Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Onzichtbare tekst in h1.

Anoniem
Drewster
13 antwoorden
 • Ik heb voor een website voor de semantiek het header plaatje als een <h1> gedaan, maar nu zou ik voor de zoekmachines in die header ook nog tekst willen zetten, zonder dat dat zichtbaar is voor de gebruiker. Hoe?
 • In je css doe je "text-indent: -999em", dan valt de text buiten beeld.
 • wat is die em?
 • "em" is een percentuele maat en is afhankelijk van de tekst grootte, standaard is 1 em 16 pixels aangezien dit de standaard tekst maat is. 1 em is zeg maar 100% van de tekst maat, 2em is dan 200% enz. Verander je de tekst maat dan veranderd de maat van em mee. Je kan dus ook gewoon px gebruiken als je dat liever doet.
 • @Drewster: Gewoon een vraag. Moet je dan ook niet iets met je overflow om te voorkomen dat de browser vreemde truuks gaat uithalen om het toch te laten zien? (b.v. scrollbars)
 • [quote:50a49b81b4="Gooly"]@Drewster: Gewoon een vraag. Moet je dan ook niet iets met je overflow om te voorkomen dat de browser vreemde truuks gaat uithalen om het toch te laten zien? (b.v. scrollbars)[/quote:50a49b81b4]Nop, dat hoeft niet.
 • is -100 em dan niet genoeg?
 • Voor de duidelijkheid: em is gespecificeerd als de breedte van de letter 'm' van het huidige lettertype bij de huidige grootte. De maat ex is volgens dezelfde gedachtengang gedefinieerd. Deze maten zijn dus relatief tov gekozen lettertype en grootte en kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om een element een minimale breedte te geven zodat bepaalde woorden er altijd in passen. De manier waarop Drewster het gebruikt werkt en is goed, maar niet het gebruik van em zoals het oorspronkelijk ontworpen is, meer creatief ontwerpen. ;) (Overigens weinig mis mee)

  Ik hoop dat dit het een en ander opheldert.

  - Bas
 • Da's duidelijk, kort en krachtig :D
 • [quote:9267c51515="sanchises"]is -100 em dan niet genoeg?[/quote:9267c51515]Op zich wel, maar als er nou iemand komt met een 30 inch scherm op 2560 bij 1600 komt kijken dan kan de tekst al in beeld komen… :)

  [quote:9267c51515="BasHamar"]…em is gespecificeerd als de breedte van de letter 'm' van het huidige lettertype bij de huidige grootte. … Deze maten zijn dus relatief tov gekozen lettertype…[/quote:9267c51515]Volgens de wiki is dat niet helemaal waar (meer). Vroeger was de hoofd letter M even hoog als dat die breed was maar dat hoeft niet langer zo te zijn, em wordt nu gedefinieerd als de hoogte die een font kan innemen. Wist dat er meer achter zat maar had het eerder nog niet opgezocht
  [quote:9267c51515]However, in modern typefaces, the character M is usually somewhat less than one em wide. Moreover, as the term has expanded to include a wider variety of languages and character sets, its meaning has evolved… Thus, em generally means the height of a font in question.[/quote:9267c51515]http://en.wikipedia.org/wiki/Em_(typography)

  (moet je wel copy past doen, phpBB2 begrijpt haakjes in links niet)
 • [quote:8d0de827b7="sanchises"]Ik heb voor een website voor de semantiek het header plaatje als een <h1> gedaan, maar nu zou ik voor de zoekmachines in die header ook nog tekst willen zetten, zonder dat dat zichtbaar is voor de gebruiker. Hoe?[/quote:8d0de827b7]

  Het heeft, voor iig google, geen zin om tekst in de header te zetten die niet zichtbaar is voor de gebruiker.
  Google zal dit niet meenemen en zelfs in je nadeel beoordelen.
 • [quote:882c5a3fdc="dropkick"]Het heeft, voor iig google, geen zin om tekst in de header te zetten die niet zichtbaar is voor de gebruiker.
  Google zal dit niet meenemen en zelfs in je nadeel beoordelen.[/quote:882c5a3fdc]Ik denk dat dat wel meevalt, text replacement met css wordt heel veel toegepast op kopjes; als je hele paragrafen met keywords in je site zet en die dan met display:none; voor normale browsers onzichtbaar maakt, ja dat kan Google niet waarderen. Het is trouwens ook heel bewerkelijk voor google om te controleren of je de text-indent gebruikt voor opmaak doeleinden ipv iets anders. Dus tenzij je een link (deze?) hebt die je bewering kan staven neem ik je die met een korrel zout.

  [b:882c5a3fdc][i:882c5a3fdc]Aanvulling[/i:882c5a3fdc][/b:882c5a3fdc]: Ik wist dit eigenlijk al maar om mijn mening te kunnen staven heb ik even wat gezocht. Het verbergen van text is bij lange na niet genoeg om een negatieve beoordeling te krijgen, het kan gewoon een functioneel onderdeel zijn van je site, zolang het dat is hoef je je geen zorgen te maken.
  Link naar artikel van google
 • In je nadeel beoordelen?? Hoe zou je dat ooit moeten doen? En ik dacht dat google helemaal niet op css lette…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.