Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Juiste manier indexeren van site bij zoekmachines

Anoniem
None
11 antwoorden
 • Ik heb een simpel vraagje.

  Momenteel ben ik bezig met een website. Wanneer deze online is, wil ik er voor zorgen dat deze vindbaar is bij de zoekmachines.
  Belangrijk is dat alleen de indexpagina mag worden gevonden, verder bestanden (sub-pagina's) van deze site mogen niet worden geïndexeerd.

  Wat moet ik hier voor doen?

  Bij voorbaat dank.
 • Er zijn volgens mij twee mogelijkheden:
   [*:6d130a0832]door op elke pagina die je niet geïndexeerd wilt hebben de volgende code in de <head> van de pagina te zetten:[code:1:6d130a0832]<meta name="robots" content="noindex">[/code:1:6d130a0832] [*:6d130a0832]door in de 'root' van je site (waar je meestal de index.html staat) een tekstbestand robots.txt aan te maken en daarin de bestanden of directories te vermelden die je niet wilt laten indexeren. Voorbeeld:[code:1:6d130a0832]User-agent: * Disallow: bestandsnaam1.extensie Disallow: directorynaam/ Disallow: directorynaam/subdirectorynaam/[/code:1:6d130a0832][/list:o:6d130a0832] Deze uitleg is ook te vinden op bijv. www.google.nl/intl/nl/webmasters/remove.html of uitgebreider op www.robotstxt.org .
 • VOlgens mij kan ik hier een eind mee komen. bedankt.

  Ik wil dat alleen de index.php wordt geïndexeerd (dat is de frames pagina), is het verstandig om een goede <body> tekst op te nemen in het <noframes>-gedeelte?
 • [offtopic]Niet persoonlijk bedoeld hoor, maar ik zit al enige tijd op dit forum en vraag me echt af: waarom lijkt het alsof bijna alle mensen die beginnen met het bouwen van websites nog steeds meteen aan de frames gaan, in 2005?? Frames zijn echt niet zo handig:
  http://webrichtlijnen.overheid.nl/handleiding/ontwikkeling/productie/frames/nadelen/
  En hebben ook nooit behoord tot de 'aanraders': www.useit.com/alertbox/9605a.html (artikel uit 1996)[/offtopic]

  Sorry. Ik zal je vraag beantwoorden. De info binnen de <noframes> is eigenlijk voor browsers die geen frames aankunnen. Dat was 'vroegâh', zulke browsers bestaan niet meer. Nu gebruikt men <noframes> inderdaad als trucje om zoekmachines te bedienen van goeie info. Het antwoord op je vraag is dus 'ja'. Meer info over dit trucje: http://searchenginewatch.com/webmasters/article.php/2167901

  Let wel, het is een trucje. Beter is om zonder frames te werken en meerdere pagina's te laten indexeren. Hoe meer pagina's met zinnige info, hoe beter voor je vindbaarheid. Hoe meer pagina's naar elkaar linken (ook al is het op dezelfde site), hoe beter voor je vindbaarheid.
  Meer tips:
  www.456bereastreet.com/archive/200502/basics_of_search_engine_optimisation/
 • Ik ben het volledig met je eens dat frames zeer veel nadelen hebben.
  Je hebt het tegen een zeer ervaren website programeur ipv een beginner vrees ik. Ik ben bezig met site nr zoveel.

  De site waar ik meebezig ben zal onder ander bestaan uit een webwinkel en is geheel op PHP en MySQL gebaseerd. En gekoppeld aan een in Delphi zelf geschreven administratieprogramma.

  Maar terugkomend op de frames. De reden is dat ik in PHP variabelen doorgeef via het adres (bestand.php?Var1=Bla&Var2=Blabla&Enz)
  Als men dan geen frames gebruikt verandert het interadres langzaam in een ellenlange regel, iets waar de partij waar ik de site voor maak bezwaar tegen maakt.

  Om deze reden gebruik ik frames maar op een andere manier dan gebruikelijk. Ik heb drie kolommen. De 2 buitenste zie je niet en in het middelste frame zit de eigenlijke pagina. Het lijkt dus een pagina zonder frames eigenlijk, maar het internetadres blijft op deze manier 'mooi' schoon van lange regels vol variabelen.
  Daarnaast worden veel pagina's dynamisch met data uit de database gevuld, als deze in de zoekmachine terecht komen kan dit rare dingen oplevert, waarbij soms php code te lezen is (uit ervaring).

  De reden dat ik dit topic ben begonnen is omdat ik alleen bekend was met meta-tags. Maar deze werken naar mijn mening niet goed bij veel zoekmachines, en worden nogal eens genegeerd.
  Alle goedbedoelde online "submit-to-searchengine" programmaatjes ten spijt, ik denk dat een site met zorgvuldig geplaatste metatags, robots.txt, en goede tekst in noframes deel meer effect heeft.

  Als iemand nog meer tips heeft over het 'inrichten' van de site voor de zoekmachines houd ik me zeker aanbevolen!
 • een zeer ervaren website programeur heeft toch wel eens gehoord van url rewriting?
 • De site is niet op een eigen pc gehost. Hierdoor kan ik apache niet beïnvloeden, kan niet even de httpd.conf aanpassen enz
  Bovendien zijn er variabelen die eenmalig moeten worden aangemaakt in index.php.
 • maar je kan toch wel .htaccess files op de server plaatsen?
  En de mod_rewrite is meestal wel voorgeinstalleerd.
 • [quote:ec611041d0="berger"]
  De reden dat ik dit topic ben begonnen is omdat ik alleen bekend was met meta-tags. Maar deze werken naar mijn mening niet goed bij veel zoekmachines, en worden nogal eens genegeerd.
  [/quote:ec611041d0]

  Sterker nog, de meeste SE's negeren de (keywords)metatags en kijken alleen naar de content.

  Zie ook http://searchenginewatch.com/webmasters/article.php/2167931
 • Idd, metatags zijn al behoorlijk achterhaald… Het gaat tegenwoordig meer om je content. Daarbij is het het beste om een site te hebben met dynamische content; het wijzigd regelmatig… Zou hou je de zoekmachines scherp op jouw site…!

  Verder wordt het opzetten van een succesvolle site nog al eens onderschat. Je hebt een doelgroep nodig, en nuttige info oid… Een site maken voor familie en vrienden is leuk, maar verwacht dan geen hoge ranking op een zoekpagina… Die ranking verdien je doordat er veel bezoekers via die machine op jouw site komen.
 • Geen topics kicken alsjeblieft. En al helemaal niet als je niets nieuws toe te voegen hebt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.