Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

achtergrond van aaneensluitende frames laten doorlopen

Anoniem
boelieboelie
10 antwoorden
 • Hoi,

  Ik ben net begonnen aan een website van onze accordeonvereniging maar zit met een klein probleempje. Ik gebruik frames zodanig dat het menu en de randen van de pagina vast blijven en enkel in het middelste gedeelte (met tekst en later foto's enz) gescrolld kan worden. Nu heb ik al een redelijk ingewikkelde constructie met frames om alles goed te laten uitkomen, maar ik wil ook dat het lijkt alsof de achtergrondafbeeldingen van de buitenste frames (die het lichtbruine kader vormen) goed bij elkaar aansluiten. Ik heb ze nu allen dezelfde achtergrondafbeelding gegeven, maar omdat de grootte van het middelste frame variabel is kan ik de achtergrondafbeeldingen niet zodanig zetten dat alles mooi aansluit. Is dit op een of andere manier te verhelpen, bv. door een iframe te gebruiken voor het middelste kader? Ik vond niet direct een manier om iframes met variabele grootte te kiezen. Of zou het misschien met tabellen te regelen vallen. Ik wil de middelste frame geen vaste grootte geven want dan hebben mensen die andere schermresoluties gebruiken waarschijnlijk problemen… Valt het misschien ook met tabellen te regelen?
  De url van de website is http://users.telenet.be/rudy.lamens/notengalm , ze is verre van af (menu werkt niet bv) maar ik wil eerst de layout goed hebben. Andere opmerkingen zijn ook welkom uiteraard :)
 • dit is ook heel goed met div's en css te bereiken, je "moet" dan alles gaan positioneren en dan aan de div met variabele breedte een procenten getal mee geven, maar dan kun je er nog een maximala breedtje aan toevoegen bijv zo:

  [code:1:b6ced3e5b9]<div id="menu" style="height: px; width: px/%; float: left; margin: ?? ps; en dan nog verdere css" >menu inhoud</div>

  <div id="content" style="verdere stijl elementen">Accordeonvereniging De Notengalm

  <div id="inhoud" style="margin-top: ..px/%; width: ..%; max-width: %; overflow: auto/scroll;></div></div>[/code:1:b6ced3e5b9] of het ook kan met tabellen, moet je niet aan mij vragen, ik ben niet goed met tabellen.. maar het gaat hem omdeze code… [b:b6ced3e5b9]overflow: auto/scroll;[/b:b6ced3e5b9] waarmee je dus kunt kiezen voor auto of scroll ;)
 • Wat s.Mighty bedoelt met dat CSS-verhaal, heb ik even voor je uitgewerkt:
  http://home.versatel.nl/boelie-boelie/test/bamboe/bamboe_v1.html

  Zie de links op die pagina voor meer info hoe dat gemaakt is.

  Volgens mij zijn op die manier de meeste van je problemen opgelost:
  - Als je de pagina kopieert om een nieuwe pagina aan te maken en daarbij slechts de tekst aanpast, zul je zien dat de layout hetzelfde blijft. Een 'voordeel' van frames, behoud van de layout, is daarmee opgelost m.b.v. CSS.
  - Aangezien de plaatjes in je cache komen bij het opvragen van de pagina, is extra laadtijd ook niet aan de orde.
  - Ook het probleem met verschillende browsergroottes is opgelost door te werken met procenten. En mensen die graag hun tekst groter willen hebben, kunnen de tekstgrootte ook aanpassen.

  Het enige dat overblijft, is dat er soms gescrolld zou moeten worden bij kleine schermen. De vraag is echter, of dat aan de layout ligt, of aan de tekst

  Ik hoop dat je er wat mee kunt. Succes ermee :)
 • Bedankt voor de uitleg en de moeite, als ik dit weekend wat tijd heb zal ik het eens nader in detail bekijken :)
 • Op 't eerste zicht zou het scroll probleem ook nog opgelost kunnen worden als ik gewoon voor het menu een frame houd (met een vaste breedte zodanig dat de achtergrond tussen linker en rechterframe goed doorloopt) en in het rechterframe met CSS de lichtgrijze kader met tekst maak.
  Nu nog hopen dat IE en FF even goed met CSS om kunnen…
 • en opera niet te vergeten, ie is (iets ) slechter met css naarmijn weten, maar ik weet het dus neit cker
 • Ik heb mijn voorbeeld getest in IE5, IE6, Firefox 1.0.7 en Opera 8.5 en het werkt in al deze browsers, ook op 800x600, 1024x768 en 1152x864, dus wat CSS betreft, zit het voorbeeld denk ik wel goed. In het voorbeeld is ook rekening gehouden met eigenaardigheden van IE wat betreft CSS.

  Het klopt dat dit ook met frames gemaakt kan worden, mijn bedoeling was om een alternatief voor frames te laten zien, aangezien aan frames nogal wat nadelen kleven en veel mensen die van frames gebruik maken niet goed weten hoe het ook anders kan. Vandaar een voorbeeld dat zonder al te veel aanpassingen volgens mij zo gebruikt kan worden.
 • vraagje aan Boelieboelie ( duidelijk voorbeeld overigens van de html en css) :
  kan je al je vaste plaatjes ( zoals een logo etc ) in je css zetten? Of alleen je backgrounds?

  greetz
  Fly
 • je kunt gewoon de <img /> tag gebruiken, maar je kunt ze ook als een achtergrond afbeelding gebruiken, waardoor je dus niet zo gauw je mappen blootlegt
 • sorry, maar dat laatste snap ik niet helemaal?
  greetz
  Fly

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.