder sluit ik me bij gooly aan, grotere webdesign bureaus zullen voor iedere taak een eigen mannetje hebben; niemand is expert in grafisch design, front-end en back-end ontwikkeling en heeft ook nog eens uitgebreid ervaring met Ruby, Java, Python en een klein beetje C#…typografie, usability, assesability en is daarnaast ook nog eens een goed tekstschrijver.
  Dus, je kan (heel) goed worden in een klein aantal dingen en een onderdeel zijn van een team van specialisten, of redelijk goed in genoeg dingen om in je eentje een commerciële website te bouwen van voldoende kwaliteit. Voor dat laatste zijn opleidingen minder belangrijk en meer dat je kan aantonen dat je in staat bent om het beloofde te produceren. En ik kan je vertellen die site die aan je account hangt is niet indrukwekkend ;-) .
 • [quote:f79297db81="Gooly"] Je hebt ook weinig rechtenstudies die uitgaan van het wetboek van 1927 :-)[/quote:f79297db81]

  Het hele copyrightgebeuren in onze internetsamenleving heeft anders als basis de auteurswet uit 1912. Dus als je dat als specialisatie voor je rechtenstudie kiest …. :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord