Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

div, AP div en table

Anoniem
None
4 antwoorden
 • Hoi
  Kan iemand mij vertellen wat het verschil en voordeel/nadeel is van 'div tag' 'draw AP div' en 'table' ?

  mvg,
  Robbert
 • Weet je sowieso wel wat een element is en wat een tag in html? Een div [i:a3c6c1fce9]tag[/i:a3c6c1fce9] is <div>, zo simple is het. Zover als ik kan vinden is een "AP div" een functie in Dreamweaver. Een table is heel simpel, een tabel.

  Verder is je vraag nog al vaag. Misschien kan je wat duidelijker stellen wat je nou precies wilt weten.
 • [quote:7387bb4f51="Drewster"]Weet je sowieso wel wat een element is en wat een tag in html? Een div [i:7387bb4f51]tag[/i:7387bb4f51] is <div>, zo simple is het. Zover als ik kan vinden is een "AP div" een functie in Dreamweaver. Een table is heel simpel, een tabel.

  Verder is je vraag nog al vaag. Misschien kan je wat duidelijker stellen wat je nou precies wilt weten.[/quote:7387bb4f51]

  Dat snap ik ja :wink: Ik bedoel meer of het een meer voordelen heeft dan het andere. Je leest soms dat een div sneller laadt dan een tabel. En dat je een div gebruikt voor het layout en een tabel voor de tekst. Nu wil ik weten of dit klopt en of er nog meer verschillen/voor- en nadelen zijn.
 • Er is geen voordeel of nadeel van een element. Een element is een element en die gebruik je waar het voor bedoeld is. Dat is hetzelfde als vragen of er nadelen aan een schroevendraaier of een hamer zitten.

  Maar hoewel je met een schroevendraaier (lees: tabel) ook kunt timmeren (lees: een layout creëren), kun je daar beter een hamer voor gebruiken (lees: CSS). Men heeft in de vorige eeuw bedacht dat je het ook met een schroevendraaier kan en dat heeft men helaas tot op de dag van vandaag massaal overgenomen. Gelukkig zijn er inmiddels redelijk wat mensen die weten dat het anders moet.

  Helaas komt men dan op 'divs'. En daar gaat het niet om. Een div is geen vervanging voor een tabel of tabelcel. Een div is een div en een tabel een tabel. Wat je moet begrijpen, is dat de kern van je pagina bestaat uit tekstuele elementen (kopjes, alinea's, lijsten van menu-items, etc.). Het is de bedoeling dat je dan ook elk stukje tekst benoemt met een bijbehorend HTML-element. Dus zet een kop in een heading-element (h1, h2, etc.), niet zoals bijvoorbeeld <p><strong>titel</strong></p>, want dan zeg je dat het een alinea is met nadruk, en dat is het niet; het is een kop.

  Je komt er dan hopelijk achter dat een tabel gewoon is bedoeld zoals bijvoorbeeld in Excel: rijen en kolommen met gegevens. En een div doet verder niet veel en betekent niet veel. Het is dan ook niet de bedoeling dat je die veelvuldig gebruikt. Ook omdat je voor de layout helemaal geen HTML moet gebruiken.

  Voor de layout zou je een extra taaltje moeten leren, een layouttaal die CSS heet. Een layoutcode 'hang' je vervolgens aan een element. als ik doe:[code:1:26cf682e0a]body {Arial, sans-serif}[/code:1:26cf682e0a]Dan zorg ik er in één keer voor dat alles in Arial staat (of een ander sans-serif-font). Heb je geen <font> meer nodig.

  Anywayz, voor de vraag 'welk HTML-element gebruik ik', neem je dus de tekst als uitgangspunt. Voor de vraag 'hoe creëer ik een bepaalde layout' ga je na het vastleggen van de HTML aan de gang met CSS om de elementen op z'n plek te zetten (dus niet met tabellen of divs).

  Zie mijn signature voor meer uitleg. Overigens vinden zoekmachines en diverse gehandicapten goed gestructureerde teksten (dus zonder tabellen voor opmaak, of frames) erg prettig…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.