Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

scrollbars verwijderen in Frontpage

Anoniem
None
10 antwoorden
 • Nee, dit keer geen vraag over het hoe, maar het waarom:
  Waarom zou je scrollbars de-activeren in een site (frames, flash, het zit er allemaal in)?
  Wie kan er één of meer redenen geven om dit te doen? Het gaat me ook niet om hoe het probleem te omzeilen (resolutie aanpassen al helemaal niet, als 'gebruiker' kan je dat in een bedrijf al snel niet meer!!!) want dat is de vraag negeren!

  Ik ben benieuwd!

  Thor2002
 • Je design wordt ver<vies woord hier>t als je dat doet en je wil niet dat jouw veels te coole met Frontpage dus eigenlijk geen echte maar volgens jouw wel mooie site wordt ver<vies woord hier>t ?

  Een andere mogelijkheid is dat de man bij de Dixons je heeft verteld dat scrollbars slecht zijn omdat mensen op de plekken die je niet kan zien direct (waar je .. je raad het al, naar toe moet scrollen om ze te kunnen zien) wel virussen kunnen neerzetten! Die mensen bij de Dixons kennen het woord hidden niet.

  Speciale edit voor Katrien: Stel je hebt een mooie site gemaakt waar alles er mooi uitziet, deels door de afsnijding van je logo, dan wil je (natuurlijk) niet dat scrollbars ontstaan, want dan is het niet meer mooi. Dat met die afsnijding van je logo is het enige dat ik in 3s kon bedenken, sorry madame, maar is 't zo duidelijker :) ?

  Edit voor boelieboelie: Dat verhaal van de Dixons figuur slaat erop dat alle medewerkers van Dixons retards zijn en niet weten wat hidden content is en zo proberen hidden content te cree'eren.

  PS: Enige reden dat ik geen "leuke" reply post @Katrien (zoals mijn andere replies vanavond ^^), is omdat zij naar ik meen een (ouder) meisje is dus die behandelen we netjes zolang ze niet Webmistress denkt te zijn ;)
 • scrolbars weglaten kan natuurlijk mooi zijn als je met frames werkt waarbij je bv in een frame een logo hebt staan en in een ander een menu met vaste breedte (www.cloin.nl)
  (het antwoord van lodyx kan ik niet volgen)
 • Lodyx bedoelt denk ik dat sommige mensen scrollbars deactiveren om delen van een webpagina verborgen te houden. Sommigen zetten tellers of woorden voor zoekmachines in een stuk webpagina waar je niet naartoe kan scrollen.

  Je kunt inderdaad ook scrollbars deactiveren om je layout mooi te houden, omdat de site zo gebouwd is dat het er zonder scrollbars mooi uitziet (en met scrollbars niet).
 • Katrien, het verwijderen van frames ín een frame is nog tot daar aan toe, maar in álle frames? Dat betekent dus ook, dat de ´main´ frame niet te verschuiven is…


  Dit is wat bijvoorbeeld een designbureau erover heeft te zeggen:
  http://www.gnc-web-creations.com/common-mistakes.htm

  en scroll (…) dan door naar het stukje over ´this website best viewed´.

  Hier wordt gesproken over horizontaal scrollen. Maar mijn vraag betreft een site waar juist álle scrollmogelijkheden zijn verwijderd. Dus óók van boven naar beneden…
  En het wordt nog vreemder. Er zit in dezelfde site ook een frame waar bij een bepaalde keuze juist weer wel een scrollable frame in wordt getoond.

  De reden voor mijn vraag: kun je van bezoekers verwachten dat ze allemaal een bepaalde resolutie hanteren zodat de scrollbars overbodig zijn?

  Thor
 • Ik snap nog steeds de vraag niet. En ik snap ook niet welk antwoord je zoekt.

  Als je precies voor 800x600 bouwt en zorgt dat de tekst niet langer wordt dan het beeld hoog, dan zal nagenoeg niemand een scrollbar krijgen. Dat is voor veel sites onwerkbaar, want er is wel eens meer te vertellen dan wat er op een 800x600-schermpje past. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook veel mensen met groter dan 800x600-schermen (in ieder geval meer dan 70%) en die vinden het zonde van de ongebruikte schermruimte als er alleen voor 800x600 wordt gebouwd.
  Daarom zijn er bijv. layouts met een vaste breedte (ca. 760 pixels) en variabele hoogte, of layouts met variabele breedte en hoogte. Dan heb je soms wel een scrollbar, soms niet ,afhankelijk van de hoeveelheid tekst en schermgrootte.

  Sowieso moet je een horizontale scrollbar zien te vermijden; met een verticale heb je het risico dat men niet leest wat men in eerste instantie niet ziet, maar tegenwoordig is men zo gewend aan scrollbars, dat een verticale scrollbar een zeer acceptabele oplossing is.
  Of is je vraag naar aanleiding van www.useit.com/alertbox/20050711.html ("Hide scrollbars if all content is visible. If people see a scrollbar, they assume there's additional content and will be frustrated if they can't scroll.")?
 • @Boeliex2: ter verduidelijking:
  Wij laten onze site maken door een extern iemand. Deze heeft de site dusdanig gemaakt dat deze ' uitsluitend' in 1024x768 in zijn geheel te bekijken is. Daarbij komt ook, dat het navigatiemenu aan de onderzijde van de site is geplaatst. Nu kregen wij de vraag van bezoekers wat ze moeten doen; ze hebben een res van 800x600.
  Na dit te hebben overlegd met de sitebouwer kregen wij als reden voor het niet-plaatsen van de scrollbars (of beter, het coderen van scrolling = no) dat ' nog maar 2% deze res gebruikt') gevolgd door het voorlopig weigeren van het aanpassen van de site. Los van het feit wie nu precies wat bepaald vroeg ik me dus af of dit een argument was dat een ander ook zou noemen… Horizontale scrollbars, oke. Maar verticale scrollbars verwijderen? Wat vinden jullie?

  Thor2002
 • Navigatie aan de onderkant is niet de eerste plaats waar men navigatie verwacht, waardoor de site wat aan toegankelijkheid inlevert. Ik blijf maar gooien met Nielsens artikelen, maar hier is er nog eentje: www.useit.com/alertbox/20040913.html (over de verwachtingen die bezoekers hebben wat betreft sitelayout/werking van een site).

  Het is in 2005 echt nog zo'n 20% die met 800x600 surft, zie www.thecounter.com/stats/2005/July/res.php (of bekijk willekeurige andere statistieken; daar zul je ook getallen zien van 10-15% of hoger). De scrollbars weghalen zal dus zeker wel ervoor zorgen dat het niet navigeerbaar wordt voor kleinere schermen.
  Wat je dan doet is tegen 1 op de 5 mensen zeggen 'wij willen geen mensen met kleine schermen kennen'. Hup, die 20% gaat meteen verder naar een bedrijf met een toegankelijke site.

  Persoonlijk zou ik -mocht dat mogelijk zijn- zo gauw mogelijk die mensen dumpen, er zijn zat sitebouwers die in no time een goeie site bouwen; vandaag de dag aankomen met dat je sites bouwt voor een bepaalde resolutie, dan bezit je geen expertise, alleen praatjes.

  Maar ja, da's [i:bd9124cc32]mijn[/i:bd9124cc32] mening. Ben benieuwd wat anderen vinden?
 • Ik ben het volledig met boelieboelie eens. Je kunt de site het beste nog zo maken dat het goed te zien is voor 800 bij 600, zeker omdat er nog een grote groep mensen die resolutie heeft.

  Mensen met een (veel) groterer resolutie kiezen er trouwens meestal niet voor om full-screen te browsen en dus 2 schermen naast elkaar te zetten.

  Horizontale scrollbars zijn iig erg hinderlijk als je het mij vraagt. En inderdaad, een websitebouwer (als je dat zo mag noemen) die een dergelijke argementatie heeft zou ik ook niet willen hebben. Bovendien: de klant is toch nog altijd koning?

  Ook andere (grote) sites zoals nu.nl, GoT, nos.nl etc hebben een breedte van 800px. Of ze zijn goed leesbaar op die resolutie. Men laat dan meestal de reclame aan de rechterzijde wegvallen.
 • @Boeli²: Het gaat me ook om jouw mening! Het is tenslotte ook de mening van onze websitebouwer waardoor de scrollbars niet aanwezig zijn… :wink:

  Oh, vergeet ik wellicht nog te zeggen: het dumpen wordt wat lastiger: het is er maar één, maar dan wel een kennis van de directie…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.