Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Website aanpassen door gebruiker

Anoniem
gerben
3 antwoorden
 • Hallo,

  Binnenkort begin ik met een restyling van mijn website en ik ben van plan een aantal wijzigingen door te voeren die de functionaliteit moeten verbeteren. Ik wil het onder andere voor de bezoeker makkelijker maken om bijvoorbeeld te lettergrootte te wijzigen. Wanneer ik nu op een paar keer op ctrl+ druk, dan wordt de tekst op de website wel groter, maar is niets meer in verhouding. Hoe is dit op te lossen? Ik had iets gelezen over de grootte aangeven met em in het css-document, maar dit snap ik niet helemaal. Momenteel is het ook zo dat bij mij op het scherm de lettergrootte goed is (zoals ik het heb bedacht), maar dat het in dezelfde browser op een andere computer anders is zonder dat op die computer op ctrl+ is gedrukt. Gaat het hier om een standaard-instelling in de browser?

  Hoe is een website nog meer te verbeteren als het gaat om gebruikersgemak?

  Willem
 • Op deze website van de overheid staan veel tips, waarvan ik er een aantal heel handing vond.
 • Als je bij die link die michelsw geeft in de bijbehorende handleiding kijkt, vind je meer achtergronden bij die richtlijnen.

  Verder:
  http://naarvoren.nl/artikel/
  www.useit.com/alertbox/
  www.alistapart.com/articles/

  En het klopt de grootte van lettertypen verschilt per browser en/of platform. Vandaar dat 'pixel perfect' designen helemaal niet handig is. Onderzoekje naar verschillende fontgroottes en een suggestie voor een fontgrootte die het minst verschilt tussen diverse browsers:
  www.thenoodleincident.com/tutorials/typography/

  Enkele ideeën:
  - je kunt je pagina opmaken dat alleen je tekst in grootte verandert als je de tekstgrootte verandert (resize de tekst bijv. eens op de webrichtlijnen); dan moet je alleen de tekst in ems zetten.
  - Je kunt de hele site vergroten of verkleinen als de tekstgrootte verandert (zie bijv. het resizen op www.456bereastreet.com); dan zet je de afmetingen van blocklevel elements ook in ems (bijv. een container van 45em breed).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.