Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

twee css-vragen

Anoniem
gwbonline
14 antwoorden
 • Hallo,

  Mijn website nadert z'n voltooiing. Er zijn nog en paar dingen die ik moet doen, waaronder twee css-vragen oplossen. Wie wil mij hiermee helpen?

  Als je naar www.verrassendvertrouwd.nl surft, dan zie je boven en onder de website wat ruimte. Ik wil graag dat de website mooi aansluit. Die ruimte is er gekomen na het toevoegen van het hoofdmenu. Daarvoor gebruikte ik de volgende css-code:

  ———————————-

  .logolink1 ul {

  padding-top: 164px;
  padding-left: 13px;
  font-size: 0.6em;
  }

  .logolink1 ul li {
  display: inline;
  }

  .logolink1 ul li a {

  color: #6e6e6e;
  padding-right: 1.0em;
  padding-left: 1.0em;

  }

  .logolink1 ul li a:hover {

  color : #040645;
  text-decoration: none;
  }
  ——————————————————

  Vraag 1: hoe krijg ik die ruimte onder en boven de website weg? Waarschijnlijk is er iets niet goed in bovenstaande code.

  Vraag 2: Ik wil helemaal rechts in het hoofdmenu ook enkele links opnemen (in het wat donkerder gedeelte). In principe is het hetzelfde als de menu-opties links in het hoofdmenu, maar ik krijg het niet voor elkaar. De links komen overal te staan, behalve rechts in het hoofdmenu.

  Het logo van de website is verpakt in een div met de id "header". In die div zit ook het menu links in beeld, dat de class "logolink1" meekreeg. Wat moet ik doen om rechts ook een menu te krijgen?

  Willem
 • 1:
  [code:1:7bdd41c89d]
  html, body {
  margin: 0;
  padding: 0;
  }
  [/code:1:7bdd41c89d]
 • 2.
  Maak nog een div; en plaats daar die links in.
  Speel beetje met float/text-align/margin etc. om hem rechts te krijgen.
 • The css-file already contains:

  html, body {
  margin: 0;
  padding: 0;
  }

  Is there another solution?
 • Als je site geen margin heeft maar je div wel komt er nog ruimte tussen. Zet dus de margins van je header div op 0.
 • De margin en padding staan in beide gevallen (body en header) op 0. En toch blijft die ruimte onder en boven de website bestaan. Er moet dus ergens anders nog iets verkeerd staan.
 • Een div heeft altijd de margins en paddings standaard op 0, die hoef je dus niet op 0 te zetten.

  Margin-top van .logolink ul op 0 zetten haalt de marge bovenaan weg.
 • Dat werkt inderdaad. Alweer een probleem opgelost. Nu zit ik alleen nog met het menu. In het hoofdmenu staan links in beeld vier links. Nu wil ik rechts in beeld (donkerder vlak) ook links hebben. Als voorbeeld heb ik de links van logolink1 genomen, daar de class logolink2 aan gegeven en de div in de div geplaatst waar ook logolink1 in staat. In het css-bestand heb ik logolink2 dezelfde waarden gegeven als logolink1, maar dan aangepast om rechts te worden neergezet. En dat is wat niet wil. De links worden wel rechts geplaats, maar een stuk meer naar beneden. Het lijkt wel of de div geen onderdeel is van de header (waarin ook logolink1 zit), maar van de hoofdinhoud, want die is ook naar beneden gegaan.
 • Heb maar even een testcase gemaakt: twee inline lists op dezelfde hoogte
   [*:6fdee02e03]margins van de ul op 0 zetten. [*:6fdee02e03] menu-items inline zetten (zie Listutorial). [*:6fdee02e03] width van de ul beperken tot benodigde ruimte. [*:6fdee02e03] floaten naar tegenovergestelde richtingen. [*:6fdee02e03] evt. line-height bepalen. [*:6fdee02e03] padding toepassen voor positionering vanaf de bovenkant.[/list:o:6fdee02e03] Althans, zo heb ik het gedaan.
 • Dank je boelieboelie. Je zou zeggen dat het nu moet lukken. Ik kan het niet meteen meer toepassen nu, want mijn aanwezigheid wordt elders op prijs gesteld. Maar nogmaals dank. Ik zal het nog even doorgeven hier of het gelukt is ja of nee.
 • Met de aanwijzingen van boelieboelie is het gelukt om zowel links als rechts enkele menu-opties te krijgen in het hoofdmenu onder het logo. Maar de links moeten nu nog iets uit elkaar (meer ruimte tussen twee links) en ook iets meer van de rand van de website af. Moet ik daarvoor nog iets veranderen in de css-code die boelieboelie mij gegeven heeft? Die code is:

  #nav1, #nav2 {width: 9em; font-size: 0.8em; margin: 0px; padding: 162px 0 0 0; line-height: 2em; text-align: center;}
  #nav1 {float:left;}
  #nav2 {float:right;}
  #header ul {list-item: none;}
  #header ul li {display: inline;}
 • Ik heb een testcase gemaakt waarin al helemaal wordt voorgekauwd hoe je het menu kunt positioneren. Daar plaatste ik bovendien een heel nuttige link in naar het Listutorial, een uitleg hoe je lijsten vormgeeft. Met deze informatie moet het lukken. Mocht dat niet zo zijn, dan is het wellicht beter om je opnieuw te verdiepen in de basics van CSS. Of, zoals teacher al zegt, 'het forum is om van te leren, niet om anderen je werk op te laten knappen'.
 • Het is terecht dat je mij daarop wijst, omdat ik in geen enkel bericht heb aangegeven hoeveel moeite ik reeds gedaan heb om het allemaal een beetje te leren begrijpen. Door w3schools, een website die ik diverse keren heb bezocht, heb ik css onder de knie gekregen wat de basis betreft. Maar vaak is het dan weer zo dat een stukje code anders werkt in combinatie met andere css code. Dat ben ik nu al heel vaak tegengekomen. Ik beschouw dit forum ook als iets waar je terecht kunt om te leren. Dat doe ik waarschijnlijk net iets anders dan andere forumleden, omdat ik na een paar vragen meteen word doorverwezen naar de uitspraak van teacher dat het 'anderen je werk laten opknappen' is. Dat is in geen geval de bedoeling, want ik vind het zelf veel te leuk om een website te maken. Alleen kan ik niet alles alleen. Wat voor jullie heel simpel lijkt, kan voor anderen een struikelblok zijn. Ik ben je dankbaar voor de testcase boelieboelie, want zoals je kunt zien is het gelukt om links zowel links als rechts te plaatsen. Nu moeten er nog een paar andere dingen gebeuren, zoals omschreven in mijn vorige bericht. Ik trek dat bericht echter terug, omdat het anders overkomt dat ik nog steeds 'gebruik' wil maken van de kennis van anderen. Ik probeer het zelf wel uit te vinden. Het duurt alleen een stuk langer.
 • Ik snap de gepikeerde reactie, want je bent blijkbaar lang met het probleem bezig geweest (of in ieder geval lang genoeg voor je eigen gevoel, want zoiets is immers erg subjectief). Ook de gevorderden op dit forum snappen heel goed dat zulke problemen frustraties oproepen, je hebt niet van de ene op de andere dag kennis en inzicht om webdesignproblemen op te lossen: dat is ook gewoon veel leren en veel proberen. En daarmee komt ook veel frustratie.

  W3schools is niet de juiste site om CSS te leren, het is alleen goed als naslagwerk. Wellicht heb je meer aan de bronnen uit het topic CSS, HTML en starten met een website. Dat duurt dus even wat langer, maar je kunt beter een goede basis hebben, dan elke keer de hulp moeten inroepen van anderen. Toch?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.