Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

een site opbouwen met behulp van layers, goed idee??

None
22 antwoorden
 • hoi,

  ik ben echt stapje voor stapje bezig, steeds weer nieuwe dingen te proberen, voor mijn site(s), en voor mijn eigen kennis.
  na xhtml, css, formulieren en nog veel meer, ben ik nu aangekomen bij de layers.
  een week of wat geleden vroeg ik nog wat een layer was, inmiddels weet ik dat al. eigenlijk zijn die layers behoorlijk handig, en daar gaat mijn vraag ook over: is het een goed idee, om de pagina algemeen te verdelen in twee of drie layers?
  bijv:
  een voor de navigatie,
  een voor de algemene inhoud, en
  een voor het onderschrift en de plaatjes

  is dat een goed idee, of kan ik dit beter laten varen?
  en plaatjes, kun je die wel beter in hun eigen layer plaatsen?
  en, klopt het, dat een layer in een eigen div hoort?

  [edit]
  als ik met een WYSIWYG editor een layer invoeg, komt er [code:1:d963570c3e]z-index:1[/code:1:d963570c3e] dit in de style defenitie van de div geplaatst. als ik dit weglaat, zie ik geen verschil. is dit atribuut nodig?
  [/edit]

  bedankt,

  jules
 • De z-index heeft alleen nut, als je layers over elkaar legt. En dan alleen nog als je de weergave volgorde laat afwijken van de plaatsingsvolgorde.
 • is het dan zoiets als welke layer bovenop ligt, en welke daaronder?
  zo ja, dan begrijp ik het wel, en heb het dus ook niet nodig.
 • Persoonlijk ben ik van mening dat het gebruik van layers voor layout altijd een goed idee is, zie ook de lopende discussie daarover. Hoe je dit indeelt hangt natuurlijk af van wat je wil bereiken, misschien kun je een schets plaatsen ofzo… Maar zoals ik het nu kan beoordelen is de indeling goed. Plaatjes kunnen in een <div> kan maar dat is niet noodzakelijk. Ook hier geldt: hangt ervan af wat je wil bereiken.

  Ja, een layer maak je met <div>. Er bestaat ook <layer> maar deze tag wordt alleen goed ondersteund door NN4, <div> is onderdeel van de standaarden.

  De z-index bepaalt welk van de evt. overlappende layers bovenop ligt. Standaard is dit de laatste in de code (toch?) maar dit kan je veranderen door z-index, waarbij z staat voor de as loodrecht op het x/y-stelsel oftewel de diepte. Hoe hoger het getal, hoe hoger de layer ligt.

  - Bas
 • [quote:6f1e54555a="BasHamar"]… zie ook de lopende discussie daarover.[/quote:6f1e54555a]
  welke discussie loopt daar dan over?[quote:6f1e54555a="BasHamar"]…De z-index bepaalt welk van de evt. overlappende layers bovenop ligt…Hoe hoger het getal, hoe hoger de layer ligt.
  [/quote:6f1e54555a]
  zo iets dacht ik al, nu weet ik het zeker.

  schets:
  [img:6f1e54555a]http://members.home.nl/juleswijers/downloads/screenshot.jpg[/img:6f1e54555a]
  vak 1: de navigatie (plaatje hoort bij nav.)
  vak 2: de algemene inhoud
  vak 3: de overige plaatjes en onderschrift.

  is dit zo een beetje een goede verhouding, of moet je zorgen, dat het hele "vel" bedekt is? zou het zo kunnen, of raad je / raden jullie dit mij af?

  bedankt,

  jules
 • Discussie: Het grote "tabellen - wel of niet" topic

  Ik zou het net wat anders doen dan in de schets… De rode lijnen zijn borders van <div> die direct in <body> staan, de groene lijnen zijn van geneste <div>.

  [img:9b7317d7a2]http://www.basje.com/temp/screenshot2.jpg[/img:9b7317d7a2]

  Op deze manier is het geheel een stuk flexibeler.

  - Bas
 • Dat zou een goede verdeling kunnen zijn. Als je het juiste mim-type meestuurt is het geheel al bedekt door het html element anders door het body element.

  Probeer te zorgen dat alles betekenis heeft binnen je site. En dat je geen span (inline layer) gaat gebruiken om te laten zien dat iets belangrijker is, daarvoor heb je gewoon markup, zoals <em>, <strong> en ook wel gebruikt <em><em> of <strong><em>.

  Daarnaast is het de bedoeling om layers uiteindelijk weg te kunnen laten. Ze lijken nu wel handig, maar bijvoorbeeld bij een lijstje links, zou je net zo goed het ul element kunnen stylen en plaatsen, maar voor het overzicht vind ik ze zelf ook handig.

  Soms is het trouwens wel handig om een layer te hebben die om alles heenzit. Als je bijvoorbeeld de inhoud wilt centeren of je wilt alles niet breder maken dan zoveel em,ex,px.

  -termin8or
 • [quote:e4d6d72547="termin8or"]…Als je het juiste mim-type meestuurt…[/quote:e4d6d72547]
  zou je dit aub even toe willen lichten? mim? nooit van gehoord…
  [quote:e4d6d72547="termin8or"]…dat je geen span (inline layer) gaat gebruiken om te laten zien dat iets belangrijker is, daarvoor heb je gewoon markup…[/quote:e4d6d72547]nooit geweten dat span ook een soort van layer was! ik zal het meteen aan gaan passen.
  [quote:e4d6d72547="termin8tor"]…is het trouwens wel handig om een layer te hebben die om alles heenzit. Als je bijvoorbeeld de inhoud wilt centeren of je wilt alles niet breder maken dan zoveel…[/quote:e4d6d72547]
  en weer een handige tip voor mijn website!
  (nog even en mijn site is gewoon perfect! :wink:

  doei
  jules
 • Hmm.. klein spelfoutje aan mijn kant. Het is mime-type.

  http://www.xml.com/pub/a/2003/03/19/dive-into-xml.html

  -termin8or
 • ok, ik volg het nog allemaal,
  maar is dit:[code:1:54c0f18e47]
  <div id="layer1" style="width:700px; height:500px; position:absolute; left:1px; top:1px; z-index:1;">

  de tekst in de layer

  </div>
  [/code:1:54c0f18e47]
  een goede manier om een layer te maken? hoort daar verder geen code meer bij?

  jules
 • [quote:ce98d70a18="juleswijers"]…een goede manier om een layer te maken? hoort daar verder geen code bij…[/quote:ce98d70a18]Tja, het is een layer. Punten van verbetering zijn als volgt. De tekst in de layer heeft momenteel geen enkele waarde. Denk er is over om er bijvoorbeeld het element p omheen te zetten.
  Alle waarden zijn statisch veranderen is onmogelijk in MSIE, maar opzich is dat niet zo'n heel groot probleem.
  Ik denk dat het ongeveer wel klopt. De bedoeling van layers is trouwens niet om alles absoluut te gaan positioneren hoor.

  -termin8or
 • ok.
  nu weer het volgende:
  [code:1:75140f2183]
  <div id="laatstbijgewerkt" style="position:absolute; top:510px;">
  Laatst bijgewerkt op: 25-05-2003
  </div>
  [/code:1:75140f2183]
  dit is de "laatste" div, die moet onderaan komen te staan. daar zorgt de top:510px voor. maar hoe centreer ik dit ding nu?
  ik heb vanalles geprobeerd, zoals text-align : center; etc, maar het lukt me niet om dat ding
  1: onder te krijgen
  2: te centreren
  die twee krijg ik niet samen, om een of andere reden.
  erg vaag.
 • Ten eerste: Dit soort dingen staan al op het forum!
  Ten tweede: Met position:absolute gaat dat niet werken.

  -termin8or
 • Ik heb idd al eens de vraag gesteld hoe je een layer moet centreren… Zoek op dit forum maar eens naar "margin-left: auto;" en "text-align: center;" dan moet je dat artikel kunnen vinden. Het probleem zit 'm in het feit dat IE anders reageert dan Mozilla, maar dat staat er allemaal uitgelegd.

  Als je layers geen z-index en geen position meegeeft dan komen ze allemaal onder elkaar te staan wat me in jouw geval ook de juiste manier lijkt. Daarnaast kan je beter de CSS in een apart bestand zetten, maar dat wist je natuurlijk allang!

  ;)

  - Bas
 • plannen gewijzigd.
  ik heb jou topic doorgelezen, maar om een plaatje horizontaal te centreren in een layer, daar is volgens mij geen perfecte oplossing voor.
  dus dat plaatje laat ik gwoon in een <p> staan, met in de css "center".
  waarom moeilijk doen als … juist.
  toch bedankt,
  ik heb nu in ieder geval al een aantal layers GOED toegepast, met de opmaak in de css.
  (maar dat staat nog niet online)

  bedankt voor de antwoorden,

  jules
 • [quote:d08f8372b5="juleswijers"]dus dat plaatje laat ik gwoon in een <p> staan, met in de css "center".
  waarom moeilijk doen als … juist.[/quote:d08f8372b5]Is jouw standaard en enige browser MSIE…. juist!

  -termin8or
 • toevallig heb ik ook nog opera en mozilla, maar ik gebruik ie ja.
  wat bedoel je??
 • Je bent op de goede weg :)

  Maar toch nog even een aandachtspuntje en het was volgens mij al eerder gezegd:

  Niet alles met position:absolute gaan positioneren. Dat is absoluut niet handig en op een gegevens moment kom je waarschijnlijk in de problemen.. helemaal als je content dynamisch is, maar dat zal wel niet ;)

  Het mooie is dat je divs ook [b:634d31b223]relative[/b:634d31b223] kunt positioneren, dus een div positioneren ten opzichte van een andere div bijvoorbeeld. Dat is een stuk flexibeler! :)
 • ja, daar kwam ik net ook achter.
  zoals ik in de eerste post in dit topic zei:
  ben net begonnen met layers, en ga dus stapje voor stapje.
  nu snap ik ook eigenlijk het doel van layers pas.
  het komt allemaal nog wel, ik ben in ieder geval druk bezig.

  tnx,
  jules
 • [quote:19f258ac3c="juleswijers"]toevallig heb ik ook nog opera en mozilla, maar ik gebruik ie ja.[/quote:19f258ac3c]MSIE is de enige die block-level elementen centreert als text-align:center; aanstaat.

  //me dacht even dat <img /> een block-level element was en dat jij daarom dus alleen met MSIE werkte waar het dus gecentreerd zou worden.
  <img /> moet echter een inline element zijn aangezien: "<p> can't contain block-level elements including p itself", waaruit blijkt dat <img /> inline moet zijn aangezien deze binnen p mag voorkomen.

  -termin8or

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.