Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

directory listing: tabel semantisch correct?

Anoniem
None
18 antwoorden
 • Ik ben bezig om een directory structuur te weergeven. Simpel gezegd, ik wil de 'index of' pagina's (van apache) nabootsen. Ik ben al aardig ver gekomen, maar nu wil ik de data goed semantisch weergeven.

  Zijn tabellen beter dan lijsten? Tabellen zijn beter geschikt om de complexe data te weergeven, maar ik kan niet over het gevoel dat die minder samantisch correct zijn als (geneste) lijsten.

  Wat moet ik doen?

  [edit]
  Ik zie dat html4.1 ook nog een <dir> element heeft, maar die is deprecated. W3C raad de <ul> aan in zijn plaats, dus misschien toch lijsten?
  [/edit]
 • Ik zou zoiets "simpels" als een dir lijst gewoon in een (de naam zegt het al) list doen…

  t.
 • Ligt er een beetje aan wat je wil tonen. Onderstaande is een simpele lijst
  http://www.melaman2.com/tvshows/mp3/

  Maar bijvoorbeeld deze link, http://dl.iskon.hr/mp3/, vind ik een typisch voorbeeld waar een table beter op z'n plaats is.

  Dus wat wil je exact gaan tonen?
 • [quote:c7b37866d8="Annie"]Ligt er een beetje aan wat je wil tonen. Onderstaande is een simpele lijst
  http://www.melaman2.com/tvshows/mp3/

  Maar bijvoorbeeld deze link, http://dl.iskon.hr/mp3/, vind ik een typisch voorbeeld waar een table beter op z'n plaats is.

  Dus wat wil je exact gaan tonen?[/quote:c7b37866d8]http://dl.iskon.hr/mp3/ is waar ik op doel. Je hebt hier meerdere eigenschappen van één object (link), en dat is een beetje moeilijk om semantisch goed te weergeven.
 • Zou het zo mooi uitlijnen van de kolommen uberhaupt fatsoenlijk met lijsten te doen zijn als in
  http://dl.iskon.hr/mp3/ ?
 • [quote:4bf71b2dbc="[m]"]http://dl.iskon.hr/mp3/ is waar ik op doel. Je hebt hier meerdere eigenschappen van één object (link), en dat is een beetje moeilijk om semantisch goed te weergeven.[/quote:4bf71b2dbc]
  Waarom is dit moeilijk om 'semantisch' correct weer te geven? Dit is een klassiek voorbeeld van data die in een table thuishoort. Het enige wat je moet doen, is tableheaders toevoegen.

  Tables zijn niet altijd slech. hoor ;)
 • Het gebruik van een lijst is bedoeld voor het opsommen van een enkel gegeven van een item. Aangezien je meerdere gegevens van een item wilt tonen, gebruik je dus een tabel.
 • Ik denk dat voor het jaar 2005 semantische correctheid echt 'uit' is.
  Ik zou voor geneste <table>'s met hier en daar wat verdwaalde <font> en <b> tags gaan.
 • [quote:af45a84761="mw22"]Ik denk dat voor het jaar 2005 semantische correctheid echt 'uit' is.
  Ik zou voor geneste <table>'s met hier en daar wat verdwaalde <font> en <b> tags gaan.[/quote:af45a84761]Mooi!

  Dan hoef ik ook geen zorgen te maken over zoekmachines!
 • Zoekmachines maken zich niet zo druk over html, die kijken meer naar tekst en urls. Overigens denk ik dat je eigenlijk syntactisch (juiste schrijfwijze) bedoelt. Semantisch is wat anders (uitleg of betekenis van taal of woorden).
 • Taaltechnisch heb je natuurlijk helemaal gelijk Gerben! Maar ik denk dat [m] toch meer zoiets als dit bedoelt:

  [i:0f05c1aa3c]"Het Semantisch Web (in het Engels: Semantic Web) is een World Wide Web waarbij de informatie geannoteerd is middels metadata, zodat het ook door machines leesbaar is. Zo kunnen er automatisch relaties binnen en tussen documenten gelegd worden. Het World Wide Web Consortium heeft hiervoor de RDF-standaard ontwikkeld."[/i:0f05c1aa3c]
 • RDF is toch wel een heel andere tak van sport dan html. Het is een bepaald soort XML, vooral gebruikt om links, beschrijvingen daarvan, en enkele andere gegevens, door te geven. Maar ook daar heb ik zo mijn twijfels, of het woord semantisch wel op zijn plaats is. Wat in die definitie beschreven wordt, heeft meer met associatie van doen.
 • syntax zeg wat over de schrijfwijze/regels, semantiek iets over de betekenis ervan.

  Als je syntactisch over html praat heb je het over de <> die worden gebruikt om een tag (ook onderdeel van de syntax) te openen en sluiten en over het skippen van newlines en meer dan 1 spatie.

  Als je het sematisch over html hebt, dan heb je het over de betekenis van een in de juiste syntax beschreven element. Wat zegt <address> of <p> over de tekst die ertussen staat?

  De vraag gaat erom welke elementen de juiste semantische waarde geeft aan een directorystructuur, niet hoe dat element uiteindelijk in elkaar zal zitten. Semantiek is dus wel het juiste woord.
 • Eigenlijk zou je voor een directory-listing de <dir> tag moeten gebruiken:
  http://www.handleidinghtml.nl/html/elementen/dir.html

  Het is dan wel afgekeurd in html4, maar browser gooien eigenlijk nooit oude tags overboord, dus het zal nog steed perfect bruikbaar zijn.
 • [quote:07a06cd200="mw22"]Eigenlijk zou je voor een directory-listing de <dir> tag moeten gebruiken:
  http://www.handleidinghtml.nl/html/elementen/dir.html

  Het is dan wel afgekeurd in html4, maar browser gooien eigenlijk nooit oude tags overboord, dus het zal nog steed perfect bruikbaar zijn.[/quote:07a06cd200]Dat had ik al bedacht (zie eerste bericht), maar ik wil zo futureproof mogelijk zijn. Ik denk dat ik daarom voor de geneste lijsten gaan. Niet dat ik bang van tabellen ben, maar omdat ik niet een directorylisting (de naam zegt het eigenlijk al, listing) echte test-data zijn. Voor mijn gevoel zijn tabellen echt alleen voor labresulaten, enquête's, etc.
 • Dat zie je dan toch verkeerd. Niemand geeft zo'n stricte waarde aan tabellen, ook het w3c niet. Dit is typisch data dat in een tabel past. Er zijn verschillende kolommen te maken die bij alle rijen terugkomen.

  omschrijving van tables van het w3c:

  [quote:e35bb2575f]The HTML table model allows authors to arrange data – text, preformatted text, images, links, forms, form fields, other tables, etc. – into rows and columns of cells.[/quote:e35bb2575f]
 • [quote:5c294e2d47="mw22"]Het is dan wel afgekeurd in html4, maar browser gooien eigenlijk nooit oude tags overboord, dus het zal nog steed perfect bruikbaar zijn.[/quote:5c294e2d47]
  Als het deprecated is, dan is het natuurlijk helemaal niet de bedoeling dat je deze gaat gebruiken. Het mag wel, maar het wordt afgeraden omdat ondersteuning in latere versies kan verdwijnen. Niet slim dus.
  [quote:5c294e2d47="[m]"]
  Dat had ik al bedacht (zie eerste bericht), maar ik wil zo futureproof mogelijk zijn. Ik denk dat ik daarom voor de geneste lijsten gaan. Niet dat ik bang van tabellen ben, maar omdat ik niet een directorylisting (de naam zegt het eigenlijk al, listing) echte test-data zijn. Voor mijn gevoel zijn tabellen echt alleen voor labresulaten, enquête's, etc.[/quote:5c294e2d47]
  Het w3 geeft je gelijk voor wat betreft het gebruik van een list, zoals je hier ziet: http://www.w3.org/TR/REC-html40/struct/lists.html#h-10.4. Maar om eerlijk te zijn, ben ik het daar niet mee eens. Door gebruik te maken van een (geneste) list, verlies je naar mijn mening de samenhang tussen de data. Er is een duidelijke relatie tussen de kolommen en die laat je imho het best tot z'n recht komen via een table (waarbij je in de thead de definitie van de kolommen opgeeft).

  Als je op deze manier naar lijsten kijkt, waar houdt het dan op? Is een lijst met labresultaten dan ook een list? Moet je bij een opsomming in een paragraaf dan ook een list gebruiken?

  Voorgaande paragraaf zou je kunnen zien als een lijst met vragen. Had ik deze semantisch gezien dan moeten stijlen met een UL, waarbij ik de items inline/achter elkaar toon?
 • [quote:56f02b7e5f="Annie"][quote:56f02b7e5f="[m]"]
  Dat had ik al bedacht (zie eerste bericht), maar ik wil zo futureproof mogelijk zijn. Ik denk dat ik daarom voor de geneste lijsten gaan. Niet dat ik bang van tabellen ben, maar omdat ik niet een directorylisting (de naam zegt het eigenlijk al, listing) echte test-data zijn. Voor mijn gevoel zijn tabellen echt alleen voor labresulaten, enquête's, etc.[/quote:56f02b7e5f]
  Het w3 geeft je gelijk voor wat betreft het gebruik van een list, zoals je hier ziet: http://www.w3.org/TR/REC-html40/struct/lists.html#h-10.4. Maar om eerlijk te zijn, ben ik het daar niet mee eens. Door gebruik te maken van een (geneste) list, verlies je naar mijn mening de samenhang tussen de data. Er is een duidelijke relatie tussen de kolommen en die laat je imho het best tot z'n recht komen via een table (waarbij je in de thead de definitie van de kolommen opgeeft).

  Als je op deze manier naar lijsten kijkt, waar houdt het dan op? Is een lijst met labresultaten dan ook een list? Moet je bij een opsomming in een paragraaf dan ook een list gebruiken?

  Voorgaande paragraaf zou je kunnen zien als een lijst met vragen. Had ik deze semantisch gezien dan moeten stijlen met een UL, waarbij ik de items inline/achter elkaar toon?[/quote:56f02b7e5f]

  Een tabel impliceert een samenhang tussen regels, niet kolommen. De kolommen zijn voor de eigenschappen van de data, als een verfijning van de regel. Dat een appel en een ferrari allebij rood zijn is wel leuk, maar niet genoeg om een fruit en het auto(merk) tot dezelfde catagorie te benoemen.

  Natuurlijk is het even anders als je een opsomming van bestanden goed wilt laten weergeven, want dat ligt toch wat anders.

  Ik ga er nog een nachtje over slapen, dit is moeilijker dan ik dacht.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.