Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

A5-doc op site niet als zodanig zichtbaar te krijgen

Anoniem
Drewster
3 antwoorden
 • Beste mensen,

  Wij (de redactie van het tijdschrift Opus 0) hebben teksten in A5-formaat opgemaakt en als Word97-documenten on line gezet.

  Sommige van deze bestanden staan keurig in een A5-kader midden in beeld, met verticaal aan weerszijden een grijze achtergrond. Andere echter, die op dezelfde manier zijn opgemaakt, staan niet in een A5-kader, maar gewoon links tegen de kantlijn, en vullen dan verticaal ongeveer de helft van het beeld.

  Wij hebben de volgende stappen gevolgd.

  - Wordtekst gemaakt
  - Bestand
  - Pagina-Instelling
  - Tabblad papierformaat
  - Breedte: 15 cm.
  - Hoogte: 21 cm.
  - OK

  En vervolgens opgeslagen en on line gezet.

  Toen dat niet werkte, hebben wij de tekst nogmaals opgemaakt, en de breedte- en hoogte-instelling pas gekozen nadat het hele document geselecteerd was. Dat maakte na uploaden geen verschil voor het resultaat.

  Is er nog een andere manier om voor alle documenten een A5-kader te forceren?

  Het verschil tussen beide soorten weergaven is hier te zien:

  juist weergegeven:
  http://www.opus0.nl/robin.landscape.doc
  http://www.opus0.nl/piet.reijkjavik.doc

  foutief weergegeven:
  http://www.opus0.nl/ruud.angstenbijgeloof.doc
  http://www.opus0.nl/jolanda.6a.langoor.doc

  Hartelijke dank voor jullie aandacht en eventuele tips.


  vr. gr.,
  :D

  Ruud Muschter
 • Ik heb nog slechter nieuws voor je: bij mij wordt alles gewoon links tegen de kantlijn getoond en op normaal A4 formaat, niet eens landscape. Ik werk met Windows XP + MS Office 2003. Dat gezegd hebbende: waarom je een Word-bestand online zou plaatsen begrijp ik niet helemaal, het is een bestandsformaat dat alleen op Windows gelezen kan worden en alleen juist wordt weergegeven als aan een x aantal voorwaarden wordt voldaan, zoals de alle lettertypen die geïnstalleerd moeten zijn. Waarom je vervolgens voor een 12 jaar oude versie van dat bestandsformaat kiest is me helemaal een raadsel. Er is echter sinds jaar en dag een bestandsformaat op de markt om documenten voor print aan te bieden die op elke computer hetzelfde eruit ziet (mits goed gemaakt) en misschien ken je het wel: PDF. Er zijn talloze gratis programma's te vinden die Word-documenten kunnen omzetten in PDF door zichzelf als printerdriver te installeren. Mijn advies luidt dan ook: zoek het meer in die richting.

  Succes!

  - Bas
 • Ik zie hier (in OpenOffice.org) geen vreemde dingen.

  De tip van BasHamar om PDF te gebruiken is het meest logische om ervoor te zorgen dat documenten hun opmaak bewaren. Denk er ook aan dat A5 een papierformaat is en geen beeldschermformaat.

  Wil je ze toch als word documenten beschikbaar stellen zou ik de tip willen geven te kijken naar het .odt formaat. Dit is een opendocument formaat en wordt door diverse tekstverwerkers ondersteund. Voor MS Office zul je wel een actuele versie moeten gebruiken of een alternatief zoals bijvoorbeeld OpenOffice.org.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.