Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

IE en CSS: kan dat niet gemakkelijker?

Anoniem
BasHamar
3 antwoorden
 • Het zal voor velen van jullie een bekend probleem zijn: je bouwt een site, gebruikt netjes CSS zoals W3C het bedoeld heeft. Het ziet er perfect uit in Firefox, als je het via Opera bekijkt is er ook niets aan de hand maar als je hem vervolgens opent in IE slaat de gruwel toe. Je bent vervolgens nog een tijd aan het klussen om alles in IE ook goed te krijgen, met vaak lelijke code als gevolg.

  Helaas gebruikt volgens mijn statistieken nog zo'n beetje driekwart van de mensen IE. Je kunt het dus moeilijk negeren en dat MS bij de volgende update wél naar W3C luistert is een utopie. Is er niet een methode of een checklist met dingen waarmee je rekening moet houden m.b.t. tot browsercompatibiliteit?
 • Ten eerste gebruikt men om verschillen te voorkomen een correct doctype. Zonder doctype of met een onvolledig doctype doet IE zijn eigenwijze gang en krijg je idd grote verschillen; met correct doctype zijn er veel minder verschillen.

  Ten tweede is het belangrijk dat je weet welke bugs er zijn en dat je kunt herkennen of een afwijking het resultaat is van een bug, of een eigen fout is. IE-bugs staan gedocumenteerd op Position is Everything, daar kun je kijken of het een bug is. (Overigens kun je de daar gegeven oplossingen sinds IE7 niet zomaar overnemen, zie ook de waarschuwing op hun voorpagina!).

  Ten derde is het belangrijk dat je geen hacks gebruikt, maar om problemen heen werkt, en evt. IE-specifieke regels in een IE-stylesheet zet m.b.v. conditional comments (dit beperkt zich meestal tot een paar regels).

  Er is voor zover ik weet niet een stappenplan, het is denk ik meer een denkwijze die iedereen zichzelf aanleert.

  Overigens is het inmiddels al makkelijker dan vorig jaar, want toen moesten de meesten nog rekening houden met IE5.x, die met of zonder correct doctype altijd uitgaat van het verkeerde boxmodel. IE6 en IE7 doen het grotendeels wel goed bij een correct doctype.
 • [quote:56e7867e4c="boelieboelie"]Overigens is het inmiddels al makkelijker dan vorig jaar, want toen moesten de meesten nog rekening houden met IE5.x, die met of zonder correct doctype altijd uitgaat van het verkeerde boxmodel. IE6 en IE7 doen het grotendeels wel goed bij een correct doctype.[/quote:56e7867e4c]Met IE 5.x houd ik inderdaad geen rekening meer. Die 0.04% van mijn bezoekers die dat nog gebruik moeten maar eens leren een fatsoenlijke browser te gebruiken.

  Maar IE6 en 7 leveren me toch nog te vaak problemen op, vooral met div's. Probeer maar eens 2 divs binnen een containerdiv even lang te krijgen. In alle browsers gaat dat goed door een height van 100% mee te geven, maar IE verdomd het. Zomaar even een voorbeeld van een frustratie van afgelopen week.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.