Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Define: webdesigner

Anoniem
sanchises
12 antwoorden
 • De laatste tijd komen er hier veel mensen voorbij die zichzelf benoemd hebben tot webdesigner. Het "toeval" wil dat die ook met de meeste "geef mij even een brokje code voor dit of dat"-vragen komen.

  Misschien wordt het eens tijd om de definitie van een webdesigner te bekijken? Ik bedoel; zelf beheer ik ook diverse websites en heb ik ook e.e.a. van de grond af aan ontworpen, maar ik noem mezelf echt geen webdesigner. Het is slechts een hobby van me, niets meer, niets minder. Toch kan ik de "ontwerpexperts" van deze wereld nog regelmatig van verbetertips voorzien. Wat klopt daar niet aan…
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Webdesigner:

  [i:a3fb14a42d]Een webdesigner is iemand die de vormgeving van websites ontwerpt. […]Hoewel iedereen een website kan maken, wordt de betekenis van het woord webdesigner toch meest in de beroeps-betekenis gezien. [/i:a3fb14a42d]

  Een vrij ruime definitie dus en het is de mens eigen om zich al gauw een flitsende titel aan te meten. Neem een begrip als account manager, je hebt ze die bij wehkamp je bestelling opnemen (<mbo) en je hebt er die megaprojecten binnenhalen en WO + 20 jaar werkervaring hebben.

  Mij maakt het niet zo uit als iemand zich zo'n kwalificatie toeeigend, indien het onterecht is zet je alleen jezelf voor schut. ;)
 • De naam webdesigner is een verzamelnaam en komt uit de beginjaren van het wereldwijdeweb, toen kon je in je uppie nog alle aspecten van een website uitstekend uitvoeren. Anno 2009 is dat door de complexiteit het web veel lastiger. Niet voor niets zijn bedrijven tegenwoordig op zoek naar php-, java-, css, database, editors, enz specialisten.

  Dat wil niet zeggen dat je niet nog steeds in je uppie een goede website kunt maken, maar je moet je denk ik wel goed bewust zijn van je beperkingen. En daar schort het nog wel eens aan.
 • Ik denk dat je een mate van kennis moet hebben binnen webdesign om te beseffen dat je (nog) geen webdesigner bent. De meeste mensen die zich hier webdesigner noemen bezitten die kennis blijkbaar nog niet. Ik doe aan webdesign maar ben geen webdesigner. Ga maar eens op marktplaats (onder Webdesigners en Domeinnamen) kijken wat zich allemaal webdesigner noemt, die mensen zouden zich kapot moeten schamen…
 • Ach, het is een term die niet beschermd is dus iedereen mag zich zo noemen, velen doen dit dan ook gretig. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat het aannemen van een dergelijke functiebeschrijving ook bepaalde verwachtingen met zich meebrengt. De meesten kunnen niet aan die verwachtingen voldoen. Het voordeel is dan wel weer dat in dit geval het kaf zichzelf van het koren scheidt. Maw: de term is een lege huls waar je niets mee kan, alleen door een beetje doorvragen of door opmerkingen van de "designer" zelf kom je erachter wat voor vlees je in de kuip hebt. Je kunt de term proberen te definiëren, maar dat heeft alleen zin als ook iedereen die definitie hanteert. Begrijp me goed, ik erger me ook aan mensen die zich m.i. onterecht designer noemen, maar ik denk niet dat er iets aan te doen valt, alleen al omdat ze zelf de term wel terecht vinden.

  Overigens is er voor mij wel een groot verschil tussen een designer en een developer. Hoewel het niet impliciet in de woorden zit, vind ik een designer iemand die het grafische aspect voor zijn rekening neemt en een developer iemand die programmeert. Probleem is natuurlijk weer dat beide termen en invullingen ervan ambigu zijn, dus ook hier is dat een kwestie van onderlinge afspraken voordat je de termen zo kunt gebruiken.

  Voor wat betreft de vele webdesigners die hier op het forum de meest basale vragen stellen: ik negeer ze. Ik weiger iemand die geld verdient met triviale diensten gratis te helpen omdat hij/zij te lui is om 10 minuten eigen onderzoek te doen. Huur me dan maar in.
  ;)

  Daarentegen, mensen die aantoonbaar moeite hebben genomen en er niet uitkomen en ook nog eens een specifieke vraag stellen, die kunnen altijd rekenen op mijn hulp. Als het kan in de vorm van oplossingen, ook met advies, en soms met meedenken. Toegegeven, nogal subjectief, maar ik help hier mensen voor mijn plezier, niet om me aan ze te ergeren.

  Zo, even wat van me afgeschreven… :D

  - Bas
 • duidelijk gezegd.
  ik denk dat je pas echt een webdesinger bent als je een mooie website in elkaar kan zetten waarvan het uiterlijk niet alleen erg mooi is, maar ook functioneel. dat je weet waar een link in je menu je naartoe brengt, en wat je daar kan vinden.

  in dat opzicht vindt ik webdesing vrij philosophy's (sorry, weet niet hoe je dat woord precies schrijft) en is iemand die enkel pagina's in elkaar zet om er over op te kunnen zetten meer een webbeheerder.

  o maar even mezelf als voorbeeld te nemen; ik heb al meerdere websites in elkaar geknutseld, maar ik zal mezelf (en anderen) niet wijs maken dat ik dan meteen een webdesinger ben. wat dat betreft heb ik leiver de term web beheerder, want je beheert een pagina, en niet meer
 • Webcrafter is waarschijnlijk een veel betere term.
 • [quote:8a9f9a7be7="BasHamar"]Zo, even wat van me afgeschreven… :D[/quote:8a9f9a7be7]Daar was het mij ook een beetje om te doen. :)
 • (filosofisch, en dat voor een dyslectisch iemand :P )

  Een webbeheerder is iemand die een site onderhoud. Ik zou eigenlijk ook niet weten wat je iemand zou moeten noemen die tussen leek en webdesigner in zit, misschien is webcrafter idd wel wat, of websitebouwer, een wat meer omschrijvende naam.

  Webdesign heeft iets artistieks, op zich is het technische deel niet zo moeilijk, leer de taaltjes en de conventies en dan hoeft je het alleen nog maar te doen, misschien een puzzeltje hier en daar maar dat is het ook wel.
  Het ontwerpen van een site, het "design" onderdeel, kent geen strikte regels; het is allemaal heel subjectief. Je hebt inspiratie nodig om een [i:7a8e1140df]mooie[/i:7a8e1140df] site te kunnen maken en dat is niet echt te leren.
  Ik weet niet of dat is wat je bedoeld phoenix, ik zou niet kunnen zeggen dat webdesign iets filosofisch heeft maar op een bepaald niveau vind ik het wel een soort kunst uiting. Ook al heb ik het dan niet over het gerommel dat wij hier doen… ;)
 • met philosophisch bedoel ik dat je website;
  A; overzichtelijk moet zijn (geen doolhof zoals ik die van ms vindt)
  B; er (redelijk) mooi uitziet (geeft een goed beeld van wat je site wilt doen; adverteren, informeren, downloads aanbieden whatever) en het allerbelangerijkst;
  dat je site een stijl heeft die bij die dienst aansluit. om maar even deze site als voorbeeld te nemen; het maakt vooral gebruik van wit en rood kleuren(stijl), maar het is ook duidelijk een forum(functie).
  had je alles door elkaar gegooid dan krijg je een ongewenst resultaat.
  je moet bijvoorbeeld al erg goed zijn als je je forumindeling hier de indeling van pakweg een wiki zou gebruiken.
  misschien is het nog steeds onduidelijk(uitlegen is nooit mijn sterkste punt geweest) maar hopelijk snappen jullie het.

  en p.s.; voor wie was dat dyslexie zinnetje nou?
 • Dan heb je, denk ik, een even ruime opvatting van de betekenis van "filosofisch" als sommige mensen blijken te hebben van de definitie van webdesigner.

  en met dyslectisch had ik het over mezelf…
 • Ik denk niet dat het gebruik van het woord "filosofie" hier überhaupt van toepassing is. Los van het idee dat ik zelf bij het woord heb sluiten de definities op Wikipedia, de Van Dale en Encyclo niet aan bij het gebruik van het woord hier in de discussie. Ik denk dat je hoogstens kunt zeggen dat de [i:5de04cbf8c]discussie over de definitie van "webdesigner"[/i:5de04cbf8c] filosofisch is of kan zijn, maar de functie of functiebeschrijving op zichzelf niet.

  - Bas

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.