Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Simpel CMS, maar toch veel mogelijkheden

Anoniem
Ger
13 antwoorden
 • Voor mijn website typ ik alles (behalve het forum) nog handmatig in Notepad++. Hier gaat echter veel tijd in zitten, ook al include ik alle generieke onderdelen. Geen enkele pagina is hetzelfde, afbeeldingen soms langs de alinea, dan weer een alinea alleen tekst, dan weer 3 afbeeldingen naast elkaar (breedte vullend), etc. Voor een idee hoe verschillend het kan zijn, zie hier en hier. Daarbij moet er dan ook nog een vermelding komen op de bijbehorende categoriepagina (voor de terugvindbaarheid) en de indexpagina (voor de nieuws en updates). En het liefst ook automatisch een koppeling met een nieuw aan te maken forumtopic waar gereageerd kan worden.

  Al met al is het met het maken van de tabellen, het passend maken van de afbeeldingen de koppelingen en al dat soort zaken nog flink wat werk. Een CMS die een deel uit handen neemt, zou mij zeer welkom zijn. Ik ben echter totaal niet bekend met CMS'en. Ik heb ooit eens DotNetNuke bekeken, maar werd tureluurs van de installatiehandleiding (continue verwijzingen tussen hoofdstukken en versies, wordt je niet vrolijk van). Weet iemand een simpel te installeren CMS waarmee ik kan bereiken wat ik hierboven heb beschreven?
 • Ik denk dat er maar 1 antwoord voor jou is:

  MODx

  Ik ben/was zelf net zo'n newbie wat cms'en betrof.. Maar modx heeft mijn ogen echt geopend.

  Er bestaat geen simpelere te installeren cms dan modx.

  Hier vind je een korte samenvatting van modx:
  How to Build a Beautiful Site With MODx CMS (Content Management System) on Squidoo
 • Ik denk dat de meeste wat bekendere CMS' wel redelijk eenvoudig te instaleren zijn, dat is toch echt wel het makkelijkste. MODx is een eenvoudig en goede CMS en ik gebruikt het zelf ook. Cmsms is ook goed en eenvoudig. Ik ben nu bezig om Drupal een beetje te doorgronden.
  Nadeel van MODx is dat de documentatie een beetje fragmentarisch is, dus veel zoeken naar de juiste tutorial ed.
  Nadeel van CMSMS is dat het redelijk eenvoudig is en daarom ook minder mogelijkheden heeft.
  Nadeel van Drupal is dat het zoveel mogelijkheden heeft dat het behoorlijk ingewikkeld wordt, maar daarentegen wel heel goede documentatie heeft.

  Het probleem met CMS's is dat ze allemaal anders werken en dus als je weet hoe 1 werkt en je wilt overstapen begin je weer ongeveer bij nul. De juiste kiezen is daarom belangrijk, er achter komen dat iets dat je echt wilt er nou net niet in zit als je site al bijna klaar is, dat kost veel tijd.
  De meeste tijd gaat zitten in het uitzoeken hoe je CMS werkt; hoe pas je het CMS toe op je ontwerp, vooral. Maar als het eenmaal werkt dan heb je er veel profeit van.
 • Wordpress is ook niet onaardig. Misschien meer bedoeld voor een blog, maar je kunt er ook heel goed een site mee opzetten en onderhouden. Draait ook in een paar minuten.

  http://wordpress.org/
 • Wordpress wilde ik eerst ook al aangeven. Maar zelfs wordpress is nog moeilijker te installeren dan modx. En de topicstarter gaf aan dat hij een makkelijk te installeren cms wil.

  Modx is verkozen tot meest belovende cms 2007. Zeker geen verkeerde award.

  Inderdaad Drewster, Modx's community is nog niet zo huge als die van bv joomla. En de documentatie is ook een beetje gefragmenteerd.
  MAAr, als je niet het onderste uit de kan wilt halen (zoals de topicstarter) en dus de cms gebruikt voor redelijk basic dingen (aanmaken nieuwe pagina, rich text editor etc) dan heb je aan modx zeker geen zware kluif.

  Daarom zeg ik: modx.
  (ik heb nog veel meer redenen om zelf persoonlijk voor modx te gaan.. maar dat is nu ff niet relevant)
 • Bedankt voor jullie antwoorden.
  "Makkelijk te installeren" moet je relatief zien denk ik. Over het algemeen kom ik er wel uit, maar bij DotNetNuke was het echt iets als
  "lokaal uitpakken, bestandje aa hernoemen naar aa1 en dan bb hernoemen naar aa. In aa vervang je dat stukje code door wat we vertelden in de handleiding van de vorige versie…" enz. Door die onduidelijkheid en het niet bepaald logisch zijn van instructies (waarom allerlei bestanden hernoemen direct na het uitpakken?) begreep ik het gewoon niet meer. Dingen als Invision en phpBB had ik echter zo door.

  MODx ziet er wel goed uit, ga ik een keer proberen. De instructies zijn ook duidelijk, en dat scheelt een hoop.
  Wordpress lijkt me toch iets te beperkt als ik het zo even bekijk. Drupal ziet er overigens niet onaardig uit.
 • Bij wordpress is het een kwestie van database aanmaken, bestanden uploaden, configuratie invullen, en het draait. Zo zou het altijd moeten zijn.
 • [quote:2afeef0a0d="gerben"]Bij wordpress is het een kwestie van database aanmaken, besteden uploaden, configuratie invullen, en het draait. Zo zou het altijd moeten zijn.[/quote:2afeef0a0d]

  Ben ik helemaal met je eens.

  dit is de installatie procedure van wordpress:
  [quote:2afeef0a0d]
  1. Unzip het WordPress pakket in een lege map.
  2. Open wp-config-sample.php in je teksteditor en vul je database gegevens in.
  3. Sla het op als wp-config.php
  4. Plaats de WordPress bestanden op de gewenste locatie op je webserver.
  5. Open /wp-admin/install.php in je favoriete webbrowser. Hier zullen de tabbellen aangemaakt worden voor je WordPress blog. Mocht er een foutmelding zijn, dubbel check dan je wp-config.php bestand en probeer het opnieuw. Als de foutmelding niet verdwijnt, probeer dan eens je probleem voor te leggen in ons forum. met zoveel mogelijk details over het probleem.
  6. Noteer het paswoord wat je wordt gegeven.
  7. Het installatie script stuurt u vervolgens door naar de login pagina. Login met de username admin en het gegeven paswoord, die tijdens de installatie is aangemaakt. Via profiel is het mogelijk om je wachtwoord te wijzigen.
  [/quote:2afeef0a0d]

  Verschil met modx is dat zelfs stap 2 en 3 verpakt zit in een mooie interface. Dus nóg toegankelijker. Maargoed, waar hebben we het over. Beiden systemen zijn gewoon easy in use.
 • modx en wordpress zijn eigenlijk blogsystemen. Als je een echt CMS wilt met alles erop en eraan, dan zou ik zeker drupal overwegen.
 • Beetje oude topics kicken joh? (6 berichten geplaatst en 6 keer voor drupal adverteren… :?)

  En modx is geen blog CMS; features. Als je wilt is het een prima blog CMS maar dat is niet het primaire doel, anders dan bij wordpress dat echt een blog CMS is (en wat eigenlijk ook wel te gebruiken is als eenvoudige non blog CMS).

  Daarnaast is drupal een ontzettend uitgebreid CMS, al snel zie je dor de bomen het bos niet meer.
 • Ik heb Modx ook uitgeprobeerd, maar vindt het zeker niet eenvoudig. Integendeel. CMSmadesimple is eenvoudiger en het engelstalige forum wordt ook goed bezocht.
  Wordpress weet ik niet, daar ben ik net mee begonnen, maar het installeren was super makkelijk. Ik denk dat het misschien wat weinig functies heeft, maar dat moet ik nog goed uitzoeken.
 • [quote:88eebd2802="compubase"]modx en wordpress zijn eigenlijk blogsystemen. Als je een echt CMS wilt met alles erop en eraan, dan zou ik zeker drupal overwegen.[/quote:88eebd2802]

  pardon? Modx een blogsysteem? Daar doe je Modx serieus te kort mee.
 • En wordpress ook. Het is maar net wat je ermee doet. Met een beetje goede wil kun je een forumscript ook als cms gebruiken. De beperkingen zitten meer in het hoofd van de gebruiker, dan in de software.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.