Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Goeie domeinnaam

Anoniem
boelieboelie
7 antwoorden
 • Het is vanzelfsprekend dat een goeie domeinnaam een eerste vereiste is om bezoekers naar je pagina te lokken.

  Ik sta op het punt om een domeinnaam te registreren maar ik ben nog niet zeker welke.

  Op welke manier zoekt Google in domeinnamen, en maakt het een verschil uit als er trefwoorden in je domeinnaam zelf voorkomen (het klinkt me logisch van wel).

  Is het bv. beter om welkedomeinnaamkiezen.be te registreren of welke-domeinnaam-kiezen.be? Ik lees hier en daar op internet dat wanneer een koppelteken gebruikt wordt, google de verschillende woorden afzonderlijk kan lezen. Op andere websites wordt het gebruik van koppeltekens dan weer afgeraden. Wat is er nu van aan?
 • Bij twijfel: beide. Domeinnamen kosten niet zo veel meer en je kan meerdere domeinnamen naar 1 server laten verwijzen.
 • Voor zoekmachines maakt het weinig meer uit of je streepjes gebruikt, maar voor bezoekers wel. Want niemand zal onthouden of je wel of niet streepjes gebruikt en waar die streepjes dan staan. Is het mc-donalds.nl , mcdonalds.nl , mc-donald-s.nl, mac-donalds.nl, etc.? Daarom is het gebruikelijk in domeinnamen alles aanelkaar te schrijven. Je kunt inderdaad overwegen de varianten te registreren, dat voorkomt dat mensen verkeerd terechtkomen (bijv. op een errorpagina, of bij iemand die er een slaatje uit probeert te slaan).

  Voor het gedeelte in de URL ná de domeinnaam kun je beter weer wél koppeltekens gebruiken: dat maakt het leesbaarder. Dus bij titels niet domeinnaam.tld/forumtopics/goeiedomeinnaam/ , maar domeinnaam.tld/forumtopics/goeie-domeinnaam/
 • [quote:6ef11afb24="boelieboelie"]Voor zoekmachines maakt het weinig meer uit of je streepjes gebruikt, maar voor bezoekers wel. Want niemand zal onthouden of je wel of niet streepjes gebruikt en waar die streepjes dan staan. Is het mc-donalds.nl , mcdonalds.nl , mc-donald-s.nl, mac-donalds.nl, etc.? Daarom is het gebruikelijk in domeinnamen alles aanelkaar te schrijven. Je kunt inderdaad overwegen de varianten te registreren, dat voorkomt dat mensen verkeerd terechtkomen (bijv. op een errorpagina, of bij iemand die er een slaatje uit probeert te slaan).

  Voor het gedeelte in de URL ná de domeinnaam kun je beter weer wél koppeltekens gebruiken: dat maakt het leesbaarder. Dus bij titels niet domeinnaam.tld/forumtopics/goeiedomeinnaam/ , maar domeinnaam.tld/forumtopics/goeie-domeinnaam/[/quote:6ef11afb24]

  Bedankt voor het antwoord!

  Voor het gedeelte na de domeinnaam kan je toch ook met spaties werken heb ik al gemerkt bij mijn website?
 • Dat iets kán, wil nog niet zeggen dat het aan te raden is… Verhuis je alles naar andere webhosting, werkt het wellicht niet meer. Kun je alles renamen.

  Aan te raden is om voor URLs (dus [i:be709796c0]ook zeker[/i:be709796c0] bestandslocaties zoals afbeeldingsbenamingen etc.) altijd slechts a-z, 0-9 en verbindingsstreepjes te gebruiken, dus lowercase letters, cijfers en mintekens. Dan werkt het altijd. Geen spaties, vreemde tekens, accenten, etc. In URLs zal een spatie worden opgevat als %20, dus je URL zal in dat geval soms ook zichtbaar worden als: domeinnaam.tld/forumtopic/goeie%20domeinnaam
 • @BB: een underscore is volgens mij toch ook veelgebruikt en veilig?
 • Om het beste van 2 werelden te hebben:

  Zoek een goeie domeinnaam met keywords erin.

  Registreer deze met en zonder koppelteken (-).
  bvb: keyword1keyword2.be en keyword1-keyword2.be

  Op al je drukwerk gebruik je de naam zonder koppelteken. (keyword1keyword2.be)
  Je website maak je met koppelteken, dan ben je zeker dat Google de keywords kan onderscheiden. (keyword1-keyword2.be)

  Met een 301 redirect zend je de domeinnaam zonder koppelteken naar de domeinnaam met koppelteken.

  Voila!

  Veel succes,
  Guy

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.