Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

[CSS] Alternatief voor frames?

Anoniem
BasHamar
6 antwoorden
 • Ik heb een opdracht gekregen voor een website waarbij de opdrachtgever per sé de header en het menu op dezelfde plek wil houden. Zelf ben ik een groot tegenstander van frames indien er een goed alternatief is (wat meestal het geval is) en vroeg me dus ook af of er een cross-browser alternatief is voor frames. Overigens ga ik waarschijnlijk een iframe gebruiken, dat vind ik persoonlijk al netter dan "echte" frames.

  Belangrijk is dus dat het werkt in IE en Firefox (en andere alternatieve browsers). Ik weet dat ik in CSS met fixed zou kunnen werken, maar wordt dit al voldoende ondersteund?

  - Bas.
 • ik heb destijds zelf geen probleem ondervonden met posistion fixed, ik denk dat het wel handig is om een div op te nemen met

  [code:1:15fb605d43]<div style="height: 500px; width: 70%; overflow: auto;"> inhoud </div>[/code:1:15fb605d43] omdat je dan geen last heb van (licht) verspringende content dit werkte altijd perfect voor mij, ik hoop ook voor jou :)
 • Zou ik eens op CSSplay kijken, staan op frames gebaseerde lay-outs die in diverse browsers zijn getest.

  Een iframe is overigens nog steeds een frame, dat maakt wat nadelen betreft weinig verschil.
 • O ja, dat had ik nog niet eens overwogen… :D

  Overigens is dat niet wat ik bedoelde met [i:814bcec471]position: fixed;[/i:814bcec471], ik bedoelde eigenlijk dat je daarmee een header kunt maken waar de rest van de pagina onderdoor scrollt. Icm alpha-transparante PNG-bestanden heb ik daar hele mooie dingen mee gezien.

  Ik zat ook nog te denken aan dingen als AJAX… Is het moeilijk te implementeren om de inhoud van bijv een div dynamisch nieuwe content te geven zonder gelijk de hele pagina opnieuw te moeten laden?

  [b:814bcec471]Edit[/b:814bcec471][quote:814bcec471="boelieboelie"]Een iframe is overigens nog steeds een frame, dat maakt wat nadelen betreft weinig verschil.[/quote:814bcec471]Ik weet het, maar de klant is koning en als ik geen andere (betrouwbare) manier kan implementeren is het mijn eerste keuze.

  - Bas
 • Op basis van die CSSplay-voorbeelden kun je denk ik ook een header maken waar de rest onderdoor scrollt? Verder is werkt position:fixed nog steeds niet in IE (behalve op de body), tenzij je in quirks mode werkt.

  Ik weet nix van AJAX, maar ik weet wel dat je javascript beter slechts kunt gebruiken als toevoeging aan een reeds werkende pagina en niet om te gebruiken 'in plaats van'. Nadeel is ook dat de snelheid van de site dan ook afhangt van de computer van de bezoeker door client side scripting, terwijl zulke taken misschien net zo goed door de server kunnen worden uitgevoerd.
 • Uhmmm, ff een vraagje:

  [code:1:8414049cce]<div style="height: 500px; width: 70%; overflow: auto;"> inhoud </div>[/code:1:8414049cce]

  Wat 'doet' dit divje?

  Ik lees veel mee op dit forum, en probeer altijd bij alle antwoorden te snappen wat er wordt uitgelegd. Vaak lukt dit wel redelijk, maar hierbij ben ik toch de weg kwijt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.