Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Extra witte regel in een div met tekst met in firefox

Anoniem
BasHamar
8 antwoorden
 • Heej mensen,

  Ik zit met het volgende probleem. Op mijn site begruik ik tekst die in een div staat. In IE ziet dit er goed uit, maar in firefox verschijnt er bovenaan de tekst een extra regel wit.

  Dit gebeurt niet bij een image, maar alleen bij tekst (p, h1, h2 etc).

  Ik heb geprobeerd in de stylesheet de margin en padding op 0 te zetten, maar dit bleek geen effect te hebben.

  De site is http://www.ikzoekbedrijfsuitjes.nl/ Het gaat om de tekst die je in het midden in beeld ziet. (En om het menu onderaan)

  Ik zou heel blij zijn als iemand hier een oplossing voor weet!
 • Liep ik ooit ook een keer tegenaan. Los dit op door

  <h1>Bedrijfsuitje of vrijgezellendag</h1>

  te vervangen door

  <span style="font-size:30px"><b>Bedrijfsuitje of vrijgezellendag</b></span>
 • [quote:6a0b9f3f2c="Rikman"]Liep ik ooit ook een keer tegenaan. Los dit op door

  <h1>Bedrijfsuitje of vrijgezellendag</h1>

  te vervangen door

  <span style="font-size:30px"><b>Bedrijfsuitje of vrijgezellendag</b></span>[/quote:6a0b9f3f2c]Dat is natuurlijk een belachelijke oplossing. Vooral met een commerciële site wil je dat headings die van belang zijn voor de inhoud van je site ook in een heading element staan, dit omdat search bots deze code kunnen lezen en begrijpen dat dit belangrijke tekst is in je site.

  Het is een beetje jammer dat je je hele site gepositioneerd hebt via absolute positioning. Dat veroorzaakt vaak problemen in compatibiliteit… Het is eigenlijk ook de regel om een site te maken voor firefox (omdat die de html/css regels beter volgt) en na afloop te kijken wat je moet aanpassen om het er in IE er een beetje goed uit te laten zien. Dus zorg dat de absolute positioning goed werkt in firefox en dan kan je via een conditionele comment ervoor zorgen dat het ook goed staat in IE.

  [i:6a0b9f3f2c]edit:aanvullingen[/i:6a0b9f3f2c]
 • [quote:82b3c6e6ec]Dat is natuurlijk een belachelijke oplossing. Vooral met een commerciële site wil je dat headings die van belang zijn voor de inhoud van je site ook in een heading element staan, dit omdat search bots deze code kunnen lezen en begrijpen dat dit belangrijke tekst is in je site. [/quote:82b3c6e6ec]

  Zozo Drewster, is die oplossing [b:82b3c6e6ec]natuurlijk[/b:82b3c6e6ec] zo belachelijk?
  Pittige uitsprsaak voor een onzin-onderbouwing.

  Ik zou mij maar eerst eens een beetje verdiepen in de basis van de html/css, voordat je dit soort boute uitspraken doet, want dan had je gezien dat mijn oplossing niet ligt in het feit dat ik css [b:82b3c6e6ec]inline[/b:82b3c6e6ec] heb toegoegd, i.p.v. [b:82b3c6e6ec]internal[/b:82b3c6e6ec] (in de head), wat ik slechts voor het gemak even zo gedaan heb. De kern van de oplossing ligt in het simpele feit dat ik geen h1 gebruik, en ik meen dat @lex07 daar vooral geinteresseerd in was.
 • [quote:3806e9256b="Rikman"]De kern van de oplossing ligt in het simpele feit dat ik geen h1 gebruik, en ik meen dat @lex07 daar vooral geinteresseerd in was.[/quote:3806e9256b]En de reden dat ik het een belachelijke oplossing noem is [i:3806e9256b]omdat[/i:3806e9256b] je geen heading gebruikt terwijl dat hier juist de bedoeling is…jij bent degene die zich moet verdiepen in semantische html en SEO, het was en is verder niet een persoonlijk bedoelde opmerking en dat je je aangesproken voeld heb je geheel aan jezelf te danken.
 • [quote:a5fc1539df]En de reden dat ik het een belachelijke oplossing noem is [i:a5fc1539df]omdat[/i:a5fc1539df] je geen heading gebruikt terwijl dat hier juist de bedoeling is.[/quote:a5fc1539df]

  Ja, en de reden dat ik dat nu even niet gedaan heb heb ik net uitgelegd.

  [quote:a5fc1539df]jij bent degene die zich moet verdiepen in semantische html en SEO[/quote:a5fc1539df]

  Ik zie dus niet in waarom.
  Overigens: Ik 'moet' niets. Dankjewel.

  [quote:a5fc1539df]het was en is verder niet een persoonlijk bedoelde opmerking en dat je je aangesproken voeld heb je geheel aan jezelf te danken.[/quote:a5fc1539df]

  oh
 • Ik zal een wat uitgebreidere uitleg geven waarom de oplossing die wordt aangedragen niet ideaal is, het is symptoom bestrijding en niet een oplossing.

  Met semantische html wordt bedoeld dat delen een website met een bepaalde functie ook een html element krijgen wat betrekking heeft op die functie. Dus kop teksten krijgen een heading element, een paragraaf stop je in een <p> element, een korte quote stop je tussen een <q></q> en een lange quote tussen <blockquote></blockquote>, enz. Content en markup hebben een relatie, de reden om dit te doen is omdat dit voor jezelf wel zo overzichtelijk is als je naar je code kijkt, maar vooral omdat je dan je site begrijpelijker maakt voor computers, bijvoorbeeld zodat spiders van zoeksites zoals google je site beter kunnen indexeren.
  Daarnaast is het gewoon “good practice”!
 • Idd slaat Rikmans oplossing helemaal nergens op. Immers, een kop hoort [i:b5c8c83e9b]juist[/i:b5c8c83e9b] in een heading-element (zoals een h1) en helemaal niet in een span, laat staan dat je ook nog een bold-element gebruikt in een span om een kop te maken (je had dan namelijk net zo goed de span een font-weight:bold mee kunnen geven).

  Wanneer er iets misgaat met de [i:b5c8c83e9b]layout[/i:b5c8c83e9b], is het in eerste instantie de bedoeling dat je veranderingen aanbrengt in je [i:b5c8c83e9b]CSS[/i:b5c8c83e9b] (er vanuitgaande dat je HTML klopt).

  De verklaring van het probleem: een ongestylde heading krijgt door de browser standaardopmaak mee (zoals bold en grotere font-size). Die opmaak kun je resetten of aanpassen door de heading je eigen opmaak mee te geven, bijvoorbeeld door de margin en/of padding aan de bovenkant op 0 te zetten.

  Verdere opmerkingen over die site: zo'n doctype heeft geen nut als hij [i:b5c8c83e9b]in[/i:b5c8c83e9b] de head staat; een doctytpe hoort [i:b5c8c83e9b]boven[/i:b5c8c83e9b] de head. En ik zou zelfverzonnen elementen als <cmt> er ook uithalen. En lijstjes (van links bijv.) ook echt in een lijstje zetten (list-element gebruiken). Een heading-element is trouwens bedoeld voor [i:b5c8c83e9b]kopjes[/i:b5c8c83e9b], niet om belangrijkheid aan te geven. Zet dus geen [i:b5c8c83e9b]lijst[/i:b5c8c83e9b] met links in een heading, maar zet een lijst in een lijst en een kop in een heading.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.