Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

website bouwen in tabel

Anoniem
boelieboelie
6 antwoorden
 • Beste Forummers,

  Ik ben bezig een website te bouwen voor mijzelf. Dit doe ik in tabellen, omdat ik via een javascript de gebruiker wil laten kiezen wat voor Content Stylesheet hij wilt. Nu heb ik dus een tabel met links een cel waarin mijn menu komt en in de rechter cel moet de inhoud komen te staan. Nu weet ik wel hoe dit met frames moet, maar niet hoe je dit met tabellen kan doen. Ik heb wel al zitten googlen, maar zonder resultaat. Of ik kwam toch weer op frames te belanden of alleen de basis kennis van tabellen.

  Wie kan mij vertellen hoe je in een tabel vanaf de ene cel een pagina in de andere cel kan openen.
 • (Sorry voor onderstaand epistel, ik moest het even kwijt, omdat je symbool staat voor veel beginners met dezelfde vraag. Kan ik er naar verwijzen wanneer de vraag weer wordt gesteld. :wink: )

  Een layout opbouwen zonder frames is op internet altijd beter dan met frames, omdat frames veel nadelen hebben, dus dat is al een hele vooruitgang.

  Werken zonder frames vraagt echter ook een andere manier van denken. Werken zonder frames is namelijk gewoon anders. Jouw situatie: je wilt graag een menu links op de pagina. Bij het klikken op een menu-item wil je dat er rechts op de pagina de tekst verandert. Waarschijnlijk met het idee dat je geen zin hebt om het menu op elke pagina opnieuw aan te maken en elke keer weer de layout te regelen. Dat vond je handig aan frames.

  Eén van die voordelen valt weg als je geen frames gebruikt. Je moet zonder framens namelijk op elke pagina een menu aanmaken (tenzij je PHP oid inzet) en dat kan soms best een karwei worden. Toch hoeft dat geen problemen of een hels kawei op te leveren.

  Nu is het bij het bouwen van een website zo, dat er vaak eerst uitvoerig wordt nagedacht over de structuur van de website: welke onderwerpen komen aan bod, welke pagina's maak ik daar voor aan, hoe komen de urls eruit te zien, etc.. Wanneer dat bij de bouw al goed op een rij is gezet, zul je zien dat je het menu sowieso bijna nooit meer hoeft aan te passen. Beter van tevoren nadenken over de structuur bespaart later veel werk.

  Daarnaast hebben veel editors een 'search & replace'-functie, waardoor je ladingen pagina's makkelijk in één keer kunt veranderen.

  Maar het belangrijkste is nog wel het gebruik van stylesheets (CSS). Daarmee kun je de layout van een pagina vastleggen, meestal in een extern css-document. Wanneer je een nieuwe pagina aanmaakt op basis van een bestaande pagina, hoef je slechts te verwijzen naar dit stylesheet, waarna de nieuwe pagina exact dezelfde layout krijgt als de reeds bestaande pagina. Dit kan een hoop werk besparen. Veel mensen gebruiken CSS alleen maar om tekst van font of kleur te veranderen, maar het is ook bedoeld om bijv. je menu links op je scherm en je content rechts op het scherm te krijgen.

  Een tabel is daar [i:c5406d4dc6]niet[/i:c5406d4dc6] voor bedoeld, ondanks dat de meeste mensen dat nog steeds denken, omdat het zoveel wordt gebruikt (misbruikt). Weliswaar heeft iemand ooit bedacht dat je pagina's kunt vormgeven met tabellen, maar een tabel is gewoon bedoeld om gegevens overzichtelijk te ordenen zoals in Word of Excel ook gebeurt.

  De manier van denken zou eigenlijk moeten zijn: wat wil ik precies vertellen? En wat voor structuur heeft mijn site daarvoor nodig? Eén niveau van pagina's, of verdeel ik de pagina's in categorieën, waardoor ik twee niveaus krijg? En wat voor structuur heeft de pagina nodig? Wil ik daar één [i:c5406d4dc6]kop[/i:c5406d4dc6] voor de hele tekst, of wil ik ook paragraafkopjes? En heb ik meerdere pagina's, dan wil ik waarschijnlijk een [i:c5406d4dc6]lijst[/i:c5406d4dc6] met pagina's op de pagina. Vervolgens maak je een pagina aan volgens de structuur die je hebt bedacht en zet je de elementen op je pagina (de lijst met menu-items, de kopjes, de alinea's, etc.) op z'n plaats met CSS. Zonder tabel, maar door ze met CSS bijv. een breedte en/of hoogte mee te geven, naar links/rechts/boven/onder te verschuiven, een achtergrondkleur en/of -afbeelding mee te geven, wat afstand te creëren tussen het menu en de content, etc.

  Een lang verhaal om te zeggen: gebruik geen tabellen, vergeet hoe je met frames hebt gewerkt, maar verdiep je in een andere manier van bouwen. Dat levert helaas niet meteen resultaat, maar maakt wel dat je uiteindelijk een duurzamere site bouwt en duurzame kennis opdoet. Bouwen met frames en tabellen is net zoiets als euh.. ik verzin maar wat.. brieven sturen per post: wordt nog veel gedaan en kan best handig zijn, maar het gebruik van internet en e-mail, hoewel voor een digibeet in het begin misschien moeilijk, zal z'n vruchten zeker afwerpen en heeft nut voor het nu en naar de toekomst.

  En als antwoord op je vraag: je kunt dus niet vanaf de ene cel een andere cel openen oid. De link moet verwijzen naar een nieuwe pagina met dezelfde opmaak. Dat is de beste en meestgebruikte manier. Gebruik geen iframe, geen javascript of andere fratsen; het is niet anders. Succes!
 • [quote:e19b0a675f="roijackers"]
  Dit doe ik in tabellen, omdat ik via een javascript de gebruiker wil laten kiezen wat voor Content Stylesheet hij wilt. [/quote:e19b0a675f]

  En dat kan niet zonder tabellen?
  Lijkt een beetje op het klok klepel verhaal..
 • Ik ben gewend om websites op een andere manier te maken. Maar ik wil nu een website maken voor mensen met een visuele handicap. Nu wil ik dat zij kunnen kiezen tussen een aantal CSS sheets. Maar als zij eenmaal hun keuze gemaakt hebben moet die van toepassing zijn op alle pagina's. Dus ik dacht doe het in tabellen en geef aan de cel waar de content in gaat de verwijzing naar de stylesheet. Waardoor mijn inhoud altijd naar de stylesheet verwezen wordt. Als jullie andere ideeen hebben ben ik jullie heel dankbaar.
 • [i:c335aead9c]Juist[/i:c335aead9c] als je een site maakt voor mensen met een visuele handicap is werken met stylesheets erg goed, dus daar zit het probleem niet. Het probleem is dat je waarschijnlijk via via hebt gehoord dat je beter tabellen kunt gebruiken om een pagina te bouwen, plus het gebruik van stylesheets om mensen met een visuele handicap van dienst te zijn, terwijl deze zaken los van elkaar staan.

  Ik probeer juist uit te leggen dat je een webpagina niet moet zien 'like a box of chocolates' (:wink:) waar je zo'n plastic fabrieksvormpje in plaatst (tabel) waar je alle chocolaatjes in moet plaatsen (tekst en plaatjes), maar feitelijk als blanco pagina waarin je in eerste instantie simpelweg een stuk tekst plaatst, zoals je ook in Word zou schrijven. Daar zet je meestal toch ook niet eerst een tabel omheen? Bij een webpagina hoort dat ook niet.

  Vergeet dus nogmaals die tabellen en gebruik inderdaad stylesheets (= CSS = [b:c335aead9c]C[/b:c335aead9c]ascading [b:c335aead9c]S[/b:c335aead9c]yle [b:c335aead9c]S[/b:c335aead9c]heets). Die zijn echter niet bedoeld om visueel gehandicapten te helpen, maar om de layout van een pagina te regelen, [i:c335aead9c]waaronder[/i:c335aead9c] ook aangepaste layouts voor visueel gehandicapten (zoals een zoom layout of een layout met omgedraaid contrast). HTML is bedoeld om je content in te verwerken (tekst, plaatjes, etc.), CSS is bedoeld om die content een plek te geven op de pagina en om het te vormgeven (kleur, grootte, etc.).

  Wellicht wordt het duidelijker als je een voorbeeld ziet. Faruk Ateş heeft een soort minidiashow gemaakt hoe het bouwen van een design op basis van CSS eruit ziet. Hij begint met simpele tekst en voegt per dia een paar CSS-regels toe, uiteindelijk leidend tot een compleet vormgegeven pagina.

  Zodra je één zo'n layout m.b.v. CSS voor elkaar hebt, kun je een tweede layout aan die pagina koppelen, een layout die bezoekers kunnen kiezen wanneer zij de standaardlayout bijv. moeilijk kunnen lezen. Die tweede layout maak je ook m.b.v. CSS (stylesheets). Een voordeel van CSS is dat je je pagina van talloze layouts van uiteenlopende aard kunt voorzien zonder je HTML te wijzigen. Dat lukt niet wanneer je tabellen voor layout gebruikt.

  Kortom, met het gebruik van stylesheets zit je zeker op de goede weg, dat is ook precies wat ik bedoel; alleen die tabellen waren een dwaalspoor. Anywayz, hoe je een pagina bouwt zoals ik probeer uit te leggen, kun je bijv. leren via http://modernmarkup.nl . En zie verder ook het topic CSS, HTML en starten met een website voor diverse goede (maar veelal Engelstalige) bronnen.
 • Het werken met CSS is mij ook wel bekend. Waar het mij alleen om gaat is dat ik een aantal Stylesheets heb en via javascript een switcher waarmee de gebruiker kan kiezen tussen de voorgeprogrammeerde stylesheets. Maar als ik alle pagina's appart maak houd hij dit nooit vast. Dan moet de gebruiker elke keer opnieuw zijn keuze selecteren. Dat lijkt mij dus ook niet erg handig werken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.