Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

hoe klein kan een <img> tag

Anoniem
Johnny321
8 antwoorden
 • Ik heb een <img> tag alverkleind tot dit:
  [code:1:80c9625a0e]<img class="vakje" src="images/gif/vakje.gif" alt="geel vakje">[/code:1:80c9625a0e]

  In CSS gedeelte staat dit[code:1:80c9625a0e].vakje {
  margin-left: 15px;
  vertical-align: middle;
  width: 14px;
  height: 14px;
  border: 0px;
  }[/code:1:80c9625a0e]
  Nu m'n vraag. Kan er nog meer van de <img> tag af? Ik kan voor 'alt="geelf vakje"' geen synoniem vinden die in CSS kan. Iemand anders?

  ps. kan ook de 'url' in css? Ik heb al [code:1:80c9625a0e]url("images/gif/vakje.gif");[/code:1:80c9625a0e]geprobeerd, maar werkte niet.
 • Ik neem aan dat het gewoon een element is om de boel vorm te geven, niet een element dat informatie (zoals een foto, een diagram, een grafisch menu of een logo) moet overbrengen. In dat geval is alt="" veel beter dan alt="geel vakje".
 • en alt helemaal weglaten? 'mag' dat wel?
 • Alt kan niet met CSS, het is onderdeel van de basislaag (structuur) en moet dus altijd getoond worden. Hoewel je verplicht bent om een img-tag van een alt-attribuut te voorzien is het niet verplicht er iets in te zetten. Alleen als het een meerwaarde heeft indien het plaatje niet getoond wordt moet je het plaatje van een alternatieve tekst voorzien.

  - Bas
 • http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/html/alt.html
 • [quote:6a8b4f8ffa="Johnny321"]en alt helemaal weglaten? 'mag' dat wel?[/quote:6a8b4f8ffa]
  Het [i:6a8b4f8ffa]kan[/i:6a8b4f8ffa] wel, maar als je valid code wilt schrijven mag je de alt niet weglaten. In elk geval niet bij de nieuwere HTML varianten en bij XHTML.

  Via de CSS kun je wel een achtergrondplaatje meegeven aan elementen. Bijvoorbeeld:

  [code:1:6a8b4f8ffa]
  <head>
  <title>Vakje</title>
  <style>
  p.vakje span {
  background: url("vakje.gif") center;
  display: block;
  float: left;
  width: 14px;
  height: 14px;
  }
  </style>
  </head>

  <body>
  <p class="vakje">
  <span></span>
  <span></span>
  <span></span>
  <span></span>
  </p>
  </body>
  </html>
  [/code:1:6a8b4f8ffa]
  Hier heb ik voor het gemak de class "vakje" aan het P element meegegeven, zodat je het niet voor elke span hoeft te herhalen. In plaats van P kun je natuurlijk ook een overspannende span of div gebruiken: [b:6a8b4f8ffa]span.vakje span { … }[/b:6a8b4f8ffa]. Als het slechts om één element gaat is [b:6a8b4f8ffa]span.vakje { … }[/b:6a8b4f8ffa] uiteraard voldoende.

  Maar of dit helemaal is wat je zoekt weet ik niet, want ik laat hem hier wel links 'floaten', dus zoiets als: [b:6a8b4f8ffa]tekst [vakje] tekst [vakje][/b:6a8b4f8ffa] is met bovenstaand voorbeeld niet mogelijk. Het hangt er dus helemaal van af wat je precies met dat gele vakje wilt bereiken. Post maar eens een stukje van je HTML code of een link naar jouw pagina.

  [size=10:6a8b4f8ffa]En de HTML hoort natuurlijk ook nog een DOCTYPE te hebben. ;)[/size:6a8b4f8ffa]
 • [quote:7d01710e95="MORA"]Ik neem aan dat het gewoon een element is om de boel vorm te geven, niet een element dat informatie (zoals een foto, een diagram, een grafisch menu of een logo) moet overbrengen. In dat geval is alt="" veel beter dan alt="geel vakje".[/quote:7d01710e95]
  Als je gele vlakje zo weinig informatie waarde heeft/geeft, dan kan je em beter in cd opmaak / css zetten. Een <img/> zonder alt hoef dus denk ik nooit voor te komen.

  edit: Mora zegt het nu eigenlijk al (in andere woorden)
 • Ai, laat ALT _nooit_ weg. Als het plaatje dan uitstaat wordt de UA geacht SRC te laten zien. als ALT geen waarde heeft, of een spatie of ander teken indien gepast bij een plaatje dat alleen voor presentatie dient, wordt dat getoond. Wat dus vele malen beter is voor accessibility.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.