Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Enkele vragen m.b.t. keuze CMS

Fabian-NL
8 antwoorden
 • Hallo,

  Wij zijn bezig een bedrijf op te richten op het gebied van ‘Social Travelling’ (Social Media gecombineerd met reizen). Het is de bedoeling dat (steden-)reizigers op het wereldwijde portaal op zoek kunnen gaan naar personen (= matchingsysteem) die hen meer laten zien van hun stad/land. De portal wordt in feite een ‘meetingpoint voor ‘(onbetaalde) gidsen’. Reizigers krijgen een plek om wereldwijd vrienden te maken en hun wereld te vergroten.

  Uit onze eerste voorselectie komt Joomla als meest geschikte systeem naar voren. Vooral de grote diversiteit aan plug-ins en de flexibiliteit bij het (achteraf) aanpassen van de website gaven de doorslag bij deze keuze. Inmiddels hebben wij ons ook gericht op Drupal en twijfelen wij op dit moment aan wat voor ons het meest geschikte systeem is.

  Enkele eisen die we aan de website stellen zijn:


  Het moet een CMS zijn die als een goed draaiende portal kan fungeren;

  Een uitgebreide profielfunctie voor de geregistreerde gebruikers ( met o.a. een chatfunctie, private message, video's uploaden, etc. )

  Een matchingsysteem (voor het zoeken naar geschikte gidsen op basis van een ingevuld profiel ) - dit is onze allerbelangrijkste eis

  Een rankingsysteem (voor beoordelen van de gidsen);

  De mogelijkheid om video’s/foto’s te uploaden;

  De website moet multi-langual zijn

  Onze belangrijkste vraag is: Kijkend naar bovengenoemde eisen die we stellen aan de website; wat vind jij van Joomla als 1e keuze? Of vind je Drupal een geschikter systeem voor de eisen die wij stellen aan de website? Zou je dit kunnen onderbouwen?

  Verdere opmerkingen en/of tips zijn natuurlijk welkom!
 • De keuze is vaak ook een persoonlijke voorkeur. Zelf zou ik nooit voor Drupal of Joomla kiezen, maar voor Wordpress. Er is weinig dat kan tippen aan Wordpress als het gaat om flexibiliteit een plugins.

  Met Drupal zal het ongetwijfeld ook kunnen, al loop je dan ook tegen het probleem aan dat het aantal ontwikkelaars daarvoor een stuk minder en en Drupal zelf ook veel complexer. Je zult dus echt op zoek moeten naar een hele goede partij die je hierbij kan helpen.
 • Ik ben het niet met Ger eens. Wordpress is een heel goed systeem voor blog-achtige websites, met name omdat het vrijwel geen kennis of moeite kost om het snel op te zetten. Het is voor mij inmiddels een tijdje geleden is dat ik Wordpress-sites heb gemaakt en aangepast, maar daar word je niet echt blij van. Verder heeft Wordpress geen goed systeem om problemen te voorkomen wanneer je een aangepaste installatie moet upgraden. Als laatste heeft Wordpress geen [i:7fbbee2506]native[/i:7fbbee2506] ondersteuning voor meerdere talen.

  Joomla ken ik alleen van naam en een middagje ermee spelen. In mijn (beperkte) ervaring is het te vergelijken met Wordpress, maar biedt het iets meer geavanceerde functionaliteit.

  Toevallig heb ik dit voorjaar voor het eerst met Drupal gewerkt. In één woord: fantastisch! Kaal is er niet zoveel te zien, je moet echt een groot deel zelf doen. Het kost je zeker weten meer tijd om op te zetten dan Wordpress of Joomla. Overigens is de Drupal-community erg gedreven en vrij groot, dus ik denk niet dat het op dat punt onderdoet voor Wordpress. De kracht van Drupal zit in de ontwikkeltools die ze uitbrengen (bijv drush en Quickstart), de grote flexibiliteit van de manier waarop je de verschillende onderdelen van de site kunt combineren/aanpassen/filteren, de vele modules die op professionele wijze ervoor ontwikkeld worden, en natuurlijk de [i:7fbbee2506]native[/i:7fbbee2506] ondersteuning voor meertaligheid.

  Nadelen zijn er uiteraard ook. Zo is de leercurve vrij stijl, is de tijd die je kwijt bent aan het opzetten langer dan bij andere systemen en zijn niet alle hostingproviders geschikt om een populaire Drupalsite te draaien. Als je het goed wil doen zou ik echter altijd Drupal aanraden boven de andere systemen, simpelweg omdat het vanaf de grond is opgebouwd met professionele complexe sites in het achterhoofd, en niet als een blog-en-nog-wat-meer-systeem.

  - Bas
 • [quote:ad12a25f6a="BasHamar"]Wordpress is een heel goed systeem voor blog-achtige websites, met name omdat het vrijwel geen kennis of moeite kost om het snel op te zetten. Het is voor mij inmiddels een tijdje geleden is dat ik Wordpress-sites heb gemaakt en aangepast, maar daar word je niet echt blij van. Verder heeft Wordpress geen goed systeem om problemen te voorkomen wanneer je een aangepaste installatie moet upgraden. Als laatste heeft Wordpress geen [i:ad12a25f6a]native[/i:ad12a25f6a] ondersteuning voor meerdere talen.[/quote:ad12a25f6a]Ik wil hier geen discussie starten over wel of geen Wordpress, maar ik vind dat je Wordpress hier toch echt te kort doet. Ik heb het afgelopen jaar meerdere sites in Wordpress opgezet, maar niet één daarvan heeft ook maar vaag iets weg van een blog.

  Zoals ik al zei: de kracht van Wordpress zit 'm in de plugins. In de basis is Wordpress een heel lichtgewicht systeem, en daar houd ik juist van: geen overbodige ballast die je toch niet gebruikt. Simpelweg een stukje gebruikersmanagement, een stukje content management en de rest 'zoek je maar uit'. Prima, zo zie ik het graag.
  Zo ook met de multilingual module. Geen standaard onderdeel van het systeem, want 80% van de sites heeft daar toch geen behoefte aan. Voor de overige 20% heb je aan WPML een goede plugin. Goed, dat kost een paar tientjes, maar als je een dergelijke site wil opzetten moet je zo'n investering toch wel durven te maken.

  Zo geldt het eigenlijk voor alles. Ik ben nog geen functie tegengekomen in Wordpress waarvoor geen plugin beschikbaar was of die ik relatief eenvoudig zelf kon maken.
 • Oké, geen welles/nietes-discussie. Laat ik het dan omdraaien.

  Als je een portal gaat schrijven die zwaar leunt op een zelf te ontwerpen data-model en database-model en je wil die integreren met een bestaand CMS, dan zal zo'n CMS aan een aantal voorwaarden moeten voldoen.

  [list:582fa5c376]
  [*:582fa5c376]Het moet ondersteuning bieden voor het integreren van het genoemde data-model op een manier die in hoge mate modulair is maar wel een goede integratie kent in de weergavemogelijkheden van de site.
  [*:582fa5c376]Bij een complex data-model is de kans groot dat delen van het CMS aangepast moeten worden. Je wil dan een CMS dat hierin voorziet op een manier dat je gewoon kunt upgraden naar een nieuwere versie zonder veel tijd kwijt te zijn aan het (opnieuw) aanpassen van het CMS bij iedere update.
  [*:582fa5c376]Je wil een systeem dat in hoge mate toestaat om gebruikers of groepen gebruikers bepaalde rechten toe te wijzen.
  [/list:u:582fa5c376]

  Er is uiteraard meer, maar dit is een aardig begin. Als je dan de verschillende CMS-en tegen elkaar afweegt dan scoort Drupal hier beter op dan Wordpress en Joomla. Begrijp me goed, Wordpress is een mooi systeem voor blogs en websites die bestaan uit vooral statische pagina's, maar het is (naar mijn mening) niet geschikt voor een in hoge mate zelfgeschreven CMS dat moet werken met veelal dynamische data. Het is je goed recht om het niet met me eens te zijn, maar dit is mijn ervaring ermee.

  - Bas
 • Och, naar mijn mening moet dat met Wordpress allemaal prima kunnen. Maar goed, daar is de TS niet mee geholpen.

  Overigens: als je het heel sec gaat bekijken, vraag ik me af of de TS niet veel beter een MVC framework kan gebruiken als Yii
 • [quote:eb0d79e06a="Ger"]Och, naar mijn mening moet dat met Wordpress allemaal prima kunnen. Maar goed, daar is de TS niet mee geholpen.[/quote:eb0d79e06a]
  In het Engels hebben ze daar een toepasselijke uitdrukking voor: "Let's agree to disagree". :)

  [quote:eb0d79e06a="Ger"]Overigens: als je het heel sec gaat bekijken, vraag ik me af of de TS niet veel beter een MVC framework kan gebruiken als Yii[/quote:eb0d79e06a]
  Yii ken ik niet, maar ik ben van mening dat je altijd (waar mogelijk) een MVC-aanpak moet gebruiken.

  - Bas
 • Voor de verschillen tussen Joomla en Wordpress is het misschien aardig om deze serie in de gaten te houden. Als het goed is komen er nog delen bij.

  - Bas

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.