Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Wie gebruikt er HTML5 (en css3)?

Ger
3 antwoorden
 • De kogel is door de kerk we krijgen HTML5 en xhtml wordt begraven (soort van), momenteel heeft de specificatie (link) nog niet het stadium van "Candidate Recommendation" bereikt, en zal misschien pas tegen 2022 klaar zijn (link). Dat weerhoud de browsermakers er niet van om veel van de functionaliteit (die grotendeels stabiel is) al te introduceren.

  Gelukkig want als je naar sommige de dingen kijkt die worden geïntroduceerd zijn die enorm handig. Elementen als <header>, <footer>, <article>, <nav>, <section>, <hgroup> en veranderingen in de forms zijn supper handig, geen div-eritus meer, en veel meer sementische mogelijkheden. Alleen al de nieuwe DOCTYPE is een verademing; "<!DOCTYPE html>" ! "Ja, maar is dat srtick of transitional?" zal iemand zeggen, nou dat is vanaf nu allemaal 1 pot nat. Je elementen in hoofdletters?, attributen in hooftletters?, waarden van attributen tussen aanhalingstekens? Een afsluitende slash in elementen zonder sluitende tag? Je mag het allemaal zelf weten.

  Daar gaat enerzijds mijn webstandaards teen krom van staan maar als ik eerlijk is het een vooruitgang, geen gehannes meer strick/transitional, html of xhtml, kies een stijl en doe je ding het is allemaal html5.

  Er worden natuurlijk veel meer dingen geïntroduceerd en dan heb ik het nog niet eens gehad over CSS3 (Webfonts, tekst kolomen, tekst schaduw enz.), het wordt allemaal een stuk technischer maar je kan het zo ingewikkeld maken als je zelf wil.

  Dus wie gebruikt het al? Het enige wat je hoeft te doen is je DOCTYPE te veranderen en bent HTML5 aan het schrijven (met een klein Javascriptje (link) werkt het ook in de oude IE versies).

  Google slides: http://slides.html5rocks.com/
  Dive into HTML5: http://diveintohtml5.org/
  Boilerplate: verzameling van CSS en javascriptjes die oa HTML5 bruikbaar maken in IE en nog veel meer, teveel om hier op te noemen: http://html5boilerplate.com/

  [size=12:370eee5be6](als ik het zo terug lees zou ik zeggen dat ik in het promotie team zit…)[/size:370eee5be6]
 • Ik was er lange tijd terughoudend mee, beschouwde HTML5 en CSS3 een beetje als buzzwoorden die nog veel te ver weg waren. Verder speelde nog mee dat ik toch met name werk met systemen die in HTML4/XHTML1 geschreven waren, dus waarom dan moeilijk gaan doen?

  Dankzij Wordpress ben ik er inmiddels wel mee begonnen, maar nog wel enigzins beperkt. De sites die ik in Wordpress maak, voorzie ik als het even kan van een child theme gebaseerd op de nieuwste standaard template van Wordpress, nu dus Twenty Eleven. (child themes maken het leven een stuk gemakkelijker)

  Tweny Eleven is geschreven in HTML5/CSS3 en ik moet zeggen: in alle grote browsers werkt het prima. Dat was voor mij eerst het grote struikelblok, maar doordat ze HTML5 support aan oude browsers geven via javascript en ze goed nagedacht hebben over fallbacks voor oudere browsers die nog niet alles ondersteunen, werkt het prima.
 • Het gebruik van HTML5 hangt helemaal af van het feit of je de nieuwe mogelijkheden benut. M.i. heeft het geen zin om alleen de doctype te vervangen als je verder toch niets verandert, geef mij dan maar de zekerheid en restricties van XHTML Strict (inclusief juiste http-header, waar mogelijk). HTML5 is en blijft een buzz-woord, voor de meeste sites is het compleet onnodig en zijn de mogelijkheden van JavaScript en/of CSS veel belangrijker.

  Dat gezegd hebbende, HTML5 introduceert wel degelijk een aantal interessante en welkome toevoegingen. Waar de schoen een beetje wringt is dat juist die toevoegingen nog niet overal ondersteund worden. Ik denk dan aan het feit dat je aan alles een "data-bla"-attribuut kan meegeven, het definiëren van typen bij gebruikersinvoer, zelfs regexps, zodat de browser al een eerste verificatie kan doen. Mocht je dat nodig hebben (en zo kunnen inzetten dat het ook in iets minder recente browsers blijft werken) dan kan HTML5 veel voor je betekenen.

  Overigens kent ook HTML5 een XHTML-versie die ze liefkozend XHTML5 noemen. Het enige dat je daarvoor hoeft aan te passen is de MIME header (zoals vroeger) en je moet zorgen dat je code aan de XML-regels en HTML5-regels voldoet. Stuur je de MIME-header niet mee, dan is het gewoon geldig HTML5. (Dat noemen ze polyglot-documenten.) Dat laatste is voor mij sowieso het geval, dus ook in de toekomst zal ik XHTML-versies van websites blijven maken indien dat gewenst en mogelijk is, maar dat is een discussie op zichzelf.

  :D

  - Bas

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.