Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Lettertype - welk het best te gebruiken.

Anoniem
Egor Kloos
15 antwoorden
 • Kort maar krachtig.
  'k Gebruik nu Verdana, maar gehoord dat dat niet op elke pc zit (linux en mac dacht ik). Duz nu m'n vraag. Welk lettertyp te gebruiken voor een 'vrij neutrale' site. (soort vervanger voor Verdana zeg maar :D )
 • ja kan toch meerdere fonts aangeven in je font tags. Nog mooier is het om een css bestandje op te nemen in je html.

  Bekijk de source van dit forum maar eens.
  deze maakt hier ook gebruik van :

  [code:1:fc43f447bf]
  font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 11px; color: #444444; line-height: 125%;
  [/code:1:fc43f447bf]

  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/templates/ct/ct.css
 • Ik ben al bezig met CSS, ben aan het 'tabellen-uitslopen-plan' bezig :lol: , maar wat ik me nu afvraag. Welk lettertyp is op vrijwel _alle_ (afgekeken van termin8ter) computers ongveer hetzelfde d'r uitziet
 • Op zeldman.com stond een half jaar geleden een perfecte link, maar ik kan 'm niet meer vinden en hij staat ook niet in mijn bookmarks. Iemand die 'm nog ergens heeft rondslingeren?

  - Bas
 • @bashamar

  deze ?
  http://www.thenoodleincident.com/tutorials/box_lesson/font/#screens
  264 screenshots :)
 • Verdana is dus niet perfect, ook niet met meerdere fonts omdat het op Windows er veel groter uitziet dan op de Mac. Dat is 1. En aangezien mensen altijd kleine fonts gebruiken wordt dat dus onleesbaar. Daarnaast zou iemand is Verdana niet kunnen hebben, dan is het dus op beide platforms onleesbaar :-)

  Een van de vele sites hierover: http://www.xs4all.nl/~sbpoley/webmatters/verdana.html
 • [quote:b4d3c7c637="Error404"]deze ?[/quote:b4d3c7c637]Nee, deze! Hier staat precies beschreven wat de meest voorkomende fonts zijn.
  [quote:b4d3c7c637="termin8or"]Verdana is dus niet perfect[/quote:b4d3c7c637]Geen enkel lettertype is perfect.[quote:b4d3c7c637="termin8or"]ook niet met meerdere fonts omdat het op Windows er veel groter uitziet dan op de Mac. […] En aangezien mensen altijd kleine fonts gebruiken wordt dat dus onleesbaar.[/quote:b4d3c7c637]Is dit dan niet gewoon een ontwerpfout? Je zou sowieso een relatieve fontgrootte moeten gebruiken![quote:b4d3c7c637="termin8or"]Daarnaast zou iemand is Verdana niet kunnen hebben, dan is het dus op beide platforms onleesbaar[/quote:b4d3c7c637]Vandaar dat je altijd meerdere fonts opgeeft, zodat de browser een alternatief kan laten zien. Je eindigt altijd met "serif", "sans-serif" of "monospace" zodat de browser weet wat voor soort font hij moet tonen indien geen van de lettertypen aanwezig is (wat bij goed ontwerp redelijk onwaarschijnlijk is).

  - Bas
 • [quote:0593c642a2="Bas"]Is dit dan niet gewoon een ontwerpfout? Je zou sowieso een relatieve fontgrootte moeten gebruiken![/quote:0593c642a2]En wie zegt dat daarmee het probleem is opgelost? -> is dus niet zo.[quote:0593c642a2="Bas"]Vandaar dat je altijd meerdere fonts opgeeft, zodat de browser een alternatief kan laten zien. Je eindigt altijd met "serif", "sans-serif" of "monospace" zodat de browser weet wat voor soort font hij moet tonen indien geen van de lettertypen aanwezig is (wat bij goed ontwerp redelijk onwaarschijnlijk is).[/quote:0593c642a2]Je mist het punt. Verdana is veel te groot. Mensen kiezen wellicht 'font-size:70%' oid en als mensen dan een ander font krijgen is dat veel te klein voor dat andere font (maar niet voor Verdana op Windows, wel op Mac, etc.).

  -Anne
 • font-size-adjust zou dit moeten verhelpen, maar wordt voor zover ik weet nog niet echt ondersteund.
  Ik zou gewoon Verdana blijven gebruiken.
  Als je echt bezoekers hebt die linux of een mac gebruiken, dan pas zou ik me er zorgen om gaan maken.
 • [quote:48649880ee="termin8or"]Je mist het punt. Verdana is veel te groot. Mensen kiezen wellicht 'font-size:70%' oid en als mensen dan een ander font krijgen is dat veel te klein voor dat andere font (maar niet voor Verdana op Windows, wel op Mac, etc.)[/quote:48649880ee]Dit probleem is echt nieuw voor mij. Ik gebruik praktisch altijd Verdana en ik test mijn sites op Windows, Linux en Mac. Nog nooit problemen gezien… Weet je zeker dat dit geen theoretisch probleem is?

  - Bas
 • Lees deze nou is... ;-)

  Ik zie het ook regelmatig op www-style en ciwa.stylesheets voorbijkomen. -> Dat mensen er veel commentaar op hebben en de meeste daar weten wel waar ze het over hebben.
 • Niet alles [understatement] van wat is geschreven is waar, lijkt op de waarheid of is zelfs maar remote een beetje waar.

  Men spreekt elkaar zovaak tegen, je kunt het nooit iedereen naar de zin maken, maar wel zoveel mogelijk, en dan ga ik naast Bas staan; verdana is een hele goede keuze.
 • Dankje voor de meningen. Het blijft toch maar gewoon Verdana, de meeste mensen zijn hier voor duz. :D
 • [quote:0e9bee2114]Niet alles [understatement] van wat is geschreven is waar, lijkt op de waarheid of is zelfs maar remote een beetje waar.[/quote:0e9bee2114]Meeste van die mensen zijn wel export op het gebied van fonts e.d., maar dat maakt zeker niet zoveel uit? :D
 • [quote:5eda3e2f3d="termin8or"]Verdana is dus niet perfect, ook niet met meerdere fonts omdat het op Windows er veel groter uitziet dan op de Mac. Dat is 1. En aangezien mensen altijd kleine fonts gebruiken wordt dat dus onleesbaar. Daarnaast zou iemand is Verdana niet kunnen hebben, dan is het dus op beide platforms onleesbaar :-)

  Een van de vele sites hierover: http://www.xs4all.nl/~sbpoley/webmatters/verdana.html[/quote:5eda3e2f3d]

  Idd dat probleem heb(had) ik hier, misschien wel vooral op dit forum. Ik heb dan maar de vrije keuze door websites weg gelaten en standaard grootte en (luxi) Sans-Serif gekozen.
  Het beperkt misschien sommige designs, maar het is beter dan verdana (breedfont).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.