Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Breedte van de scrollbar

Anoniem
braindonor
20 antwoorden
 • In een simpele webpagina (wel frames, verder geen scripts en werk ook nog niet met CSS) wil ik de verticale scrollabar langs één van frames smaller maken.
  Het kleuren van die scrollbar is wél gelukt met:

  <STYLE type="text/css">
  <!–
  BODY
  {
  scrollbar-face-color:#FF0000;
  scrollbar-highlight-color:#FF0000;
  scrollbar-3dlight-color:#FF0000;
  scrollbar-darkshadow-color:#FF0000;
  scrollbar-shadow-color:#FF0000;
  scrollbar-arrow-color:#FFFFFF;
  scrollbar-track-color:#CCCCCC;
  }
  –>
  </STYLE>

  Maar hoe moet ik nou de breedte veranderen?

  Alvast bedankt,
  -Kees
 • Nog nooit van gehoord dat dat kan in css. Ben wel nieuwsgierig naar eventuele antwoorden.

  Je moet er wel rekening mee houden dat het toekennen van kleuren aan de scrollbalk geen correcte css code is. Volgens mij werkt het alleen in een aantal versies van Internet Explorer.

  Als je een volledig correct stylesheet wil maken, kan je het dus niet gebruiken.

  Je kan wel met flash het een en ander aan de scrollbar knutselen. Maar daar begrijp ik zelf te weinig van om je eriets over te vertellen. :D
 • Ik wil ooit de website opnieuw opzetten volgens CSS, maar voorlopig ben ik daar nog niet aan toe. Het gaat om simpele informatie overdracht - meer niet - maar het moet er natuurlijk wel een béétje redelijk uitzien.

  Maar ja, ik dacht dat als het zó simpel is om de kleur van de scrollbar te beïnvloeden, dan moet dat toch ook met de afmetingen (breedte) kunnen.
  Och, en dat alleen IE zaken goed weergeeft vind ik niet zo erg. In de zakelijke omgeving wordt IE tóch verreweg het meeste gebruikt en ook overigen zijn gebruikers van bijv. Firefox (daar gaat het inderdaad niet goed) er volgens mij wel aan gewend dat de weergave van websites niet altijd even optimaal is.

  Groeten,
  -Kees
 • [quote:d2c16ea06f="Kees Schelling"]volgens mij wel aan gewend dat de weergave van websites niet altijd even optimaal is.[/quote:d2c16ea06f]
  Gelukkig denkt de autoindustie, hele delen van onze overheden en vele anderen er ook zo ook over, doe hun aan wat mij niet gewenst is :roll:
 • ???
 • Zelf ben ik groot voorstander van het zo 'netjes' mogelijk bouwen van websites. Het maakt sites sneller, toegankelijker en vaak ook mooier omdat je meer controle hebt over de look and feel in alle browsers.

  Het al dan niet verkleuren van de scrollbar is natuurlijk bij lange na niet zo ernstig als sommige andere zaken. Maar door geen rekening te houden met anderen,laat je voor jezelf ook een grote doelgroep schieten/liggen.
 • Ja, dat is natuurlijk waar en ik ben mij daar uiteraard ook van bewust.

  Maar in deze discussie ging het mij toch vooral om de vraag hoe ik de breedte van die scrollbar kan beïnvloeden en niet om de vraag of dat nou wel zo verstandig is in mijn geval.

  Groeten
  -Kees
 • Je hebt gelijk, ik dwaal helemaal af. Maar, ik heb je originele vraag even aan wat collega's (technici) voorgelegd en ze verzekeren me dat dit niet kan binnen css.
 • Tóch zie ik op websites regelmatig prachtige smalle scrollbars. Hoe worden díe dan gemaakt? Wel of niet binnen CSS, het kán dus wel. Zijn daarvoor - al weet ik niet precies wat dat betekent - javascripts o.i.d. voor nodig?

  -Kees
 • Ik ben even voor je op zoek gegaan. Op dynamic drive kwam ik dit script tegen

  http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex2/pagescroller.htm

  In pagina's waar geen gewone scrollbar zichtbaar is - bv een popup - kan je door twee plaatjes neer te zetten een scrolbar simuleren. Deze kan je aankleden zoals je zelf wil.

  Hier een voorbeeldje in flash
  http://www.flashfocus.nl/showDetail.asp?TypeId=13&NewsId=4077
 • Bedankt voor je tip - ik ga daar vanavond mee aan de slag. (Zit nu op mijn werk en dat heeft zo zijn beperkingen…)

  -Kees
 • [quote:25bd9932bc="Kees Schelling"]Och, en dat alleen IE zaken goed weergeeft vind ik niet zo erg. In de zakelijke omgeving wordt IE tóch verreweg het meeste gebruikt en ook overigen zijn gebruikers van bijv. Firefox (daar gaat het inderdaad niet goed) er volgens mij wel aan gewend dat de weergave van websites niet altijd even optimaal is.[/quote:25bd9932bc]
  *Kuch* Apaat *Kuch* n00b *Kuch*
 • Hallo Braindonor,

  Moest gisteravond weg, dus heb je tip nog niet kunnen uitproberen. Doe ik z.s.m. en laat dan weten of ik ermee uit de voeten kan.

  Groeten,
  Kees
 • Lijkt het je niet beter dat je de keuze aan de gebruiker overlaat of hij/zij een smalle of brede scrollbar wil?

  [quote:4505c597eb]Firefox (daar gaat het inderdaad niet goed) er volgens mij wel aan gewend dat de weergave van websites niet altijd even optimaal is.[/quote:4505c597eb]
  Het is de bedoeling dat daar verandering in komt. Maarja je blijft websitebouwers hebben die het probleem niet helemaal begrijpen. :roll:
 • Hoi Braindonor,

  Ik heb je suggesties bekeken.
  Ik ben (nog) niet bekend met Flash, dus ik zou er nog eens goed in moeten duiken hoe ik het tweede idee kan gebruiken.
  Het eerste idee, met de "zwevende" pijltjes is erg leuk, dus daar kan ik misschien wel wat mee.
  Overigens heb ik daarmee toch nog geen antwoord op de vraag hoe je de breedte van de scrollbar kunt beïnvloeden, want dáár gaat het me eigenlijk om. Maar misschien kán helemaal niet wat ik wil op een eenvoudige manier. Toch gek, dat je met kleuren kennelijk wel eenvoudig alles kan doen maar met de afmetingen waarschijnlijk niet.

  In elk geval nogmaals bedankt, maar ik blijf nog even zoeken naar een eenvoudige truck zoals die voor het beïnvloeden van de kleuren.

  Groeten,
  -Kees
 • het kan via CSS (wel ie only)

  je geeft een body zoom mee en je content zet je dan in een div die je ook aanpast via zoom.

  Hier even een voorbeeldje neergezet : http://www.xs4all.nl/~leonva/got/
 • Deze zijn wellicht ook wel de moeite waard om eens te bekijken:

  http://www.youngpup.net/2001/threeoh/examples
  http://www.youngpup.net/2001/hfdScroll/examples

  Geen pure CSS, wel JavaScript. Maar vooral die laatste is erg apart te noemen.
 • Hallo Teacher en Shark,

  Eerst Teacher:

  Qua principe zou ik me graag bij de anti-Senseo lobby willen aansluiten. Maar helaas ben ik bij voorbaat gediskwalificeerd. Vorige week was ik zwak toen mijn Faema expressomachine het begaf en een reparatie onbetaalbaar beek. Inderdaad, het is een zwarte geworden. Sorry. Maar dat terzijde.

  Ik heb intussen even gespeeld met je scrollbaroplossing en qua uitwerking is het precies wat ik hebben wil.
  Alleen begrijp ik niet hoe het werkt. Ik heb wat gespeeld met de percentages, maar dan verandert opeens de inhoud van het hele frame mee van afmeting. Toevallig(??) werkt het alleen goed met de percentages 50% en 200%.
  Kun je me uitleggen wat er precies gebeurt en waarom het bijvoorbeeld niet mogelijk is (of lijkt) om die scrollbar nét iets breder of nét iets smaller te maken? (Niet dat dat nodig is, want het is precies goed, maar uit pure nieuwsgierigheid.)

  Shark:

  Ik heb me even een half uurtje in je suggesties verdiept maar kennelijk is dat te weinig. Eén scrollbar begreep ik wel een beetje, dat is die lichtblauwe met links een indicatiepuntje dat aangeeft waar je ongeveer zit op de pagina. Heel leuk trouwens.
  Maar om er echt even in te duiken ontbreekt me de komende week de tijd en zoals je kon lezen kan ik met de oplossing die Teacher aangaf in eerste instantie prima uit de voeten. Wellicht kom ik er later nog op terug nadat ik er een avondje mee heb kunnen stoeien.

  Allebei en elk geval erg bedankt,
  Kees
 • Hoi Kees..

  De truuk is dat je de percentages elkaar compenseren naar 100%
  50% en 200% is dus heel makkelijk.

  Maar stel nou dat je een body zoom van 75% doet, is je div zoom zus geen 125% maar 133%…

  (125 x 75% = 93)
  (133 x 75% = 99,75)

  t.
 • Aha!

  Bedankt, teachter - valt er gelukkig tóch weer wat te experimenteren!
  Ik heb ook even gauw gekeken wat het in Firefox doet. Niks dus, dus dat kan geen kwaad.
  En wat die Senseo betreft - ik ga sparen voor de reparatie van mijn Faema, dus dat komt óók goed.

  Groeten,
  Kees

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.