Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

target attribute bij xhtml 1.0 strict

Anoniem
BasHamar
12 antwoorden
 • Hallo,

  Ik ben bezig mijn website te ontdoen van programmeerfouten en stuit op het volgende: xhtml 1.0 strict ondersteunt niet de target attribute. Nu voeg ik aan alle links nog target="_blank" toe, maar dat is dus fout. Wat kan daarvoor in de plaats wat wel goed is en dezelfde werking heeft?

  Willem
 • [quote:9edfa3f850="gwbosma"]Hallo,

  Ik ben bezig mijn website te ontdoen van programmeerfouten en stuit op het volgende: xhtml 1.0 strict ondersteunt niet de target attribute. Nu voeg ik aan alle links nog target="_blank" toe, maar dat is dus fout. Wat kan daarvoor in de plaats wat wel goed is en dezelfde werking heeft?

  Willem[/quote:9edfa3f850]Je zal dan moeten kijken naar javascript.
 • [code:1:e03ce3605d]<a href="bla.html" rel="external">bla</a>[/code:1:e03ce3605d]

  en in JS

  [code:1:e03ce3605d]
  function externalLinks() {
  if (!document.getElementsByTagName) return;
  var anchors = document.getElementsByTagName("a");
  for (var i=0; i<anchors.length; i++) {
  var anchor = anchors[i];
  if (anchor.getAttribute("href") &&
  anchor.getAttribute("rel") == "external")
  anchor.target = "_blank";
  }
  }
  window.onload = externalLinks;[/code:1:e03ce3605d]
 • Waarom zo'n omslachtige manier als target="_blank" ook werkt? Wat is de reden dat xhtml 1.0 strict dit attribuut niet ondersteunt?
 • De reden is dat het als ongewenst wordt gezien om het attribuut te gebruiken. Gebruikers moeten zelf kunnen kiezen of een pagina in een nieuw scherm geopend wordt, niet de maker van de site. Derhalve is het dus uit de nieuwere standaarden verwijderd.

  Het zijn overigens ook altijd alleen de opdrachtgevers die graag willen dat een link buiten hun eigen site in een nieuw scherm wordt geopend. Wat dan wordt vergeten is dat mensen intuitief op de back-knop drukken (die niet meer werkt). Vervolgens gaan ze gewoon willekeurig alles afsluiten.

  Dus nogmaals: geen nieuwe vensters openen! Dat kunnen we prima zelf. ;)

  - Bas
 • Gaat dat ook nog op nu naast Firefox ook IE tabs ondersteunt? Ik bedoel: met tabs vervalt de back-knop, elke tab is een website in principe. Ik wil graag voorkomen dat mensen denken: hè, waar is de website van Willem gebleven? als ze op een link naar een externe website hebben geklikt.
 • Dat is dus precies wat ik probeer te zeggen… Mensen denken dat over het algemeen niet, en áls ze het al denken dan drukken ze gewoon op de back-knop en vinden ze 'm weer. Dat is de intuitieve gang van zaken.

  Dit tov een situatie waarin door een link een nieuw venster/tab wordt geopend. De meeste mensen die niet vaak op internet zitten raken dan juist in de war. Ten eerste merken ze over het algemeen niet eens dat ze in een nieuw venster of tab zitten, en tot overmaat van ramp werkt die stomme back-knop ook niet meer, terwijl ze bij de seniorencursus er nog op gewezen hebben… ;)

  (Overigens heb ik zelf zulke cusussen gegeven en het is dan ook echt zo dat mensen het écht niet snappen. De back-knop is het beste dat ze ooit hebben uitgevonden! Aangezien tabs/vensters allemaal hun eigen geschiedenis hebben zullen ze niet meer werken als je nieuwe pagina's/tabs forceert.)

  - Bas
 • Is duidelijk.

  Pagina bevat nog twee fouten. Eerste kan ik oplossen, tweede weet ik niet wat ze bedoelen.

  Er staat:

  unclosed end-tag requires SHORTTAG YES

  En dan gaat het om:

  <br />

  Weghalen wil ik niet, want dan is de div niet groot genoeg meer (inhoud ruimte tussen inhoud en bodem zit dan heel dicht op elkaar).
 • Heb je wel een gedacht aan CSS? In principe is <br /> niet bedoeld om witruimte te creëren. Als je het toch wil gebruiken, heb je dan misschien een linkje zodat ik de context even kan bekijken?

  - Bas
 • CSS schoot me ook ineens te binnen. Ik heb nu beide horizontale divs (donker vlak onder aan de website: www.willembosma.nl) een hoogte van 355 pixels meegegeven. Dat werkt…alleen in Firefox (twee donkere vlakken sluiten mooi op elkaar aan). In IE zie je duidelijk dat het twee divs zijn, want de rechter div staat onder de linker. Hoe los ik dit nu weer op?
 • [quote:d3d3f40175="gwbosma"]Is duidelijk.

  Pagina bevat nog twee fouten. Eerste kan ik oplossen, tweede weet ik niet wat ze bedoelen.

  Er staat:

  unclosed end-tag requires SHORTTAG YES

  En dan gaat het om:

  <br />

  Weghalen wil ik niet, want dan is de div niet groot genoeg meer (inhoud ruimte tussen inhoud en bodem zit dan heel dicht op elkaar).[/quote:d3d3f40175]

  Daar hebben ze margin of padding voor gemaakt.
 • Bashamar, doe geen moeite…

  Ik heb het voor elkaar gekregen. Heb geen idee hoe, maar met wat gerommel in de code werkte het ineens.

  Voordeel van html: redelijk makkelijk
  Nadeel van html: er hoeft meer iets heeeeeel kleins verkeerd te staan en het werkt niet meer…

  Dank voor het meedenken in ieder geval. Website is foutloos (althans voorpagina), want de validator laat een mooie groene balk zien met de mededeling: This page is valid xhtml 1.0 strict

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.