Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Vraagjes over: Formulieren, foto's en div's

Anoniem
None
8 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Ik heb wat kleine vraagjes…

  1) Ik heb een website gemaakt, met een formulier erin.
  Ik heb een veldje gemaakt waar mensen hun mailadres in kunnen voegen.

  Boven het formulier staat de volgende code:
  <form method="post" action="mailto:mailadres@hotmail.com?subject=Reactie op de website">

  Is dat goed? Of moet het anders?
  Toen ik het wilde testen, vroeg de pc namelijk om het mailadres dat zegmaar bij je internetabonnement zit. Wat via "outlook" gaat. Daarvandaan wilde de site het verzenden. Hoe kan ik zorgen dat het verzonden word vanaf het mailadres dat is ingevuld in het formulier…?
  (Snappen jullie mijn vraag/probleem?)

  2) Als je wilt dat je foto's niet van internet gehaald kunnen worden, hoe kan je dat dan doen? Ik heb namelijk zelf het idee dat dat niet kan. Ik weet dat er scripts zijn zodat je, wanneer je op het scherm klikt, je een tekst krijgt. Waardoor je geen "afbeelding opslaan als…" krijgt. Maarja. Als je bij de browser het bestand opslaan, dan heb je het evengoed.
  Bestaat er een manier om écht te voorkomen dat mensen foto's van je site halen?

  3) Ik weet nog weinig van css om zegmaar je hele site in op te bouwen. Ik heb wat vragen, waar ik graag wat meer duidelijkheid over wil.

  Ik heb het idee dat als je je hele website in css (Dus met div's) bouwt, dan elke keer je hele pagina geladen moet worden. Klopt dit? Zo niet, hoe werkt dat dan? Kun je ook aparte html bestandjes maken en dat zegmaar in een deel van je scherm laden (wat eigenlijk een soort gelijk effect heeft, als wanneer je met frames werkt?!). En als je dan bijvoorbeeld je index hebt gemaakt in je website met div's, en je wilt iets veranderen, moet je dan ál je bestanden af om dat te veranderen?

  Bedankt alvast voor de reacties,
  Klimop
 • [quote:439bbaec89="Klimop"]1) <form method="post" action="mailto:mailadres@hotmail.com?subject=Reactie op de website">[/quote:439bbaec89]Dit werkt niet op deze manier, de "action" moet wijzen naar een php of pearl script dat de mail daadwerkelijk stuurt. (kijk hier bij voorbeeld naar)

  [quote:439bbaec89="Klimop"]2) Als je wilt dat je foto's niet van internet gehaald kunnen worden, hoe kan je dat dan doen? [/quote:439bbaec89]Het via javascript uitzetten van het rechter muisknop menu is natuurlijk niet het voorkomen dat mensen je plaatjes kunnen opslaan. Kort gezegd is het onmogelijk om de te voorkomen, aangezien je de plaatjes laat zien kunnen mensen even goed een screenshot nemen van het plaatje. Dus ook de plaatjes in flash zetten oid heeft weinig zin. Alles wat je kan doen is een watermerk in je plaatje plaatsen.

  [quote:439bbaec89="Klimop"]3) Ik heb het idee dat als je je hele website in css (Dus met div's) bouwt, dan elke keer je hele pagina geladen moet worden. Klopt dit? Zo niet, hoe werkt dat dan? Kun je ook aparte html bestandjes maken en dat zegmaar in een deel van je scherm laden (wat eigenlijk een soort gelijk effect heeft, als wanneer je met frames werkt?!). En als je dan bijvoorbeeld je index hebt gemaakt in je website met div's, en je wilt iets veranderen, moet je dan ál je bestanden af om dat te veranderen?[/quote:439bbaec89]Deze vragen hebben weinig te maken met css en divs maar met het gebruik van frames. Als je geen gebruik maakt van frames maar vaak stukjes herhaald in de pagina's van de site kan je gebruik maken van Server Side Includes (SSI) waarmee je bv een menu, header en/of footer in een los bestand zet dat door de server in de pagina wordt geplaatst zodra die door een browser wordt opgevraagd. De hele pagina moet wel elke keer helemaal opnieuw worden opgehaald maar aangezien het alleen html bestandjes zijn gaat het hooguit om enkele kbs. Ook kan je gebruik maken van AJAX of javascript om "client side" pagina's in je website te laden, maar dat lijkt me iets te veel van het goede.
  Daarnaast laden sites met semantisch html over het algemeen sneller dan sites met "ouderwetse" html.
 • Ter aanvulling op Drewster: door alle snelle verbindingen van tegenwoordig is het niet erg dat "alles" opnieuw geladen moet worden. Voor de gebruiker thuis is er nauwelijks een verschil tussen een pagina van 1kB of 100kB te merken. De beleving verandert er niet of nauwelijks door terwijl er genoeg nadelen zijn van frames om ze niet te gebruiken. Ik zou er niet van wakker liggen… Daar komt nog bij dat elke browser een zgn cache heeft waarin losse bestanden zoals plaatjes en stylesheets netjes in worden opgeslagen, dus die worden sowieso maximaal één keer per sessie gedownload (tenzij je dit expliciet dwarsboomt).

  Het belangrijkste nadeel van géén frames gebruiken is dat je een server side manier nodig hebt om herhalende delen van je website te laten invoegen. De genoemde SSI of talen als PHP en ASP.net zijn manieren om dit probleem te ondervangen, maar kosten net iets meer moeite om te leren beheersen dan het gebruik van frames. Eenmaal geleerd is het echter heel gemakkelijk en heb je er de komende jaren nog heel veel plezier van.

  - Bas
 • Met CSS laad je voor je hele site één bestandje van misschien 20KB, waar dan wel je hele opmaak in zit verwerkt. Elke pagina ziet er dan hetzelfde uit, zonder dat je opnieuw hoeft aan te geven hoe het eruit ziet. Wanneer je snapt hoe CSS werkt, heb je ook geen tabellen meer nodig, geen font-elementen, geen zaken als valign="top".. Werken met CSS beperkt daarom de laadtijd, want je hebt heel weinig HTML meer nodig. Dat kan per pagina al tientallen KB's schelen; kun je nagaan wat dat betekent als je honderden pagina's hebt.

  Wanneer je CSS interessant vindt, zou ik niet beginnen bij de bekende bronnen als HandleidingHTML en W3Schools. Daar ben ik ook ooit begonnen en de eerste maaden heb ik mijn tijd verspild omdat ik slechts leerde welke CSS-attributen er waren en wat ze doen, maar niet hoe je ze op een logische manier inzet om een site te bouwen zoals het hoort. Vergelijkbaar met een woordenboek leren maar niet weten hoe je zinnen maakt. Leen een goed boek in de bieb of koop er eentje, maar volg plz niet de eerste de beste online tutorial.
 • Hallo allemaal,

  Bedankt voor jullie reacties!

  @ Drewster:
  1) Dank je wel!
  2) Ja, precies, ik d8 al dat het niet kon. Fijn dat mijn gedachte bevestigd is.
  3) Thnx. Ja ik wil het ook heel graag leren, php enzo.

  @ BasHamar:
  Ja ik wil het graag leren. Mijn grote probleem is, dat ik érg veel moeite heb, met teksten in het engels lezen… Dus een nederlandse pagina met uitleg heb ik nodig.

  @boelie:
  Ja, dáár loop ik in vast. Wat ik ook google, ik krijg alleen vanalles over de functies enzo. Maar niet hoe ik een complete site in CSS bouw. Ik gebruik nu wel css voor de tekstopmaak en dergelijke. Maar niet om mijn hele website in te maken ipv frames. Ik heb een "blanco" pagina gemaakt met divs. Maar hoe ik links moet maken, geen flauw idee. Maak ik dan ook losse bestandjes met de tekst net als in frames? En hoe ziet de link er dan uit? Hoe weet de link in welke div de tekst geplaatst moet?

  Of moet ik 1 pagina maken en daar alles inzetten. En voor elke nieuwe pagina "copy"-"past" en alleen de tekst veranderen? Maar als ik dan een link in het menu wil veranderen, moet ik dan alle 100-den bestanden af en in allemaal die ene link in het menu aanpassen?

  Ik heb een link uit je onderschrift geklikt en ga daar eens verder lezen. Misschien word ik daar wijzer…

  Groetjes, Klimop
 • Het tweede idee is inderdaad juist: eigenlijk is elke pagina een volledige kopie van een andere pagina, behalve dat je de tekst en plaatjes varieert. Dan heb je helaas dus ook op elke pagina een menu dat je steeds moet aanpassen, maar daar zijn heel veel oplossingen voor.
  [list:198f456193]
  [*:198f456193]In Dreamweaver kun je je eigen template bouwen, waardoor elke pagina er hetzelfde uitziet. Veruit het grootste gedeelte van je pagina (incl. menu) zet je dan in het template en slechts de gedeelten die per pagina variëren, maak je 'editable'.
  [*:198f456193]Een andere manier is om de stukken die steeds hetzelfde zijn, te zetten in één bestandje dat je op elke pagina 'inlaadt'. Dus je maakt bijvoorbeeld een bestandje 'menu.php' waarin je je menu zet en dan zeg je op elke pagina 'haal menu.php op'. Dat is een simpel regeltje php, hoef je verder geen php voor te snappen. Zoek maar eens naar php include.
  [*:198f456193]Zo'n include hoeft niet per se met php, het kan ook met SSI.
  [*:198f456193]Sommigen nemen een website bij www.blogger.com of www.wordpress.com . Dan zit er een contentmanagementsysteem (CMS) achter je site waardoor je je eigenlijk alleen druk hoeft te maken over de inhoud. Je kunt zoiets ook zelf installeren op je site (gratis).[/list:u:198f456193]
 • [quote:cf14d7318a="boelieboelie"][*]Een andere manier is om de stukken die steeds hetzelfde zijn, te zetten in één bestandje dat je op elke pagina 'inlaadt'. Dus je maakt bijvoorbeeld een bestandje 'menu.php' waarin je je menu zet en dan zeg je op elke pagina 'haal menu.php op'. Dat is een simpel regeltje php, hoef je verder geen php voor te snappen. Zoek maar eens naar php include.
  [/quote:cf14d7318a]
  Ja, dat lijkt me prettig. Mijn enige reden waarom ik opzie tegen een website volledig in css (met divs enz) is dat je anders elke keer hele pagina's moet veranderen. Dat hele pagina elke keer geladen moet worden, ben ik nog steeds niet super blij mee, maar dat wil ik wel accepteren zegmaar haha.

  Vanochtend al weer heel de tijd dingen zitten lezen…
  Ook wat dingen tegengekomen die ik nog niet wist…

  Maar echt snappen allemaal doe ik het nog niet…
  Dus ik ga nóg meer lezen 8)

  Groetjes en bedankt voor de reacties!
 • als je wilt dat je foto's beschermd zijn moet je ze niet op het openbare internet zetten.

  Over internet formulieren zijn een hoop tutorials, je moet wel een eigen site hebben die dat ondersteund (veel gratis sites kunnen het niet). En beetje erin verdiepen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.