Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Het eind zoek: Waar rekening mee houden?

Anoniem
None
7 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Ik heb sinds vandaag een eigen site.

  Als hobbyist maakte ik al langer (eenvoudige) site's. Nu ben ik in september een studie begonnen in die richting, en leer ik dus dingen bij. Ook via het internet probeer ik nog altijd bij te leren.

  Nu struikel ik erg over de veeleisendheid van het internet.
  - Browsers (IE / FF enz)
  - Resoluties (van 1024x768 tot 1680x1050 of 1600x1200)
  - Verbindingsnelheid
  - Ontvangst (Komt het fatsoenlijk binnen? Doet alles het?)
  - Pc voorwaarden bij de gebruiker (denk aan: Moet flashplayer hebben enz)
  - Lay out (Bijv een redelijk eenvoudig javascript uitklapmenu, werkt niet in FF)

  Ik kan me niet voorstellen dat er website's te maken zijn die aan AL die dingen voldoen.

  Hoe gaan jullie hier mee om? Waar let je echt wel op en waar let je niet op?

  Ik zie tussen de bomen het bos niet meer.

  De website is nog geen 24u online en behalve wat positieve reacties van mensen die ik ken, heb ik ook al een aantal (flink) negatieve reacties ontvangen. (Prutsite, ander beroep kiezen e.d.)

  Nou kan ik best wat hebben, maar toch twijfel ik dan stiekem aan mezelf… Stel dat ik echt zo slecht ben, dan zet ik mijzelf voor gek. Dat is ook niet wat ik wil.

  Ook qua lay-out. Vinden jullie dat ieder de site's moet maken zoals hij/zij het mooi vind? Of móeten bepaalde dingen echt of kunnen bepaalde dingen écht niet?

  Is dat niet puur iets tussen webmasters onderling of vinden de bezoekers dat echt ook?

  Groetjes, Klimop
 • Let vooral niet op alle prutsers die je nog niet eens van degelijke informatie kunnen voorzien maar alleen toppers zijn in negatieve reacties ;)


  [b:61e10b7817]Crossbrowser FF & IE[/b:61e10b7817]

  Voor internet explorer zijn helaas wel een paar hacks nodig, en het omzeilen van problemen is een aardige klus.. het gaat vooral om floats, marges, paddings, de crossbar en meer.

  [b:61e10b7817]Style[/b:61e10b7817]

  Ook qua style is er veel te zeggen, los van het feit dat veel persoons + branche gebonden is.. kun je wel zeggen dat het invullen van een website enige bekwaamheid vereist.

  Denk hierbij aan: Lettertype, Kleurcombinaties, Afmetingen en meer.

  [b:61e10b7817]Webdesigners/programmeurs onderling[/b:61e10b7817]

  Als je het designers vraagt die dit jaren doen is het helemaal feest, die zien in 1 ogenblik alle zwakke punten, die dan uiteraard onverbloemd als kritiek in de mailbox/forum belanden.

  Als je websites kan maken die er goed uitzien in de browsers, technisch mooi in elkaar zitten is dat goed genoeg voor vrienden en familie + eigen plezier. ga je het echter voor klanten ontwerpen, dan moet je letten op de broncode, php, Css, structuur etc.. naar het geheel.

  Hopende je hiermee op weg te kunnen helpen.

  M.v.g Mathieu

 • Ik zie vooral uiterlijkheden langskomen in bovenstaande verhalen, maar de reden dat iemand een website bezoekt, is uiteindelijk de inhoud. En dan met name inhoud die de vragen beantwoordt van de bezoeker.

  Zo geeft iedereen al eeuwen af op www.useit.com , maar intussen is het wel één van de best bezochte sites, gewoon omdat er dingen staan die men wil weten.

  Ook al is de inhoud goed, het is ook belangrijk dat men op allerlei mogelijke manieren die inhoud ook kan vinden. Zorg daarom naast je menu ook voor inline links, kruimelpaden, zoekveld, sitemap.. En een logische indeling. Het helpt niet alleen bezoekers, maar ook zoekmachines.

  Dan kan je site er gaar uitzien, als je inhoudelijk biedt wat mensen willen en het is makkelijk navigeerbaar, ben je al een heel eind…

  Qua design kun je wel moeilijk gaan doen, maar met simpele designs bestaande uit drie passende kleuren, wat lijnen en/of vlakken en twee fonts kun je ook veel bereiken.

  Bovendien is een basic design goed voor laadsnelheid, overzicht, begrijpelijkheid, browserweergave, etc… Ik bedoel niet te zeggen dat basic the way to go is, maar als die eisen nog wat te hoog zijn, dan lijkt me het wel verstandig terug te gaan naar de basis.
 • Gewoon je gezonde verstand gebruiken en je continu af blijven vragen of iets wel echt nodig / functioneel is.

  Als je weet wat de meeste bezoekers gebruiken aan resolutie, browser, kleurinstellingen, plugins, dan kom je een heel end. Zelf snuffel ik daarvoor regelmatig in statistieken van websites. Die van mezelf, maar ook in die van anderen. Vaak hebben ze onderaan ergens een linkje naar hun statistieken staan. Al moet je zeker niet van een zo'n site uitgaan. Pas als je dat een tijdje gedaan hebt en veel verschillende dingen hebt gezien kun je zelf wel uitfilteren wat het meest gangbaar is.

  Maar je kunt er basis van uitgaan dat een website tegenwoordig best 970 pixels breed mag zijn (dat is althans mijn eigen 'standaard'), flash heeft ook bijna iedereen, Javascript staat ook bijna overal aan en miljoenen kleuren ook. Je site moet sowieso goed werken in IE, FF, Opera en als het effe kan in Safari en Chrome. Maar als je code in orde is mag dat geen verschil opleveren (ervan uitgaande dat het om IE6+ gaat)

  OF je dat allemaal ook moet gebruiken hangt weer af van geval tot geval.
  "Schrijven is schrappen" zei Godfried Bomans ooit en dat vind ik voor HTML niet anders :-)
 • Zoals boelie zegt gaat het allereerst om de inhoud, zonder inhoud is de website nutteloos. De inhoud moet altijd het beginpunt zijn van een website. Als je daarnaast het principe van "progessive enhancement" (artikel2, artikel3) volgt moeten je uitkomen bij een website die voor iedereen toegankelijk is.
  Afhankelijk van de doelgroep is het de taak van de ontwerper om rekening te houden met al de mogelijke bezoekers. En dat is best te doen, rekening houden met browser, resolutie, site grootte, functie etc, is een belangrijk onderdeel van een ontwerp.

  Voor de layout en functionaliteit hou ik altijd rekening met de browsers, tot IE6 (Ff/Opera/IE6/IE7(en nu ook IE8), in mindere mate safari en chrome); met resolutie, vaste breedte niet boven 780px, variabele resolutie niet smaller dan 600 of breder dan 1000 oid, afhankelijk van indeling van de site.

  Verder zijn alleen vage conventies over indeling van een site en manieren om de aandacht van een lezer naar bepaalde delen van je site te trekken, als je daar meer over wilt weten kan je sites zoals A list Apart doorzoeken. Navigatie is belangrijk, die moet intuïtief en ergonomisch zijn, de juiste hoeveelheid witruimte is ook van belang en het beperken van tekst als mensen je site niet perse bezoeken om ergens iets over te lezen. Idealiter moet het binnen enkele seconden duidelijk zijn waar je site over gaat.

  Hoe een site er moet uitzien is geheel afhankelijk van de site en wat je ermee wilt bereiken, is het een persoonlijke site, een commerciële site, wat/wie wil je met de site bereiken? Allemaal dingen die het conformeren meer of minder belangrijk maken.
 • Hallo allemaal,

  Bedankt voor jullie reacties. Ik zal mij er eens goed in gaan verdiepen.

  Ik heb laatst geoefend met een website in css te maken, met divs.
  Maar dan geef ik de voorkeur aan formaten in procenten ipv pixels. Want dan groeit het mee als je scherm groter/kleiner is.

  Nu we het er toch over hebben…
  Als ik tekst erin wil zetten. Hoe zorg ik er dan voor dat het IN die div blijft? En niet als er meer tekst is dan de div groot is, dat de tekst eruit wandeld? Maar dat er een scroll mogelijkheid komt?

  Groetjes, Klimop
 • Als de tekst eruit wandelt, dan heb je hele slechte CSS-regels gemaakt.
  - Het is beter [i:5ccc60889e]geen[/i:5ccc60889e] - ik herhaal - [i:5ccc60889e]geen[/i:5ccc60889e] gebruik te maken van position:absolute, tenzij je echt weet te onderbouwen dat het niet op een andere manier kan. Weet je geen andere manieren (Behalve 'relative'), dan mis je belangrijke kennis over positioneren, want met 'position' gebeurt het meestal niet (hoe raar dat ook moge klinken).
  - Breedtes vastleggen kan, maar als iets gewoon 100% moet zijn (ook 100% binnen iets met een bepaalde breedte), is die 100% sowieso niet nodig.
  - Hoogte vastleggen is niet nodig als het blok moet meegroeien met de inhoud.
  - Een extra scrollbalk maken is mogelijk, maar waarom zou je mensen opzadelen met nóg een scrollbalk naast die ene die je al hebt, zeker met een kleiner scherm? Probeer zelfgemaakte scrollbalken te vermijden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.