Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Men vraagt om mijn diensten, wat nu?

Anoniem
None
33 antwoorden
 • Sinds enkele maanden speel ik met de gedachte om over een tijdje (een jaartje of zo) het bouwen van websites wat professioneler aan te gaan pakken. Momenteel ben ik volop aan het leren en bouw incidenteel wel eens een website, maar na het verbeteren van bepaalde skills wil ik op een niveau zitten dat ik er gewoon geld voor kan vragen, al verwacht ik niet ooit zo succesvol te worden dat ik er mijn boterham mee kan verdienen.

  Mijn huidige skills zijn te omschrijven als: (x)HTML: Goed, CSS: Goed, PHP: ruim voldoende, MySql: ruim voldoende. CMSsen: beperkt (Wat weblogtools redelijk en Joomla beperkt).

  Ik heb drie keer eerder vanaf scratch een "miniatuur CMSje" gemaakt omdat men Joomla of Wordpress te ingewikkeld vond en alleen maar de tekst van twee pagina's en wat linkjes wilde kunnen wijzigen, hun gastenboek wilden kunnen beheren en een gallery wilden beheren. Behalve TinyMCE voor de wysiwyg editor in het admingedeelte en BBclone voor de statistieken heb ik verder alles aan die websites zelf geschreven.

  In het kader van de vooruitgang ben ik momenteel bezig om OO PHP onder de knie te krijgen (Het vordert langzaam maar gestaag maar het niveau is nog zeker niet voldoende) Voor wat het waard is: Perl (omdat ik het nu eenmaal leuk vind) en ik wil in de nabije toekomst iets gaan doen met interaction design en SEO.

  Tot zover een overview van mijn niveau.

  Nu werd ik vorige week gemailed. Een design bedrijfje wil websites aan gaan bieden en ze hadden via via gehoord dat ik websites bouw. Of ik interesse had om dat voor hen te gaan doen (volledig wit en betaald). Nu is mijn niveau dus niet dusdanig dat ik heel zelfverzekerd roep: "Geen probleem, hoeveel wil je er hebben?" Ik ken mijn beperkingen en dat zijn er nogal wat. Van de andere kant is het wel een beetje het doel dat ik voor mezelf over ongeveer een jaar heb geplanned.

  Ik heb het dus heel open gehouden en een antwoord zoals hierboven gestuurd met de boodschap: Dit is wat ik kan, dit is wat je van me kunt verwachten. Als je er iets mee kunt dan graag, anders even goeie vrienden. Ik heb er ook mijn prijzen bij gegeven die navenant laag zijn met de disclaimer dat het in de toekomst hoger kan worden wanneer mijn skills beter zijn.


  Nu heb ik een afspraak voor a.s. woensdag met ze. Dan praten we verder. (Ze willen o.a. weten hoe ik factureer etc… tja, dat hoort er blijkbaar ook bij. nooit over nagedacht haha). Ik heb/had daar een heel open gevoel over. We gaan gewoon nog eens samen kletsen of mijn niveau wel bij hun verwachtingen aansluit.

  So far so good.

  Maar nu begin ik het toch een beetje gecompliceert te vinden. Blijkbaar is men aan de andere kant dol enthousiast geworden en ik krijg (dus nog voor onze eerste afspraak) een spervuur van vragen op me af. Hoeveel sites denk ik per maand op te kunnen leveren, Hier alvast twee verzoeken van klanten, lukt dat voor het einde van de maand? Wat gaan die kosten? (Twee knoerten van dynamische websites)
  En of het niet genoeg is hebben ze inderdaad geen verstand van webdesign want ik moest uitleggen wat PHP is, en wat het verschil is tussen een statische en een dynamische website. M.a.w. Mijn uiteenzetting van mijn skills hebben ze waarschijnlijk helemaal niet meegekregen.

  Dit schrikt me nogal af moet ik zeggen en ik neig er naar om de beste mensen te bellen en ze te vertellen dat ik waarschijnlijk niet ben wat ze zoeken. Dan neem ik de beslissing maar voor hen. Van de andere kant is het eerlijk gezegd een beetje een persoonlijk(heids) trekje van me om maar gauw te roepen dat ik ergens niet goed genoeg voor ben. Al ben ik daar in dit geval toch wel redelijk van overtuigd.

  Ik weet dat er op het forum ook wat meer serieuze website bouwers en anderen in die hoek zitten, en ik ben benieuwd naar jullie mening. Letterlijk elke nuttige bijdrage is zeer welkom. Van "Kerel, begin er niet aan! Want…" tot "Zorg in ieder geval dat je facturering goed op poten staat…"

  Ik had nog lang niet geplanned nu al op dit punt te zitten, maar het is wel het punt waar ik over ongeveer een jaar wil zitten. Het lijkt wel of het er gewoon nog een jaartje te vroeg voor is.
 • Herkenbaar. ;)

  Ik denk dat een eerste vraag die je jezelf moet stellen is: hoeveel tijd denk je eraan te kunnen/willen spenderen? Als je nu al een fulltime baan hebt bijvoorbeeld, hoeveel privétijd wil je hier dan voor opgeven en zou dat voldoende zijn om de andere partij te kunnen leveren wat ze willen?

  Heb je tijd zat, dan komt er een andere vraag om de hoek zetten: Wíl je überhaupt, voor lange termijn, die hoeveelheid tijd per week bezig zijn met in opdracht programmeren? Ikzelf vind het bijvoorbeeld leuk om een ideetje uit te werken, maar daarbij ben ikzelf voor 90-100% degene die de eisen bepaald. Alle vrijheid dus. Als je in opdracht programmeert is dat een heel ander verhaal. De mate van vrijheid die je krijgt bij je opdrachten zou voor mij dan ook zeker een gespreksonderwerp worden.

  Bovenstaande zijn 2 punten die in grote mate bepalen hoeveel plezier je erin gaat hebben als je de opdracht aanneemt. Resulteren beide positief, dan kom je inderdaad in meer praktische zaken terecht als "kan ik het?", "wil ik de romslomp van facturen?", etc.

  Ik kan je dus niet echt antwoorden geven, maar misschien dat je met die vragen ook wat kunt. ;)  Overigens heb ik onlangs gekozen om nog lekker even als amateur bezig te blijven.
 • Voor info over de administratieve kant kan je het best ff bij de kamer van koophandel langs, zie ook hier.
 • Ik begrijp nooit zo goed hoe men een webdesign bedrijf kan starten zonder kennis van zaken. Op een of andere manier lijken die mij altijd gedoemd te mislukken… anyway.

  Ik mis 1 tegenwoordig redelijke belangrijke skill in je skill-set en dat is javascript programmeren. Ik zou Perl laten voor wat het is en javascript leren icm een framework en libraries zoals scriptaculous, jQuery of Mootools.

  Als je besluit dit te doen en je per project betaald gaat worden kan je kijken als freelancer, of het handig is om een var verklaring aan te vragen…

  Ik denk dat facturering geen probleem hoeft te zijn, belangrijker is een voor jezelf goed onderbouwd uurloon.

  Verder denk ik dat je bij jezelf te rade moet gaan en heel eerlijk tegen jezelf moet zijn. Denk je dat je dit kan doen, puur technisch gezien, kan je er genoeg tijd aan spenderen en heb je een beetje vertrouwen in de mensen die dit bedrijfje gaan runnen?
  Ik zou in ieder geval geen schepen verbranden…

  Veel geluk
 • Even snel en illegaal vanaf mjin werkplek:
  Javascript inderdaad vergeten te vermelden. Ben bezig het te leren, niveau: matig.
  Ik volg de tread al kan ik nu niet goed reageren. Vanavond meer.
  Tnx so far, dit zijn al hele nuttige reacties!
 • Bovenstaande post geeft al een mooi beeld van de dilemma's waar je mee te maken kunt krijgen. Hoe communiceer je met je opdrachtgevers?

  De plaatselijke groenteboer zal het misschien niet zo erg vinden om in de avonduren contact te hebben over zijn website. Bij wat grotere bedrijven zal men echter bereikbaarheid (en beschikbaarheid bij noodgevallen) tijdens kantooruren verwachten. Immers daar is de opdrachtgever vaak een werknemer die ook vanaf 18:00 aan de aardappels wil zitten.

  Schat dus goed in hoe dit bij deze opdrachtgever zit en maak hier ook duidelijke afspraken over. Beter dat men nu ervan afziet omdat jij niet 100% bereikbaar bent, dan dat je over een half jaar hier gedoe over krijgt.
 • toen ik je titel las van de OP, dacht ik eigenlijk aan vrienden of bekenden die om je services vroegen. ikzelf -en ik denk veel medeforummers- zijn tal van keren gevraagd om hun services op computergebied, en waarempel ook websites te bouwen.

  ik zelf heb voor een aantal bedrijven/stichtingen een website gebouwd en ik moet zeggen; ik ben er altijd langer mee bezig dan ik van te voren had gedacht. het is zoals Ger zegt…als dit voor je zelf is hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. je vindt iets leuk om te bouwen en je zult koste wat kost erachter komen hoe het moet. maar wat nou als de opdrachtgever jou een opdracht geeft om in te bouwen waar je heel veel tijd aan kwijt bent?! je zal zeker in het begin al deze uren niet kunnen factureren. veel dingen waar je achter moet komen zal nog steeds in je vrije tijd gebeuren. vindt je dit het waard?

  ik vergis me elke keer weer hoeveel werk er in een website zit. een CMS'je staat zo, maar het helemaal fine tunen naar de klant toe, daar zit hem de tijd in. ik persoonlijk zou me er niet aan wagen tenzij je snel kan acteren op de wensen van de klant (lees: over een (aantal) jaar dat je er gewoon goed in bent).

  aan de andere kant…als je zeker van jezelf bent dat je dit binnen een acceptabele tijd je zelf eigen kan maken, moet je nooit een uitdaging of kans zoals dit uit de weg gaan….
 • Hoi Gooly, Zo te lezen is dit een vraag van een reclamebureau dat ook webdesign wil gaan aanbieden maar daar zelf dus geen moer van weet.
  Als jij denkt met het niveau wat je nu hebt over een jaar zo ver te zijn dat je geld kan gaan vragen voor webdesign dan vraag ik me af waarom nu dan nog niet.
  Ik denk dat als jij nu zegt nou nee nog even niet, de kans heel groot is dat ze iemand aannemen die een cursus dreamweaver heeft gedaan en dat wel even denkt te doen.
  Omdat ze er zelf kennelijk geen verstand van hebben zullen ze alles mooi vinden.
  Ik denk dat je het dus wel aankan alleen moet je jezelf even wat dingen gaan afvragen.
  Ga je dit "er bij" doen dan kan dat wel eens erg druk worden, doe je dit als freelancer dan kan je zeggen "daar heb ik nu even geen tijd voor". Als je dit volledig wit gaat doen en dus betaald moet je dus of 1. voor hun gaan werken en daar een behoorlijk maandsalaris voor krijgen of 2. een eigen bedrijf starten en hun factureren.
  Dat factureren is niet zo'n probleem. Maar als jij alleen maar opdrachten krijgt van 1 bedrijf dan gaat de belasting daar weer moeilijk over doen.
  Dus nog heel wat om over na te denken.
  Moos
 • Hartstikke bedankt voor de waardevolle reacties! Ik heb er echt iets aan. ik ga woensdag gewoon naar dat gesprek toe, maar ik wil daar wel de verwachtingen in temperen. Ik heb het idee dat men meer van me verwacht dan ik kan bieden. Dus eigenlijk dezelfde "open strategie" die ik al was ingeslagen, maar dan met wat meer nadruk en uitleg op/van mijn huidige situatie. Als ze dan nog akkoord gaan vind ik het ook best en ga ik er voor.

  @Ger
  Ik heb berekend dat ik er 8 uur per week aan kan besteden. (ben al ruim 12 uur per dag van huis voor mijn werk en heb ook nog een vrouw en dochter die aandacht verdienen.) Als het daarmee te doen is dan vind ik dat prima. Maar een beetje website, b.v. zo'n "miniatuur CMSje waar ik het over had", kost me toch gauw een uurtje of twintig tot dertig. (Over een jaar niet meer want dan beheers ik OOP zoverre dat ik mijn eigen libraries klaar heb liggen of ik gooi er Joomla op, dat ik tegen die tijd kan dromen als het goed is ;-)) Een simpele rekensom leert dus dat ik ongeveer drie weken nodig heb voor een gemiddelde website.
  De mate van vrijheid waar je het over hebt is in die zin inderdaad belangrijk dat ik in het geval ik tegen een beperking aanloop, voor mezelf een creatief alternatief verzin. maar of eventuele klanten dat accepteren is maar de vraag. Verder heb ik d.m.v. het bouwen van sites voor vrienden en bekenden wel geleerd dat je dingen tevoren goed moet dicht timmeren in de zin van: "Wanneer is het af?, wat zijn de eisen?". Ik ben helaas te vaak in never ending stories terecht gekomen: "Ja, dit is wat ik bedoelde, maar kun je er nog een gastenboek bij maken? En trouwens die knoppen vind ik bij nader inzien toch niet zo mooi, kan dat anders?"
  Over de rompslomp van factureren en andere adminsistratie. Van de ene kant hoort het erbij, van de andere kant heb ik er geen zin in om dat allemaal met haastige spoed binnen nu en twee weken op poten te moeten zetten. het gaat me eigenlijk veel te snel.

  @PS
  Tnx voor de tip. ik zat ook al aan de KvK te denken. Die communicatie met de klanten is inderdaad een punt dat ik over het hoofd heb gezien. Wellicht iets om woensdag over te praten. Zoals ik hierboven ook al een beetje aangaf ben ik wel bezig geweest met de communicatie m.b.t. wat men verwacht en wat men wil.


  #Drewster:
  Zoals Moos al vermoedde, het is een tweemans bedrijfje dat reclame en drukwerk aanbiedt en nu ook websites aan wil gaan bieden. maar ze hebben er inderdaad geen verstand van. Over Javascript heb je inderdaad gelijk. Ik heb vorige maand twee dikke boeken gekregen, eentje voor het leren van Javascript en eentje over AJAX. En in die volgorde ga ik ze doornemen, maar ik moet nog beginnen. Het beetje javascript skills dat ik nu heb, heb ik van wat simpele online tutorials. Als ik het nodig heb ga ik op zoek hoe het moet (viva Google), en als ik dat na een half uurtje weet dan ga ik weer verder met mijn beslommeringen. Overigens heb ik ook wat online XML tutorials achter de rug. Ik snap helemaal hoe het werkt, volkomen duidelijk, maar zie de toepassingen nog niet. Ik heb nog niet een keer gedacht: "Hey, dat had dat probleem van laatst op kunnen lossen!" maar wie weet als ik met AJAX aan de gang ga. Perl is gewoon voor de lol. Eigenlijk gebruik ik het niet eens voor web toepassingen maar voor scriptjes op de solaris en Linux systemen waar ik mee werk.
  Dan de gewetensvraag: heb ik vertrouwen in de mensen…. Ik weet het niet. Ik ken ze niet. heb wel de indruk dat ze erg snel tevreden zijn. Sneller dan ik. De tijd, tja, ik schreef het hierbocen ook al, ik heb acht uur per week. Ik heb niet het gevoel dat dat voldoende is om aan hun verwachtingen te voldoen. En geen schepen verbranden inderdaad. Maar ik geloof met mijn eigen customer care ervaring in het verleden dat dat ook kan door te zeggen dat ik er voor dit moment van af zie in het belang van de dienstverlening aan hun klanten, die hoe dan ook altijd voorop moet staan en de hoogste prioriteit verdient. Ok, ik vaar niet mee op het schip, maar ik laat het ook niet brandend achter :-)

  @fabstar81:
  Als ik er goed over nadenk ben ik er ook langer mee bezig dan ik denk. Dat komt misschien ook omdat ik het leuk vind en daarom de tijd sneller lijkt te gaan :-) Ik heb het een keer bijgehouden en schrok van het resultaat. Bijna het dubbele van wat ik had gedacht. Een goeie tip dus om mee te nemen. Ook dat fine tunen is misschien iets om rekening mee te nemen. Voor mezelf weet ik wel wat ik wil, maar een klant kan er anders over denken. Ik ben ervan overtuigd dat ik me deze manier van werken eigen kan maken, maar niet of ik dat snel genoeg kan.

  @Moos:
  Inderdaad, zoals ik ook al op Drewster reageerde is dit een tweemans bedrijfje dat reclame en drukwerk aanbiedt maar geen verstand heeft van webdesign. Als ze iemand nemen met een cursus Dreamweaver moeten ze dat zelf weten. Dat zie ik dan weer niet als mijn probleem of als een reden om het dan maar te doen. Ik wil iets goeds leveren of niet. Waarom over een jaar wel en nu niet… tja, omdat over een jaar mijn skills weer hoger liggen, dan sta ik wel bij de KvK ingeschreven, dan heb ik mijn code libraries klaar liggen, dan heb ik uitgebreid uitgezocht hoe ik de facturering aan ga pakken etc. etc. Ik heb nu het gevoel dat ik gasten voor mijn nieuwe hotel krijg maar ik heb de fundamenten van het gebouw nog maar net gestort. Wil ik dan zeggen: "Als jullie het niet erg vinden om in tentjes te slapen dan zijn jullie welkom"? Persoonlijk stuur ik ze liever weg met de mededeling dat het nu nog echt even beter is om een ander hotel te zoeken haha.
  je voelt de situatie overigens erg goed aan, maar ik ben niet zo avontuurlijk.
 • [quote:fdfa2288c9="Gooly"]
  #Drewster:
  Zoals Moos al vermoedde, het is een tweemans bedrijfje dat reclame en drukwerk aanbiedt en nu ook websites aan wil gaan bieden. maar ze hebben er inderdaad geen verstand van. [/quote:fdfa2288c9]

  In dat geval zou ik in ieder geval bedingen dat je rechtstreeks met hun klanten communiceert over wat de bedoeling is, zo'n tussenschakel zonder ict-kennis lijkt me een bron voor allerlei misverstanden en vertragingen. Moet er straks van alles spoed omdat het de klant al is toegezegd maar ze het jou niet of niet goed hebben uitgelegd.

  Mogelijk dat ze dit niet willen vanwege het risico dat je klanten afpakt of dat ze bang zijn dat je erachter komt hoeveel winst ze aan jouw site overhouden. Mooie indicatie van wat voor vlees je in de kuip hebt.

  8 uur per week vind ik overigens een behoorlijke berg tijd naast een zo te zien drukke fulltime-baan en een gezin. Dat is een complete werkdag erbij ten koste van ontspanning! Het lijkt misschien niet zo'n heel probleem, maar denk er vooraf over na of je dit echt op lange termijn trekt, ook in drukkere periodes (zowel zakelijk als prive). Een betaalde opdracht zet je in zulke situaties minder eenvoudig on hold dan een gratis site. Misschien een idee om bijvoorbeeld 6 uur af te spreken en dan later dit op te trekken als je een beter beeld hebt van hoe het in de praktijk uitpakt?
 • Mijn 2cts

  Als je je er niet helemaal lekker bij voelt… DOE HET NIET.
  (tenzij het financiële plaatje er dusdanig lekker bij hangt dat het erg verleidelijk wordt)

  Kan je niet afspreken om gewoon eens 1 project te maken en naar aanleiding daarvan oordelen of je ermee verder wilt gaan?
 • Dan doe ik toch nog maar even mijn duit in het zakje.

  Uit ervaring kan ik zeggen dat werken voor een bedrijf dat geen kaas heeft gegeten van webdevelopment héél frustrerend kan zijn. Mocht je ervoor kiezen, zorg er dan voor dat:

   [*:5005f073f8]Je afspreekt wanneer je betaald krijgt, ofwel aan welke voorwaarden jouw werk moet voldoen op basis waarvan je geld krijgt, ongeacht de tevredenheid van de klant. Zorg ervoor dat je dit zwart op wit hebt. Dit maakt dat het bedrijf waarvoor je werkt er vanzelf voor gaat zorgen dat zij betere informatie krijgen van de klant zodat je sneller en beter aan de werkelijke eisen van de klant kan voldoen. Geloof me, de klant weet dat namelijk eigenlijk nooit zelf totdat je ver in het ontwikkelproces zit. Meestal komen ze in het begin niet verder dan een paar kleuren en een site "die gewoon werkt". Probeer te voorkómen dat je in een oneindige aanpassings-spiraal geraakt. Een extra stok achter de deur is ook om bijvoorbeeld de helft van jouw loon al vooraf te ontvangen zodat jullie beiden iets te verliezen hebben bij een ontevreden klant.[*:5005f073f8]Je altijd in overleg met het bedrijf een deadline bepaalt voor het opleveren van een site en dat het bedrijf dat niet zelf doet in overleg met de klant. Meestal wordt dat te krap omdat ze simpelweg niet de technische kennis hebben om de complexiteit van een opdracht juist in te schatten.[*:5005f073f8]Dat je goed nadenkt over de gevolgen van freelance werken of een eenmansbedrijf voor het papierwerk dat ermee gepaard gaat. Afhankelijk van je situatie kan het namelijk betekenen dat je zelfs elke maand aangifte moet gaan doen en dat kan ook aardig oplopen in uren dat je met je hobby-baantje kwijt bent. Laat je dus goed inlichten door de KvK en de Belastingdienst (die overigens bij wet verplicht is om al je belastinggerelateerde vragen te beantwoorden).[*:5005f073f8]Dat je afspreekt wat er gebeurt op het moment dat je onverhoopt niet een opdracht op tijd af krijgt, wat de reden ook moge zijn. Denk niet alleen aan tijdgebrek, maar ook aan bijvoorbeeld ernstige gebeurtenissen in de privésfeer of ziekte. Het bedrijf kan daar wellicht nog sympathie voor opbrengen, maar de klant bij enige vertraging meestal niet. Zorg dus voor een noodplan.[*:5005f073f8]Dat de klant weet dat sommige dingen gewoon niet kunnen of echt niet gewenst zijn. Vaak hebben ze zelf een idee van bepaalde eisen zoals knipperende/verschuivende teksten en frames en externe links in een nieuw venster. Hoewel de klant koning is, is één van de taken van een ontwerper toch het juist inlichten van de klant over de voor- en nadelen van verschillende aanpakken. Tegelijkertijd moet je niet te halsstarrig vasthouden aan bepaalde principes. Wees pragmatisch, maak compromissen.[/list:o:5005f073f8]Zomaar een lijst van ervaringen die nu in me opkomt, waarvan een aantal punten overigens al genoemd was. Hopelijk heb je er wat aan, succes morgen (of eigenlijk vandaag). Ik hoor graag hoe het gegaan is!
   - Bas
 • Ik zou zeggen: maak je eigen website als een soort visitekaartje, en klok hoeveel uren je daarmee kwijt bent. Aan de hand van die info kan je bekijken hoeveel websites je in een maand zou kunnen maken (dat komt neer op die acht uur per week min twee uur voor onvoorziene omstandigheden die ik echt wel voorzie). Zes uur per week, dus 24 uur in de maand kun je bezig zijn met het bouwen van websites.
 • Even een korte samenvatting van het gesprek gisteren.
  Overigens heb ik de reacties van Bas en Sanchises nog net op tijd meegekregen, waarvoor dank.

  het was erg positief en we hebben inderdaad nader tot elkaar kunnen komen.
  Het gaat om een design bedrijfje dat sinds een jaar of vier bestaat en logo's en huisstijlen ontwerpt, en dingen als briefpapier, enveloppen, visitekaartjes, stickers etc levert. Hun doelgroep zijn vooral startende ondernemers en nu willen ze een soort van starterspakket aan gaan bieden. Voor een vast bedrag krijgt men dan een logo en huisstijl, 1000 vistite kaartjes, 1000 vel beriefpapier, 1000 enveloppen een doos stickers etc. Nu willen ze daar ook graag een website bij aan kunnen bieden maar ze hebben de middelen daar niet voor in huis.
  Verder zochten ze ook nog iemand voor hun eigen website, maar dat was duidelijk plan twee.

  Ik ben niet de eerste waarmee ze praten. Mijn voorgangers waren volgens eigen zeggen te verdelen in twee groepen: "Tieners die met een illegale versie van Dreamweaver op moeders zolder resideerden en zich webdesigner noemden en professionele bedrijven die bedragen noemden waar ze drie dagen later nog van wakker lagen" En ze zochten een compromis tussen deze twee. We hebben uitgebreid over de mogelijkheden gesproken en uiteraard heb ik daar (nogmaals) mijn niveau (en dus ook huidige beperkingen) bij toegelicht.

  Aangezien het in eerste instantie gaat om een website bij een starterspakket, kwam de suggestie boven tafel om een CMS te installeren en daar b.v. vijf of zes templates voor te maken. Nieuwe klanten kunnen dan een layout kiezen, kleuren kiezen en content aanleveren en dat wordt hun nieuwe website.

  Ik vroeg hoe ze het met de webhosting dachten aan te gaan pakken maar daar hadden ze nog niet over nagedacht. En na anderhalf uur praten waren we al plannen aan het maken over het aantal templates, resellerpakketen bij webhosts en onderhoudscontractjes. Er was ook wel duidelijk een klik, en dat zegt bij mij nogal wat aangezien ik van nature redelijk achterdochtig ben :-) (van de andere kant absoluut geen zakenman, ik ben een technicus)
  Ik heb verder ook aangegeven dat mijn tijd beperkt is omdat ik naast mijn fulltime baan ook nog een geweldige vrouw en dochter heb en bovendien ook gewoon verder wil met mijn plannen om OOP, Javascript, Ajax, CMSsen en SEO onder de knie te krijgen. Dat vonden ze echter alleen maar positief en ik had het idee dat ze zelf ook wel door hadden dat ze eerder in maanden dan in weken moeten denken, vooral ook omdat ik dat letterlijk heb gezegd.

  De concrete afspraken zijn nu dat ik eerst goed na ga denken over die templates, prijzen ga bepalen en mijn administratieve dingentjes ga regelen. Over iets meer dan een week nemen we weer contact op om updates uit te wisselen, Zodat ik bedragen, voorwaarden, tijdframes e.d. kan noemen, en dan begint het werk aan de templates en hun website.

  Dat is voorlopig stap 1. Na dat projectje kijken we weer verder hoe de situatie dan is. Dat vind ik zelf als starter erg prettig moet ik zeggen.

  En ik heb in ieder geval contact met een bedrijfje dat heeft aangeboden om tegen productiekosten een logo en huisstijl voor me te ontwerpen, en briefpapier, enveloppen, visitekaartjes en stickers te leveren voor mijn nieuwe onderneming ;-D
 • korte samenvattig, haha! ben tien minuten aan het lezen.

  maar zo te horen was het een positief gesprek! wat leuk dat ze ook open staan voor jouw leerdoelen en beperkingen. je zal daar de kans krijgen om jezelf te ontwikkelen, en ik denk ook de tijd om jezelf en hun product beter te maken.

  succes!
 • Leuk te lezen Gooly! Veel succes!
 • Klinkt als een positief gesprek. Daarnaast lijken projectjes voor startende ondernemers als onderdeel van een design pakket ook goed te behappen. Waarschijnlijk niet al te "code heavy" sites en met een beetje geluk doen zij ook een goed deel van het design van de website, zodat je vooral het technische onderdeel moet te doen.
 • [quote:c514bd0003="Drewster"]… en met een beetje geluk doen zij ook een goed deel van het design van de website, zodat je vooral het technische onderdeel moet te doen.[/quote:c514bd0003]
  Dat is inderdaad de bedoeling.
 • Ik zie hier ook wel mogelijkheden, hoor Gooly. Je zou voor de grap eens moeten overwegen of voorstellen om dat eigen CMSje dat je ooit hebt geschreven hiervoor te gebruiken. Waar ik veel tegenaan ben gelopen is dat startende ondernemers de uitgebreide admin-interfaces van bijvoorbeeld Wordpress en Joomla helemaal niet snappen. Een minimalistische interface van het niveau "e-mailtje schrijven" is waar de meesten genoeg aan hebben. En dan nog een idee waar ik ooit over heb nagedacht toen ik met een vriend zoiets heb geprobeerd: een simpele (gedrukte) handleiding met wat simpele stappenplannen om iets gedaan te krijgen (zoals nieuwe berichten plaatsen). Ik ben ervan overtuigd dat dat een grote meerwaarde heeft. Gratis advies van mij naar jou, ik ga op korte termijn toch niet meer ontwerpen voor het MKB. ;)

  [b:0bcb809eb6]Edit:[/b:0bcb809eb6] Vraag van het ontwerpbedrijf ook altijd de Photoshop/Illustrator-bestanden, zodat je zelf je uitsneden kan maken die je nodig hebt om de website netjes te plaatsen.

  - Bas
 • Mag ik ook even mijn eerlijke mening geven?

  Als ik dit zo lees is het een ramp in de dop.

  Jij hebt absoluut niet voldoende kennis om jezelf een webdesigner te noemen. Als ik het allemaal zo lees ben je helemaal geen webdesigner maar een webdeveloper. Misschien ken je het verschil niet?

  Het bedrijf waar je voor gaat werken is helemaal een prutsbedrijf.

  Begrijp me goed, jullie intenties zijn lovenwaardig, jullie kennis daarentegen is zwaar onvoldoende.

  Let op, ik wil niet negatief doen maar geef mijn eerlijke mening. Ik wil je alleen maar waarschuwen zodat je over een jaar niet teleurgesteld en gestressed ergens in een verdomhoekje zit.

  Mijn advies id dan ook: niet zelfstandig beginnen. Zoek een bedrijf waar je als beginnend webdeveloper aan de slag kunt.

  Dat heb ik 3 jaar geleden ook gedaan en nog denk ik elke dag: jeetje, ik dacht dat ik er verstand van had.
  Webapplicaties maken voor bedijven is veel meer dan een uit de hand gelopen hobby.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.