Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

DIV of tabel?

Anoniem
Ruudfeen
8 antwoorden
 • Voorheen maakte ik mijn layouts altijd in tabellen. Tegenwoordig m.b.v. DIV's en CSS. Eerlijk gezegd meer omdat het zo schijnt te horen, dan dat ik het fijner en beter vind. In tabellen heb ik het altijd tien keer sneller en beter voor elkaar dan met een div, en als er problemen zijn, is het altijd met die div's, maar dat terzijde.

  Ik werk nu aan een nieuwe template, (uiteraard ook met DIV's) en daar komen gedeeltes in met een bordertje. geen standaard border, maar eentje die ik met Photoshop heb gemaakt, van images dus. Deze moeten flexibel zijn, want de border moet kunnen stretchen al naar gelang de content ervan. Daarom heb ik het ding in acht stukjes verdeeld: alle hoeken apart, en alle lijntjes apart. Een area bestaat daarom uit 9 'segmenten': de middelste met de content, en de overige 8 daaromheen met de border plaatjes.

  En nu komt dan de hamvraag: "Moet" dat ook in DIV's, of "mag" dat wel in een tabel? Het gaat al gauw om 6 verschillende area's in de template waar dat op die manier gaat. Het scheelt me zo ongeveer de helft in de code als ik het in tabellen doe.

  Natuurlijk kan ik zeggen: "W3C bekijk het lekker, als het goed werkt in de meeste browsers is het goed" (iets wat ik regelmatig roep) maar het gaat dit keer om een tempate voor iemand anders, dus ik wil me dit keer wel aan de regels houden :-)

  <edit>
  Voor de duidelijkheid: ik bedoel dus alleen tabellen voor die kleine gedeeltes waar die border omheen komt. De rest gebeurt gewoon met DIV's.
  </edit>
 • Zelf heb ik de indruk dat zolang je maar enigszins geïnformeerd te werk gaat, dat designen zonder tabellen erg prettig kan werken. En of je nou met of zonder tabellen werkt, CSS doet wonderen.

  W3C zegt over tabellen in de specs van HTML 4.01:[quote:be0160ab34]Tables should not be used purely as a means to layout document content as this may present problems when rendering to non-visual media. Additionally, when used with graphics, these tables may force users to scroll horizontally to view a table designed on a system with a larger display. To minimize these problems, authors should use style sheets to control layout rather than tables.[/quote:be0160ab34]
  Hoe je ronde hoeken maakt zonder tabellen te gebruiken, kun je vinden in enkele artikelen op http://css-discuss.incutio.com/?page=RoundedCorners
 • Ik zou zeggen, als jij tabellen prettiger vindt werken, waarom zou je dat dan niet doen. Puur omdat die regelneven van het W3C dat het niet leuk vinden?
 • Het opstellen van standaarden vind ik op zichzelf een lovenswaardig streven. Dat geldt ook voor de webstandaarden. Of (en wanneer) je je er aan houdt is een persoonlijke keuze.

  Vergelijk het eens met taal. Ook daarvan is een standaard vastgelegd (o.a. in het Groene Boekje). Maar je krijgt geen straf als je je er niet aan houdt. De ene keer houd je jezelf er wel aan (examen, professionele folder, sollicitatiebrief) en de andere keer niet (boodschappenlijstje, msn-chat). Het hangt ook een beetje van het doel van je taaluiting af.

  Zo is het ook met het maken van websites. Is het een hobbysite of een professionele site?
 • Afgezien van argumenten als "ik vind tabellen makkelijker" of "wat kunnen mij die standaarden schelen" zijn er nog wel wat argumenten te noemen ten nadele van tabellen:
  - snelheid (vooral geneste tabellen beinvloeden de snelheid negatief)
  - onoverzichtelijkheid van (alweer) geneste tabellen.
  - print(on)vriendelijkheid van tabellen.

  Overigens betrap ik mijzelf erop dat, als quick en dirty geen bezwaar is, ik wel teruggrijp op de tabel. In sommige gevallen werkt het gewoon lekker simpel en snel.
 • Ik gebruik zelf ook meestal tabellen. Zeker als je meerdere elementen op een rij (horizontaal) wilt hebben, doen de div's niet wat ik wil :P..

  De weergave regel ik verder wel geheel met CSS, zit je wel vast aan een bepaalde vaste indeling, maar binnen die indeling is eea. dan wel handig aan te passen.
 • Hartstikke bedankt voor alle meningen. Het geeft me een redelijk beeld over hoe "strikt" anderen ermee omgaan. In principe houd ik me daar dus ook wel aan, maar ik merk dat als het echt een kwestie is van: alles in tientallen aan elkaar hangende div's, of de boel in één klein tabelletje (zoals nu), dat ik dan met een gerust hart voor dat tabelletje kan kiezen. :D
 • Het was eigenlijk mijn bedoeling om via de link te laten zien hoe simpel het kan zijn, op bijv. A List Apart laat men op eenvoudige wijze zien hoe je ronde hoeken in je site verwerkt met drie divs, waarbij ze zelfs aan NS4.x hebben gedacht.

  Maar aan je vraagstelling te zien, had je volgens mij eigenlijk je keus al gemaakt… Toch? ;) (Niet dat het mij uitmaakt! Het is meer een constatering.)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.