Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

CSS,HTML en starten met een website?

Anoniem
None
7 antwoorden
 • Vraag;

  Ik hoor en zie veel berichten over css en html, ik heb de handleiding zitten lezen maar kan er (nog) niet veel van maken.Is het misschien verstandig om een boek over deze onderwerpen te kopen.(voor dummies…)Ik heb al een het een en ander gemaakt in frontpage en dreamweaver.Ik hoor ook dat frames passe zij (waarom eigenlijk). Ik wil zelf helemaal opnieuw beginnen.Vanuit dit forum kan ik uiteraard ook een heleboel leren en sommige sites(checks) zijn echt een plaatje.Ik ben wel bekend met photoshop dus moet dat wel lukken.Ik ben nu bezig met een site voor een manege cq.vakantiecentrum in Zeeland. Een domein (.nl) wordt hiervoor aangemaakt waar dan vervolgens de site op komt te staan. Tot mijn beschikking staat Studio 8,Frontpage 2003 & Photoshop 8.0 dus daar moet wel iets uit voort komen. Wordt er bijvoorbeeld veel met tabellen en layers gewerkt of is er ook nog een andere manier om de juiste positie van tekstkaders en images te krijgen? En zo heb ik nog veel te vragen en te lezen op dit forum en boeken denk ik.
 • Online kan je ook wel een aantal cursussen HTML en CSS vinden:
  http://www.mijnhomepage.nl/htmlcursus/lessenoverzicht.php
  http://www.mijnhomepage.nl/csscursus/csslessenoverzicht.php

  Groeten smeenk
 • Ook op dit forum is daar genoeg info over te vinden, want de vraag wordt vaker gesteld. Zal nog maar eens een lijstje geven… [size=8:f4476bd390]sticky, anyone? :-? [/size:f4476bd390]

  [b:f4476bd390]Boek[/b:f4476bd390]
  Een boek kopen is zeker handig. Een goed en recent Nederlandstalig boek over HTML en CSS is 'HTML en CSS: de basis'door Andree Hollander. Wat betreft CSS zijn boeken van Molly E. Holzschlag erg leesbaar en nuttig. Alles wat je in een boek kunt vinden, is ook verspreid over internet te vinden, maar een boek levert een coherent verhaal, zorgt voor een goede basis.

  [b:f4476bd390]Frames[/b:f4476bd390]
  Waarom frames niet handig zijn is uiteengezet op de site Webrichtlijnen.overheid.nl.

  [b:f4476bd390]Tabellen[/b:f4476bd390]
  Tabellen voor layout gebruiken is een verouderde manier Er wordt nog wel veel met tabellen gewerkt, maar dat is eerder uit gewoonte of gebrek aan kennis, niet omdat het zo'n goeie manier is. Lees bijv.: 'Why tables for layout is stupid' of 'Tabellen voor layout'.
  Positioneren van tekstkaders, images, backgrounds, kleuren geven, letters dikgedrukt maken etc. gebeurt tegenwoordig allemaal met CSS.

  [b:f4476bd390]Werkwijze[/b:f4476bd390]
  I.p.v. meteen layouts te gaan designen, zou ik eerst beginnen met lezen en oefenen met kale HTML-code. Goede achtergrondinfo over het bouwen van sites is te vinden op de site 'Webrichtlijnen.overheid.nl' (zie het onderdeel 'Productie').
  Zodra je redelijke basiskennis van HTML hebt, zou je het artikel 'Developing with webstandards' eens kunnen lezen, waarin je de basics leert van een goede webpagina.
  Ook nuttig: 'Semantics, HTML, XHTML, and structure'.
  Als het goed is, haal je uit bovenstaande artikelen dat de basis van een goede pagina bestaat uit goede HTML-code. Denken over de layout is in eerste instantie niet nodig, want m.b.v. CSS kun je later bijna elk denkbare layout aan die code plakken, zonder je site opnieuw te hoeven bouwen.
  Die CSS-link van smeenk is een goed startpunt, net als bijv. Handleiding HTML.

  [b:f4476bd390]CSS: aanvullende links[/b:f4476bd390]
  - W3Schools;
  - CSS Help Pile;
  - Webdevelopers Handbook;
  - BobbyvdSluis' Best of the Web;
  - 456 Berea Street;
  - Max Design;
  - A List Apart;
  - coda.co.za (layouts).

  [b:f4476bd390]Programma's[/b:f4476bd390]
  Kladblok/Notepad is genoeg, Nvu is handig (en gratis), Dreamweaver is handig (niet gratis). Doe Frontpage maar niet, die werkt standaard nog met tabellen.

  [b:f4476bd390]Inspiratie[/b:f4476bd390]
  - CSS Zen Garden (steeds dezelfde HTML-code maar met tientallen verschillende layouts);
  - CSS Reboot;
  - CSS Beauty (zie hun Links-sectie voor meer).

  Had graag wat meer Nederlandstalige links gegeven, maar die zijn op dit gebied nog vrij zeldzaam… Iemand anders nog nuttige links? (ik verzamel links :) )

  [size=9:f4476bd390][b:f4476bd390]Edit[/b:f4476bd390]: boek toegevoegd, 14 apr 2006[/size:f4476bd390]
 • Geen links, nog wel een paar boeken over de 3 belangrijkste tools voor webdesign:

  (X)HTML:

  HTML & XHTML [i:8c1a6b6d76]Het ultieme handboek[/i:8c1a6b6d76] (Yuk wat een afschuwelijke titel in het Nederlands) of in het Engels the definitive guide.
  http://www.oreilly.com/catalog/html5/

  CSS:
  Cascading Style Sheets [i:8c1a6b6d76]The definitive guide[/i:8c1a6b6d76] (heel orgineel en vast ook te verkrijgen in het Nederlands als het ultieme handboek)
  http://www.oreilly.com/catalog/css2/

  JavaScript:
  Javascript [i:8c1a6b6d76]The definitive guide[/i:8c1a6b6d76] (idem)
  http://www.oreilly.com/catalog/jscript4/

  Oke, toch nog een paar links, aangezien in Studio 8 Flash zit.

  www.flashfiles.nl
  www.flashfocus.nl
 • Cascading Style Sheets (CSS)

  Dit vind ik nog steeds de beste Nederlandstalige cursus (voor beginners)
 • Bedankt voor de reactie en vele links,(dit forum is echt geweldig en je er ook een heleboel uithalen) ik ben diverse handleidingen een het lezen (en uitprinten) dat css/xhtml verhaal kom ik ook wel uit maar moet nog een hoop leren….Ik ga eerst maar weer ff verder met lezen…Het is wel ff wat anders dan zo maar een site met fp in elkaar knutselen maar als je met de basis regels rekening houd dan kom je al een heel end. Ik ben nu dan ook gestart om alleen nog maar met Dreamweaver 8 te werken wat betreft het verhaal css/xhtml.

  Laterz. :wink:
 • Over dat XHTML… Lees ook even www.spartanicus.utvinternet.ie/no-xhtml.htm

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.